DomůVýživaSelen - v jaké stravě ho najdete + (účinky)

Selen – v jaké stravě ho najdete + (účinky)

Tělo potřebuje životně důležitý stopový prvek selen jako vzduch, který dýchá. Plynule fungovat může jen tehdy, je-li jím dostatečně zásoben. Selen hraje totiž zásadní roli v mnoha procesech těla!

Působí jako složka antioxidačních enzymů v hrázi imunitní obrany proti volným radikálům a chrání napadené buňky těla před škodlivým oxidačním stresem.

Navíc se výrazně podílí na aktivaci, deaktivaci a regulaci hormonů štítné žlázy a má silný vliv na celý hormonální systém, na autoimunitní procesy, na psychickou pohodu a v neposlední řadě i na problematiku plodnosti – produkci spermií.

V dnešním článku se dozvíte, ve kterých potravinách se tento prvek přirozeně nachází, proč a kdy má suplementace selenem smysl a na co byste si měli dát pozor.

Selen

Co je selen

Prvek selen byl objeven v roce 1817 a pojmenován po řecké bohyni měsíce Selene. Dnes, za 200 let, později výzkumníci stále ještě neprozkoumali plný potenciál tohoto stopového prvku.

Je to minerál, který přijímáme jako stopový prvek prostřednictvím potravy.

Jeho množství v rostlinných potravinách závisí mimo jiné na tom, odkud pocházejí, protože koncentrace selenu v půdě je různá – a minerál se do rostlin, dostává přes půdu.

V živočišných potravinách obsah selenu kolísá méně, protože u zvířat, tedy živých organismů, je udržována homeostáza.

Homeostáza je termín z biologie: Vnitřní systém živých organismů zůstává v normálním rozsahu i při měnících se vnějších podmínkách (například chlad). Mezi vnitřní podmínky patří tělesná teplota, hladina cukru v krvi a pH.

V Evropě má půda, a tedy většina rostlinných potravin poměrně nízký obsah selenu. Proto jsou u nás nejvýznamnějším zdrojem selenu živočišné potraviny jako ryby, vejce a maso.

Švýcarští vědci vypočítali, že obsah selenu ve dvou třetinách veškeré zemědělské půdy klesne do konce tohoto století o 9 procent.

O to důležitější je vědomě předcházet nedostatku ve stravě a konzumovat jej v dostatečném množství.

Selen – GymBeam

  • podporuje spermatogenezi a imunitní systém
  • příznivě působí na stav vlasů a nehtů
  • podporuje zdraví štítné žlázy
  • 90 kusové balení
  • vynikající poměr cena/objem

Nakolik je důležitý selen pro tělo?

Selen je součástí mnoha enzymů v těle. Jedná se o komplexní proteinové molekuly, které urychlují biochemické reakce. Jelikož selen se podílí na mnoha různých enzymech, má v těle i více funkcí. Nejdůležitější účinky selenu jsou:

  • Selen pomáhá neutralizovat takzvané volné radikály, známé také jako oxidanty. Chrání tak buňky před oxidačním stresem, který vzniká například z nikotinu, alkoholu či intenzivního slunečního záření.
  • Enzymy obsahující selen hrají roli v metabolismu hormonů štítné žlázy. Hraje klíčovou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy a regulaci metabolismu štítné žlázy. Selen podporuje přeměnu hormonu štítné žlázy T4 (tyroxinu) na aktivnější formu T3 (trijodtyronin).
  • Hormony štítné žlázy jsou důležité pro metabolismus potravy, kostí a nervového systému.
  • Selen je důležitý pro dobře fungující imunitní systém.
  • Selen také hraje roli při tvorbě a funkci spermií. Podporuje tedy mužskou plodnost.

Zajímavost: Stejný odstavec bychom mohli napsat i s klíčovým slovem zinek – mají překvapivě podobný účinek. Selen a zinek se dokonce dobře doplňují a váš metabolismus a tělo vám za jejich přísun poděkují.

Jak užívat selen a zinek? Jediným pravidlem je, že byste měli konzumovat zinek s jídlem s obsahem vlákniny. A při stejném jídle můžete sáhnout i po selenu.

Jaké následky může mít nedostatek selenu?

Nedostatek selenu je pro tělo zatěžující, protože jeho účinek je tak komplexní jako působivý. Selen mimo jiné pomáhá odstraňovat karcinogenní toxiny, přispívá k udržení normální pokožky a nehtů a je mnohými ženami považován za vyhledávaný stopový prvek krásy a oblíbenou životně důležitou složku proti stárnutí.

