Přestože si každý myslí, že mandle jsou ořechy, musíme vás vyvést z omylu. Mandle jsou ve skutečnosti jedlá jadérka, která provázejí lidi už od nepaměti. Jsou známé tím, že snižují hladinu cukru v krvi nebo samotný cholesterol, a také jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby.
Mandle patří mezi nejoblíbenější ořechy na světě, i když podle definice se jedná o jadérka. Přesto drží mandle prvenství v největším vyprodukovaném množství a celosvětové konzumaci, která tvoří až 31 % objemu celosvětové produkce ořechů.
Jednotkou v výrobě mandlí jsou v tomto případě Spojené státy, druhou v pořadí je Austrálie, a za ní je v těsném závěsu Španělsko.
V tomto článku se dozvíte o všech účincích a benefitech mandlí.
Obsah článku
Nejlepší mandle
Mandle jsou jadérko v pecce plodu zvaném rubina, které pocházejí z nejstaršího domestifikovaného stromu na světě, a to z Mandle obyčejné. Jejich původ sahá až do jihozápadní Asie a Číny, z níž se plynutím času rozšířily do dalších koutů Severní Ameriky, Afriky a Evropy. V dnešní době se mandle pěstují převážně v Kalifornii, z níž pochází až 80 % světových zásob. Mandle obsahují řadu prospěšných látek, které jsou důležité pro naše zdraví. Jde například o nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a E, a také minerály jako hořčík, fosfor, měď, zinek, draslík či mangan. Toto jadérko obsahuje také velké množství bílkovin, vlákniny a antioxidantů, které chrání naše buňky a tkáně před poškozením a nepříznivými účinky volných radikálů. Jedná se o oblíbený pokrm, který lze konzumovat: Rovněž je najdete i jako základ pro výrobu marcipánu a sladké pasty, která se používá v pečivu a cukrovinkách. Například v Asii jsou mandle oblíbenou přísadou v různých receptech z drůbeže, masa, ryb a vegetariánských pokrmů. A přestože jsou oblíbenou přísadou v receptech, ze všech druhů ořechů mají nejméně kalorií společně s kešu ořechy. Nutriční hodnoty na 100 gramů Mandle patří mezi jadérka, z nichž pěstují jen v Kalifornii přibližně 30 odrůd. Co se týká zbytku světa, tam je těch odrůd několikanásobně více. Tyto odrůdy se vzájemně obvykle liší: Každá z odrůd se hodí k něčemu jinému, odrůdu Nonpareil můžete blanšírovat, Guara je zase typická odrůda na výrobu nugátu. Oblíbeným pokrmem jsou také pražené mandle se solí nebo bez soli, či sladký pamlsek – mandle v čokoládě. Pokud bychom si chtěli mandle i přes velké množství odrůd rozdělit, nejjednodušší je bude dát do 3 hlavních skupin: Jedná se o největší skupinu mandlí, která je charakteristická vybledlou barvou a odstraněnou kůží. Díky tenké vnější skořepině a hladkému jádru jsou ideální pro snadné zpracování. Skupina Kalifornie obsahuje řadu odrůd, které se používají především v průmyslových výrobcích. Díky široké škále tvrdosti skořepiny, tvaru jádra, barvy kůže a povrchovým vlastnostem jsou ideální téměř k jakémukoli zpracování. Tyto mandle mají tvrdou skořepinu a jejich jádra jsou malá a široká. Kůže je obvykle tmavší a vrásčitější než v případě Nonpareil, což zaručeně zvýrazní jejich chuť a příznačné aroma. Chcete-li mít zdravé srdce, odborníci doporučují konzumovat kolem 45 g mandlí denně. A to z toho důvodu, že živiny v mandlích dokáží pomoci zvýšit nebo udržet si hladiny „dobrého“ cholesterolu v těle. Věděli jste, že mandle a třešně jsou vzdálené příbuzné? Strom mandle patří do botanického rodu Prunus, do kterého řadíme i švestku, meruňku nebo zmiňovanou třešeň. Jedná se o stromy z čeledi růžovitých (slivone), které v našich končinách zdomácněly především díky širokému hospodářskému využití. Mandle patří mezi pokrmy, které s sebou přinášejí řadu významných zdravotních benefitů. Přestože mandle obsahují vysoké procento ruku, jedná se o tzv. nenasycený tuk, který nezvyšuje riziko lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), jinak