Slunečnicová semínka jsou oblíbená jako součást pečiva, energetických tyčinek, ale také jako samostatný snack. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin, omega-6 nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů.
Jejich jednoduchá dostupnost, nízká cena a jemná chuť z nich dělají jeden z nejuniverzálnějších druhů semínek. Za kilové balení zaplatíte do 75 Kč, v supermarketech bude cena ještě nižší.
Obsah článku
- Nejlepší slunečnicová semínka – Vybíral náš tým
- Slunečnicová semínka mají četné zdravotní benefity
- Jaké mají nutriční hodnoty?
- Slunečnicová semínka jako zbraň proti oxidačnímu stresu
- Slunečnicová semínka mohou díky omega 6 a 9 mastným kyselinám snižovat cholesterol
- Slunečnicová semínka snižují aktivitu zánětlivých procesů v těle
- Slunečnicová semínka v boji proti hypertenzi
- Jaké výhody přinášejí slunečnicová semínka?
- Slunečnicová semínka jsou hojně využívána i v alternativní medicíně
- Na co si dát při konzumaci slunečnicových semínek pozor?
- Pražené nebo syrové?
- Při hubnutí s nimi opatrně
- Slunečnicová semínka mohou obsahovat těžké kovy
- Jak zařadit slunečnicová semínka do vašeho jídelníčku?
- 7 zajímavostí o slunečnicových semínkách na závěr. Věděli jste, že…?
Nejlepší slunečnicová semínka – Vybíral náš tým
Slunečnicová semínka mají četné zdravotní benefity
Slunečnicová semínka obsahují cenné antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé látky. Zlepšují hojení ran, mají pozitivní efekt na srdce a cévy a pomáhají snižovat krevní tlak.
Za jejich zdravotní benefity jsou zodpovědné především fenolové sloučeniny, flavonoidy, polynenasycené mastné kyseliny a vitaminy.
Jaké mají nutriční hodnoty?
100 gramů loupaných slunečnicových semínek obsahuje:
Kalorie: 620
Bílkoviny: 17 gramů
Sacharidy:20 gramů (z toho 11 gramů vlákniny)
Tuky:56 gramů tuku (z toho 37 gramů polynenasycených mastných kyselin)
Z dalších vitamínů a minerálů je významný obsah hořčíku, draslíku, fosforu, zinku a mědi. Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny v tabulce.
Mikroživina | Množství na 100 gramů |
Hořčík | 129 mg |
Vápník | 57 mg |
Fosfor | 1158 mg |
Železo | 6,8 mg |
Draslík | 491 mg |
Zinek | 5,3 mg |
Měď | 1,8 mg |
Thiamin (vitamín B1) | 0,3 mg |
Riboflavin (vitamín B2) | 0,3 mg |
Niacin (vitamín B3) | 4,2 mg |
Pyridoxin (vitamín B6) | 0,8 mg |
Kyselina pantotenová (vitamín B5) | 7,1 mg |
Kyselina listová | 240 µg |
Vitamín E | 37,8 mg |
Kolik z doporučené denní dávky vitamínů a minerálů pokryje 1 lžíce slunečnicových semínek?
Pokud se rozhodnete přidat lžíci slunečnicových semínek k vašemu jídlu, pokryjete 15 % denní doporučené dávky fosforu, 13 % ODD mědi či 15 % manganu.
Ženy může potěšit obsah kyseliny listové, díky kterému z jedné lžíce získají 8% ODD.
Slunečnicová semínka jako zbraň proti oxidačnímu stresu
Rostlinný původ předurčuje slunečnicová semínka pro vysoký obsah flavonoidů, tokoferolů a fenolových kyselin. Právě tyto látky jsou známé pro svoji vysokou antioxidační kapacitu, čímž pomáhají chránit buňky před nežádoucím účinkem oxidačního stresu.
Extrémně vysoký je obsah vitamínu E, který rovněž patří do skupiny tokoferolů. Na 100 g je to až 37,8 mg.
Pouze pro srovnání, obsah vitamínu E ve lněných semínkách, sezamu nebo sóji se pohybuje pod hranicí 3 mg / 100 g. Vitamin E je především znám jako silný antioxidant.
