DomůVýživaOřechy a semenaMandle: Zdravé a chutné ořechy plné výživných látek

Mandle: Zdravé a chutné ořechy plné výživných látek

Přestože si každý myslí, že mandle jsou ořechy, musíme vás vyvést z omylu. Mandle jsou ve skutečnosti jedlá jadérka, která provázejí lidi už od nepaměti. Jsou známé tím, že snižují hladinu cukru v krvi nebo samotný cholesterol, a také jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby.

Mandle patří mezi nejoblíbenější ořechy na světě, i když podle definice se jedná o jadérka. Přesto drží mandle prvenství v největším vyprodukovaném množství a celosvětové konzumaci, která tvoří až 31 % objemu celosvětové produkce ořechů.

Jednotkou v výrobě mandlí jsou v tomto případě Spojené státy, druhou v pořadí je Austrálie, a za ní je v těsném závěsu Španělsko.

V tomto článku se dozvíte o všech účincích a benefitech mandlí.

Nejlepší mandle

Mandle a jejich výskyt

Mandle jsou jadérko v pecce plodu zvaném rubina, které pocházejí z nejstaršího domestifikovaného stromu na světě, a to z Mandle obyčejné.

Jejich původ sahá až do jihozápadní Asie a Číny, z níž se plynutím času rozšířily do dalších koutů Severní Ameriky, Afriky a Evropy. V dnešní době se mandle pěstují převážně v Kalifornii, z níž pochází až 80 % světových zásob.

Mandle obsahují řadu prospěšných látek, které jsou důležité pro naše zdraví.

Jde například o nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a E, a také minerály jako hořčík, fosfor, měď, zinek, draslík či mangan.

Toto jadérko obsahuje také velké množství bílkovin, vlákniny a antioxidantů, které chrání naše buňky a tkáně před poškozením a nepříznivými účinky volných radikálů.

Jedná se o oblíbený pokrm, který lze konzumovat:

  • syrový,
  • blanšírovaný,
  • pražený.

Rovněž je najdete i jako základ pro výrobu marcipánu a sladké pasty, která se používá v pečivu a cukrovinkách. Například v Asii jsou mandle oblíbenou přísadou v různých receptech z drůbeže, masa, ryb a vegetariánských pokrmů.

A přestože jsou oblíbenou přísadou v receptech, ze všech druhů ořechů mají nejméně kalorií společně s kešu ořechy.

Nutriční hodnoty na 100 gramů

  • Kalorie (kcal) 575
  • Tuky 49 g
  • Nasycené mastné kyseliny 3,7 g
  • Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Sodík 1 mg
  • Draslík 705 mg
  • Sacharidy 22 g
  • Vláknina 12 g
  • Cukr 3,9 g
  • Bílkoviny 21 g
  • Kyselina askorbová 0 mg
  • Vápník 264 mg
  • Železo 3,7 mg
  • Vitamin D 0 IU
  • Vitamin B6 0,1 mg
  • Kobalamin 0 µg
  • Hořčík 268 mg

Odrůdy a druhy mandlí

Mandle patří mezi jadérka, z nichž pěstují jen v Kalifornii přibližně 30 odrůd. Co se týká zbytku světa, tam je těch odrůd několikanásobně více. 

Tyto odrůdy se vzájemně obvykle liší:

  • velikostí,
  • tvarem,
  • barvou slupky a její vrásčitostí,
  • tvrdostí skořepiny,
  • dobou kvetení a zrání.

Každá z odrůd se hodí k něčemu jinému, odrůdu Nonpareil můžete blanšírovat, Guara je zase typická odrůda na výrobu nugátu. Oblíbeným pokrmem jsou také pražené mandle se solí nebo bez soli, či sladký pamlsek – mandle v čokoládě.

Pokud bychom si chtěli mandle i přes velké množství odrůd rozdělit, nejjednodušší je bude dát do 3 hlavních skupin:

Nonpareil

Jedná se o největší skupinu mandlí, která je charakteristická vybledlou barvou a odstraněnou kůží. Díky tenké vnější skořepině a hladkému jádru jsou ideální pro snadné zpracování.

Kalifornia

Skupina Kalifornie obsahuje řadu odrůd, které se používají především v průmyslových výrobcích. Díky široké škále tvrdosti skořepiny, tvaru jádra, barvy kůže a povrchovým vlastnostem jsou ideální téměř k jakémukoli zpracování.

Mission

Tyto mandle mají tvrdou skořepinu a jejich jádra jsou malá a široká. Kůže je obvykle tmavší a vrásčitější než v případě Nonpareil, což zaručeně zvýrazní jejich chuť a příznačné aroma.

Chcete-li mít zdravé srdce, odborníci doporučují konzumovat kolem 45 g mandlí denně. A to z toho důvodu, že živiny v mandlích dokáží pomoci zvýšit nebo udržet si hladiny „dobrého“ cholesterolu v těle.

