DomůVýživaOřechy a semenaMakadamové ořechy a jejich účinky + (NUTRIČNÍ HODNOTY)

Makadamové ořechy a jejich účinky + (NUTRIČNÍ HODNOTY)

Makadamové ořechy jsou chutné (a drahé) ořechy původem pocházející z Austrálie. Dnes se již pěstují v různých oblastech světa včetně Havaje a částí Latinské Ameriky, Asie a Afriky. Mají jemnou chuť podobnou máslu a jsou doslova nabité kvalitními živinami.

Makadamové ořechy se mohou konzumovat syrové nebo různě zapracované do receptů. Přestože mají makadamové ořechy vysoký obsah tuku, obsahují především zdravé mononenasycené tuky, což je typ tuku prospěšný pro srdce, který vám může pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Pojďme se podívat na to, proč jsou makadamové ořechy tak oblíbené, jak je konzumovat a také na to, proč tolik stojí.

Nejlepší makadamové ořechy – naše doporučení

Nutriční hodnoty

Makadamové ořechy jsou opravdu bohaté na živiny.

Pojďme se podívat na některé z nich. Podle FoodData Central obsahuje 100 gramů makadamových ořechů následující nutriční hodnoty:

  • Kalorie: 718 kcal
  • Tuk: 75,8 g
  • Bílkoviny: 7,1 g
  • Sacharidy: 4,6 g
  • Vláknina: 8,6 g
  • Mangan: 4,13 mg
  • Draslík: 368 mg
  • Měď: 0,8 mg
  • Vápník: 85 mg
  • Hořčík: 130 mg
  • Železo: 3,69 mg
  • Vitamín B6: 0,275 mg

Účinky makadamových ořechů

Makadamové ořechy jsou stromové ořechy, které mají jemnou chuť podobnou máslu a krémovou texturu.

Makadamové stromy pocházející z Austrálie se dnes pěstují na různých místech po celém světě, jako je Brazílie, Kostarika, Havaj a Nový Zéland.

Stejně jako většina ostatních ořechů a semen, i makadamové jsou velmi bohaté na živiny. Jsou také spojeny s několika výhodami, které nabízejí. Jde například o zlepšené trávení, podpora srdečních funkcí, regulace hmotnosti a kontroly hladiny cukru v krvi.

V tomto článku se podíváme na několik zdravotních a výživových výhod makadamových ořechů.

Makadamové ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků. Mohou tím pomoci při hubnutí. Jedna porce makadamových ořechů obsahuje dostatek vlákniny, bílkovin, manganu, thiaminu a také velké množství mědi.

Obsah tuku v makadamových ořeších je vyšší než v jiných oblíbených ořeších, jako jsou mandle, kešu, para ořechy nebo vlašské ořechy. Přibližně 50gramové balení makadamových ořechů obsahuje 38 gramů tuku.

Nicméně je třeba říci, že přibližně 80 % tuku v makadamových ořeších tvoří mononenasycený tuk, který má zdravotní výhody. Tyto ořechy obsahují také specifické druhy mononenasycených mastných kyselin (tzv. MUFA), které jsou obtížně dostupné v jiných potravinách.

Makadamové ořechy jsou také potravinou s nízkým glykemickým indexem. Díky mnoha zdravotním benefitům se makadamové ořechy hodí opravdu do každé zdravé stravy nebo diety.

Nabité antioxidanty

Jako většina ořechů jsou i makadamové skvělým zdrojem antioxidantů. Ty dokážou neutralizovat volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou způsobit poškození buněk a tím zvýšit riziko onemocnění, jako je například cukrovka, Alzheimerova choroba a srdeční choroby (zdroj).

Kromě toho se makadamové ořechy mohou pochlubit jedním z nejvyšších obsahů flavonoidů nacházejících se v ořechách. Tento antioxidant bojuje proti zánětům a může také pomoci snížit hladinu cholesterolu (zdroj).

Kromě toho je tento ořech bohatý na tokotrienoly, formu vitamínu E s antioxidačními vlastnostmi, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Tyto sloučeniny mohou dokonce chránit před vznikem rakoviny a chorobami mozku (zdroj).

Podporují funkci srdce

Podle Centers for Disease Control and Prevention (CDC) způsobují srdeční choroby 1 ze 4 úmrtí v USA. Studie zjistily, že dostatečná konzumace ořechů, včetně makadamových, může snížit riziko vzniku srdečních chorob.

Ve vědecké studii bylo zjištěno, že konzumace makadamových ořechů snižuje celkový cholesterol, lipoproteiny o nízké hustotě nebo „špatný“ cholesterol a triglyceridy. (zdroj informace – Macadamia Nut Consumption Lowers Plasma Total and LDL Cholesterol Levels in Hypercholesterolemic Men)

Výzkum naznačuje, že pravidelné jedení makadamových ořechů může pomoci předcházet onemocnění koronárních arterií, což je typ kardiovaskulárního onemocnění.

Makadamové ořechy mohou snížit vaši hladinu celkového a LDL cholesterolu. Až 6 vědeckých studií z roku 2015 zjistilo, že makadamové ořechy pomohly snížit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění snížením hladiny cholesterolu.

Nahrazení nasycených tuků mononenasycenými a polynenasycenými tuky, jako jsou ty, které jsou přítomny v ořechách, podle některých studií zvyšuje hladiny lipoproteinů o vysoké hustotě (HDL) nebo „dobrého“ cholesterolu.