Slunečnicová semínka mohou díky omega 6 a 9 mastným kyselinám snižovat cholesterol
Olej tvoří až 40% obsahu semen. Z toho nejvýrazněji je zastoupena kyselina linolová (55 – 70 %). Ta je ve výzkumech spojována se schopností snížit hladinu LDL cholesterolu a chránit buňky před nepříznivým působením volných radikálů.
Druhým nejhojnějším zdrojem tuku ve slunečních semínkách je kyselina olejová. Patří do skupiny mononenasycených mastných kyselin. Existuje řada studií, které dokazují její schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu a zároveň zvyšovat HDL cholesterol.
To má příznivý vliv na celkový cholesterol v krvi, pomáhá chránit před srdečně-cévními chorobami a snižuje riziko infarktu. V některých zdrojích je kyselina olejová spojována s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu.
Slunečnicová semínka snižují aktivitu zánětlivých procesů v těle
Přestože zánět patří mezi základní způsoby obrany našeho imunitního systému před patogeny, dlouhodobý zánět může být příčinou vzniku mnoha dalších zdravotních komplikací.
Ve studii, kde účastníci konzumovali slunečnicová nebo jiná semínka alespoň 5x týdně, byly pozorovány až o třetinu nižší hladiny C-reaktivního proteinu, než lidé, kteří semena nejedli téměř vůbec.
Slunečnicová semínka v boji proti hypertenzi
Vysoký krevní tlak patří mezi nejčastější civilizační onemocnění. Léčba esenciální hypertenze (tj. taková, jejíž příčiny jsou různé a neumíme je jednoznačně stanovit) by měla primárně spočívat v úpravě životního stylu a výživových návyků.
Již po třech týdnech každodenní konzumace 30 g mandlí nebo slunečnicových semínek byl pozorován 5% pokles hodnot systolického krevního tlaku.
Jaké výhody přinášejí slunečnicová semínka?
Shrnuto a podtrženo, zde jsou hlavní přínosy, které konzumace slunečnicových semínek přináší:
- snižují zánětlivé procesy,
- pomáhají při léčbě vysokého krevního tlaku,
- pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi,
- snižují riziko vzniku srdečně-cévních chorob,
- zasytí,
- obsahují zdravé omega-6 mastné kyseliny,
- napomáhají pocitu sytosti.
Slunečnicová semínka jsou hojně využívána i v alternativní medicíně
V lidovém léčitelství jsou využívány při léčbě mnoha chorobných stavů. Účinné jsou při kašli, rýmě nebo černém kašli, ale poradí si i se srdečně-cévními onemocněními, bronchiálními či plicními infekcemi.
Na co si dát při konzumaci slunečnicových semínek pozor?
Vysoké množství omega-6 mastných kyselin může být problémem zejména u vegetariánů
Narozdíl od lněných semínek obsahují slunečnicová semínka mnohem horší poměr omega-3 a 6 mastných kyselin. Ve srovnání s 1:3 – 1:4 v případě lněných semínek se u slunečnicových dostáváme na hodnotu cca 1:470.
Doporučený poměr omega-3: omega-6 se pohybuje přibližně od 1:4 – 1:6 (v závislosti na autorech)
I z tohoto důvodu je důležité, aby slunečnicová semínka nebyla primárním zdrojem polynenasycených mastných kyselin v naší výživě.
Vhodné je doplnit je o zdroj omega-3, například prostřednictvím lněných semínek nebo rybího oleje (kdykoli během dne).
Slunečnicová semínka nejsou kvalitním zdrojem bílkovin
Všechny bílkoviny jsou tvořeny různým pořadím a uspořádáním aminokyselin, které jsou jejich základním stavebním kamenem. Pokud si bílkovinu představme jako řetěz, aminokyseliny budou její oka.
Abychom o určitém zdroji bílkovin mohli říci, že je kvalitní, měl by obsahovat všech osm esenciálních aminokyselin v optimálním poměru. Ten je podobný tomu, jaký se nachází v našich svalech.
Zdroje bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyselíy, jsou živočišného původu (i když se objevují i informace, že sója má rovněž velmi podobný poměr aminokyselin).