Věděli jste, že mandle a třešně jsou vzdálené příbuzné? Strom mandle patří do botanického rodu Prunus, do kterého řadíme i švestku, meruňku nebo zmiňovanou třešeň.

Jedná se o stromy z čeledi růžovitých (slivone), které v našich končinách zdomácněly především díky širokému hospodářskému využití.

Hlavní benefity mandlí na naše zdraví

Mandle patří mezi pokrmy, které s sebou přinášejí řadu významných zdravotních benefitů.

Snížení hladiny cholesterolu

Přestože mandle obsahují vysoké procento ruku, jedná se o tzv. nenasycený tuk, který nezvyšuje riziko lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), jinak známý také jako „špatný“ cholesterol.

Doporučená denní dávka mandlí je kolem 45 g.

Zvýšení vitamínu E v plazmě a červených krvinkách

Mandle obsahují relativně vysoké hladiny vitamínu E, který představuje v tomto případě antioxidant. Vitamin E může v tomto případě pomoci zastavit oxidační proces, který způsobuje ucpávání cév v důsledku zvýšeného cholesterolu.

Vyšší příjem vitamínu E je také spojován s nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby.

Snížení rizika rakoviny prsu

Na základě studie z roku 2015 vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali vyšší množství arašídů, vlašských ořechů a mandlí, měli o 3krát nižší riziko rakoviny prsu než ti, kteří je nekonzumovali.

Ochrana před srdečními chorobami

Mandle spolu s jinými ořechy a semeny mohou pomoci zlepšit hladiny lipidů nebo tuků v krvi, což výrazně prospívá zdraví vašeho srdce.

Na základě studie z roku 2014 vědci rovněž zjistili, že kvalitní mandle výrazně zvyšují hladinu antioxidantů v krevním oběhu, snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve.

Účastníky tohoto výzkumu byli zdraví muži ve věku 20 až 70 let, kteří užívali 50 g mandlí denně po dobu 4 týdnů.

Regulují hladinu cukru v krvi

Existují určité důkazy, které hovoří o tom, že mandle mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.

Mnoho lidí s diabetem 2. typu má nízkou hladinu hořčíku. Jeho nedostatek je běžný u těch lidí, kteří mají potíže s řízením hladiny cukru v krvi.

Vědci na základě výzkumů naznačili, že mezi nedostatkem hořčíku a inzulínovou rezistencí může existovat určitá souvislost.

Ve studii z roku 2011 konzumovalo 20 lidí s cukrovkou 2. typu 60 g mandlí denně po dobu 12 týdnů. Na konci tohoto výzkumu odborníci u těchto lidí zaznamenali zlepšení a úpravu hladiny cukru, lipidů nebo tuků v krvi.

Přibližně 28 g mandlí poskytuje 76,5 mg hořčíku, což představuje 18 % až 24 % denní potřeby dospělého člověka.

Pomoc při regulaci hmotnosti

Mandle jsou ideálním pokrmem při redukčních dietách, neboť mají nízký obsah sacharidů, ale za to vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a vlákniny.

Skvělým příkladem je výzkum z roku 2015, ve kterém účastníci konzumovali mandle jako dopolední snack, který je na určitou dobu dostatečně zasytil. Míra, do jaké zůstal apetit účastníků nízký, závisela na množství mandlí, které konzumovaly.

Z tohoto výzkumu vyplývá, že mandle navozují pocit sytosti, tím pádem jsou skvělou pomůckou při hubnutí a redukci hmotnosti.

A co rizika?

Přestože mandle s sebou přinášejí několik významných benefitů na naše zdraví, existují i určitá rizika, na která byste si měli dávat při jejich konzumaci pozor.

Alergie

Lidé s alergií na ořechy by se měli mandlím vyhýbat. Pokud člověk po konzumaci mandlí pociťuje kopřivku, otok a potíže s dýcháním, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Dušení a aspirace

Malé děti, někteří starší lidé a každý, kdo má potíže s polykáním, by se měl vyhýbat celým ořechům, protože jim může hrozit riziko udušení.

Lidé s demencí, Parkinsonovou chorobou a sníženou pohyblivostí mohou mít vyšší riziko aspirace, což může způsobit, že se jídlo dostane do plic. Aspirace potravy může vést ke komplikacím, jako je zápal plic.

Závěr

Mandle jsou jedním z nejzdravějších a nejchutnějších druhů ořechů, které si můžete dopřát.

Jsou plné živin, jako jsou bílkoviny, vláknina a zdravé tuky. Mají také vysoký obsah antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Existuje mnoho způsobů, jak si mandle můžete připravit, jako například pražené nebo v čokoládě.

Tak neváhejte a zařaďte mandle do svého jídelníčku pro zdravý životní styl a chutné jídlo.

4.6/5 - (7 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.