Další dlouhodobá vědecká studie vedená na lidech ze Švédska zjistila, že konzumace ořechů může být spojena s nižším rizikem fibrilace síní a srdečního selhání.

Zaženou hlad a jsou vhodné v dietě (POZOR!)

Jak jsme již výše zmínili, 100 g makadamových ořechů obsahuje 718 kalorií. Takové množství může to být až polovina denní potřeby kalorií (záleží na dalších faktorech).

Avšak standardní velikost porce pro makadamové ořechy je 28 g, což je mnohem méně než 100 g, takže se nemusíte bát toho velkého čísla.

Jedna porce obsahuje cca 10–12 ořechů a obsahuje asi 200 kalorií. Používání kuchyňské váhy nebo počítání ořechů a jídlo jen doporučeného denního množství může pomoci zabránit náhodnému přejídání se těmito kalorickými ořechy.

Přestože jsou bohaté na kalorie, makadamové ořechy vám mohou pomoci zhubnout.

To lze částečně vysvětlit jejich množstvím bílkovin a vlákniny, dvou živin, o kterých je známo, že snižují hlad a podporují pocity sytosti (zdroj).

V jedné studii vedené na 71 mladých ženách, kde ženy jedly denně chléb s 10 gramy makadamových ořechů, kokosu nebo másla. Ti ve skupině s makadamovými ořechy ztratili do konce studie 0,5 kg, zatímco ti v ostatních skupinách zůstali na stejné hmotnosti.

Makadamové ořechy jsou také bohaté na mononenasycené tuky, zejména omega-7 kyselinu palmitolejovou, která může chránit před nechtěným přírůstkem hmotnosti.

V další vědecké studii měly obézní myši krmené stravou s vysokým obsahem tuků s velkým množstvím makadamového oleje bohatého na kyselinu palmitoleovou výrazně menší tukové buňky než ty, které nedostávaly žádnou takovou stravu (zdroj).

Není však jasné, jestli makadamové ořechy nabízejí stejné výhody i lidem.

Jezení makadamových ořechů namísto jiných vysokotučných nebo vysoce kalorických potravin může poskytnout jejich výhody bez přidání dalších kalorií a tuků do stravy.

Ptáte se, jak zapojit makadamové ořechy do jídelníčku? Můžete si například posypat salát namísto sýrem nebo krutony několika makadamovými oříšky.

Další možností je sníst porci ořechů jako občerstvení namísto lupínků, sušenek nebo jiných zpracovaných potravin, které nabízejí málo výživy.

Podporují trávení

Makadamové ořechy obsahují vlákninu, která může prospět vašemu trávení a celkovému zdraví střev.

Jak je tomu u většiny ořechů, rozpustná vláknina v makadamových ořeších může působit jako prebiotikum, což znamená, že pomáhá krmit vaše prospěšné střevní bakterie (zdroj informace).

Tyto prospěšné bakterie zase produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), jako je acetát, butyrát a propionát, které mohou snížit zánět a chránit před stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba a ulcerózní kolitida (zdroj informace).

Některé důkazy naznačují, že SCFA mohou dokonce snížit riziko obezity (zdroj informace).

Snižují riziko metabolického syndromu

Metabolický syndrom je skupina stavů, které mohou zvýšit riziko diabetu, mrtvice a srdečních chorob.

Metabolický syndrom zahrnuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cukru v krvi, nízké hladiny HDL cholesterolu, vysoké triglyceridy a přebytečný břišní tuk.

Makadamové ořechy mohou pomoci snížit riziko metabolického syndromu.

Přehled výzkumu z roku 2016 ukazuje, že konzumace stravy s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin může snížit metabolické rizikové faktory u lidí s diabetem 2. typu.

Pomáhají udržet hladinu cukru v krvi v normě

Výzkum naznačuje, že makadamové ořechy mohou pomoci lidem s diabetem 2. typu kontrolovat hladinu cukru v krvi, což může také pomoci snížit riziko metabolického syndromu.

Na kompletní potvrzení tvrzení je však zapotřebí více kvalitních a dlouhodobých vědeckých studií.

Chrání mozek a mohou být prevencí před rakovinou

Makadamové ořechy obsahují typ vitamínu E zvaný tokotrienoly. Tokotrienoly mohou mít silné protirakovinné schopnosti, podle některých starších výzkumů.

Jedna starší laboratorní studie zjistila, že doplněk bohatý na tokotrienoly pomáhá chránit mozkové buňky před účinky glutamátu, který může hrát roli při rozvoji Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.

Cena makadamových ořechů

Makadamové ořechy jsou bohužel známé svou vysokou cenou.

Ptáte se, proč jsou makadamové ořechy tak drahé?

Hlavním důvodem je pomalý proces sklizně.

Produkce ořechů trvá 7 až 10 let, než stromy vůbec začnou produkovat ořechy.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou makadamové ořechy drahé, je také jejich zásoba.

Jako většina ořechů, i makadamie roste na stromech, což vede ke zpoždění od výsadby po sklizeň. Od výsadby stromů může trvat roky, než začnete sklízet úrodu.

To znamená, že farmáři musí stromům poskytnout spoustu času a energie, než mohou očekávat návratnost svých investic.

Kde je koupit?

My doporučujeme makadamové ořechy zakoupit v obchodě Grizly.cz, který téměř celý rok nabízí kvalitní makadamové ořechy za přijatelné ceny.

Sem tam se stane, že jsou ořechy vyprodané kvůli vysoké poptávce.

4.5/5 - (14 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.