známý také jako „špatný“ cholesterol. Doporučená denní dávka mandlí je kolem 45 g. Mandle obsahují relativně vysoké hladiny vitamínu E, který představuje v tomto případě antioxidant. Vitamin E může v tomto případě pomoci zastavit oxidační proces, který způsobuje ucpávání cév v důsledku zvýšeného cholesterolu. Vyšší příjem vitamínu E je také spojován s nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Na základě studie z roku 2015 vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali vyšší množství arašídů, vlašských ořechů a mandlí, měli o 3krát nižší riziko rakoviny prsu než ti, kteří je nekonzumovali. Mandle spolu s jinými ořechy a semeny mohou pomoci zlepšit hladiny lipidů nebo tuků v krvi, což výrazně prospívá zdraví vašeho srdce. Na základě studie z roku 2014 vědci rovněž zjistili, že kvalitní mandle výrazně zvyšují hladinu antioxidantů v krevním oběhu, snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve. Účastníky tohoto výzkumu byli zdraví muži ve věku 20 až 70 let, kteří užívali 50 g mandlí denně po dobu 4 týdnů. Existují určité důkazy, které hovoří o tom, že mandle mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Mnoho lidí s diabetem 2. typu má nízkou hladinu hořčíku. Jeho nedostatek je běžný u těch lidí, kteří mají potíže s řízením hladiny cukru v krvi. Vědci na základě výzkumů naznačili, že mezi nedostatkem hořčíku a inzulínovou rezistencí může existovat určitá souvislost. Ve studii z roku 2011 konzumovalo 20 lidí s cukrovkou 2. typu 60 g mandlí denně po dobu 12 týdnů. Na konci tohoto výzkumu odborníci u těchto lidí zaznamenali zlepšení a úpravu hladiny cukru, lipidů nebo tuků v krvi. Přibližně 28 g mandlí poskytuje 76,5 mg hořčíku, což představuje 18 % až 24 % denní potřeby dospělého člověka. Mandle jsou ideálním pokrmem při redukčních dietách, neboť mají nízký obsah sacharidů, ale za to vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Skvělým příkladem je výzkum z roku 2015, ve kterém účastníci konzumovali mandle jako dopolední snack, který je na určitou dobu dostatečně zasytil. Míra, do jaké zůstal apetit účastníků nízký, závisela na množství mandlí, které konzumovaly. Z tohoto výzkumu vyplývá, že mandle navozují pocit sytosti, tím pádem jsou skvělou pomůckou při hubnutí a redukci hmotnosti. Přestože mandle s sebou přinášejí několik významných benefitů na naše zdraví, existují i určitá rizika, na která byste si měli dávat při jejich konzumaci pozor. Lidé s alergií na ořechy by se měli mandlím vyhýbat. Pokud člověk po konzumaci mandlí pociťuje kopřivku, otok a potíže s dýcháním, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Malé děti, někteří starší lidé a každý, kdo má potíže s polykáním, by se měl vyhýbat celým ořechům, protože jim může hrozit riziko udušení. Lidé s demencí, Parkinsonovou chorobou a sníženou pohyblivostí mohou mít vyšší riziko aspirace, což může způsobit, že se jídlo dostane do plic. Aspirace potravy může vést ke komplikacím, jako je zápal plic. Mandle jsou jedním z nejzdravějších a nejchutnějších druhů ořechů, které si můžete dopřát. Jsou plné živin, jako jsou bílkoviny, vláknina a zdravé tuky. Mají také vysoký obsah antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Existuje mnoho způsobů, jak si mandle můžete připravit, jako například pražené nebo v čokoládě. Tak neváhejte a zařaďte mandle do svého jídelníčku pro zdravý životní styl a chutné jídlo.Mandle a jejich výskyt
Odrůdy a druhy mandlí
Nonpareil
Kalifornia
Mission
Hlavní benefity mandlí na naše zdraví
Snížení hladiny cholesterolu
Zvýšení vitamínu E v plazmě a červených krvinkách
Snížení rizika rakoviny prsu
Ochrana před srdečními chorobami
Regulují hladinu cukru v krvi
Pomoc při regulaci hmotnosti
A co rizika?
Alergie
Dušení a aspirace
Závěr