V případě rostlinných zdrojů bílkovin je vždy minimálně jedna aminokyselina zastoupena ve výrazně nižším množství. Takovou aminokyselinu nazýváme, že je limitní.
U slunečnicových semínek mluvíme o aminokyselině lysin.
(Lysin je mimo jiné důležitý i během erekce – takže si kromě slunečnicových semínek dopřej i pořádný steak 😊 – nebo alespoň jakékoli jiné živočišné bílkoviny.)
Co s nedostatkem lysinu ve slunečnicových semínkách?
V potravinářství (například při výrobě slunečnicové mouky) se ve snaze zlepšit využitelnost bílkovin přidává lysin dodatečně.
V domácích podmínkách můžete zlepšit nepříznivý poměr aminokyselin přidáním červeného masa nebo mléčných výrobků, které jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin. Ani to ale neznamená dokonalé využití bílkovin.
Pokud hledáte kvalitní zdroj rostlinných bílkovin, slunečnicová semínka mohou být skvělým osvěžením, ale rozhodně potřebují podporu co nejširšího spektra ostatních zdrojů.
Pražené nebo syrové?
Pokud dáváte přednost plnější chuti, pravděpodobně si více pochutnáte na pražených semínkách (nejen slunečnicových). V takovém případě mějte na paměti, že pražením se zvyšuje obsah tuku a často i soli.
Chcete-li vytěžit maximum zdravotních benefitů, upřednostňujeme dát přednost nepraženým loupaným semínkům.
Při hubnutí s nimi opatrně
Tak jako v případě většiny semen a ořechů není třeba zapomínat, že spolu s velkým množstvím prospěšných látek spolu nesou i velké množství kalorií.
Nebudou tedy vhodným snackem, pokud se snažíte zhubnout – a naopak: při nabírání svalové hmoty pomohou jednoduše a rychle zvýšit kalorickou hodnotu jakéhokoli jídla.
Slunečnicová semínka mohou obsahovat těžké kovy
Kromě hubnutí existuje ještě další důvod, proč byste to se slunečnicovými semínky neměli přehánět. Často obsahují těžké kovy (zejména kadmium), které může v nadměrných množstvích způsobit poškození ledvin.
Netřeba však hned dělat paniku. Ve studii, kde téměř rok sledovali účastníky, kteří konzumovali více než 200 gramů slunečnicových semen týdně, nepozorovali žádný negativní efekt na zdraví ani funkci ledvin.
Jak zařadit slunečnicová semínka do vašeho jídelníčku?
- přidejte je do vaší snídaňové kaše,
- rozmixujte je spolu s ostatním ovocem a zeleninou do smoothie,
- posypte jimi salát (nezapomeňte i na zdroj kvalitních bílkovin, aby vás salát zasytil na co nejdelší dobu),
- přidejte je do oblíbeného jogurtu,
- skvěle chutnají i jako drobenka na muffinech či po přidání do jakéhokoliv těsta,
- přidejte je k pestu,
- přidejte je do domácích proteinových tyčinek,
- rozmixujte je a vytvořte si „slunečnicové máslo“.
7 zajímavostí o slunečnicových semínkách na závěr. Věděli jste, že…?
Slunečnicová semínka jsou plodem slunečnice (Helianthus anuus).
Z jedné květiny slunečnice můžeme získat až 2 000 semínek.
Slunečnicová mouka je často přidávána do pšeničného pečiva. Obsah aminokyselin ve slunečních semínkách výrazně zvyšuje množství i kvalitu bílkovin v konečném produktu.
Původně pocházejí ze Severní Ameriky.
Slunečnice je velmi přizpůsobivá změnám podnebí, teploty i světla. To ji předurčilo, aby se stala celosvětově rozšířenou plodinou.
Obsah prospěšných látek v semenech můžete zvýšit jejich naklíčením.
Existuje také alergie na slunečnicová semínka – je však poměrně vzácná. Nejčastěji se vyskytuje u lidí, kteří jsou slunečnicím vystavováni po dlouhou dobu (například farmáři).
Zdroje:
GUO, Shuangshuang; GE, Yan; JOM, Kriskamol Na. A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinaluses of thecommonsunflowerseed and sprouts (Helianthusannuus L.). ChemistryCentralJournal, 2017, 11.1: 95.