Kromě toho mnohé enzymy, které vyžadují selen, jsou rozhodujícími stavebními kameny spermií – a proto jsou důležité pro reprodukci.

Jednou z nejnáročnějších úloh selenu je ochrana buněk – tedy výzva chránit buňky před škodlivými vlivy jako protizánětlivý lapač radikálů. Protože zdraví buněk je základem pro pohodu, výkonnost a schopnost regenerace.

Nedostatek selenu zvyšuje riziko eskalace imunitních a zánětlivých reakcí. V souvislosti se štítnou žlázou se tento stopový prvek podílí i na psychickém zdraví a psychice žen a mužů, jelikož dysfunkce štítné žlázy a postiženého hormonálního systému mají výrazný vliv na naši náladu.

Pokud jde o zdraví jater, německá studie z roku 2016publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition potvrdila výrazně vyšší riziko rakoviny jater s velmi nízkou hladinou selenu!

Jelikož selen má velký význam pro mnohé funkce organismu, jeho nedostatečný příjem nebo dědičná onemocnění, při kterých je narušena tvorba selenových bílkovin, způsobují značné problémy. Zdravotní problémy se mohou vyskytnout mimo jiné v těchto oblastech:

  • fungování imunitního systému
  • funkce svalů
  • tvorba spermií

Nedostatek selenu v důsledku nízkého příjmu se však vyskytuje zejména v regionech, kde je obsah v půdě výrazně nízký a obyvatelstvo se živí především regionálními produkty.

Tak je tomu například v některých regionech Asie a střední Afriky. V extrémních případech může příliš nízký příjem selenu vést k onemocnění srdečního svalu nebo kloubním změnám a nedostatečnému růstu kostí.

Zjevný nedostatek selenu je často spojen se základním onemocněním, které vede k horší absorpci nebo využití minerálu, například:

  • chronické zánětlivé onemocnění střev
  • dědičné metabolické onemocnění cystická fibróza
  • slabost ledvin (renální insuficience)
  • onemocnění ledvin spojená s dlouhodobou dialýzou

Další rizikové skupiny, ohrožené nedostatkem selenu:

  • kuřáci
  • alkoholici
  • ženy, které kojí příliš dlouho

Vegetariáni a vegani pozor!

Zejména vegetariáni a vegani musí věnovat zvláštní pozornost své hladině selenu, protože téměř 40 procent potřeby selenu pokrývá především živočišná strava.

Riziko nedostatečného zásobování je proto obzvlášť vysoké u lidí, kteří jedí převážně rostlinnou stravu a vyhýbají se živočišným potravinám

Selen Namaximum

  • bez přidaných éček, GMO a konzervantů
  • velmi dobře vstřebatelný
  • výhodné 200 kusové balení za velmi přátelskou cenu
  • odpovídá nejpřísnějším kritériím kvality a čistoty

Které potraviny obsahují selen?

Obsah selenu v potravinách rostlinného původu se značně liší v závislosti na regionu, ve kterém se pěstují. V Evropě není půda a tedy většina rostlinných potravin příliš bohatá na selen.

Spolehlivějším zdrojem selenu jsou proto pro nás živočišné potraviny jako maso, ryby a vejce. Krmivo pro zvířata je často obohaceno o selen.

Lidské tělo potřebuje kolem 30 až 70 mikrogramů selenu denně

Existují rostliny, které dokáží absorbovat obzvlášť vysoké množství selenu – například brazilský (pára) ořech.

Vysoký obsah selenu může mít také zelí, brokolice a cibulová zelenina (česnek, cibule), jakož i houby, chřest a luštěniny jako čočka.

Kolik selenu bychom měli zkonzumovat denně?

Takzvané referenční hodnoty, tedy odhady zdravého příjmu selenu za den se mění v závislosti na věku a životní situaci. Potřeba se také liší mezi pohlavími:

  • Kojenci do čtyř měsíců věku – 10 mikrogramů (µg) denně
  • Kojenci a děti do čtyř let – 15 µg/den
  • Děti ve věku od čtyř do sedmi let – 20 µg/den
  • Děti od sedmi do deseti let – 30 µg/den
  • Děti od 10 do 13 let – 45 µg/den
  • Dospívající ve věku 13 až 15 let – 60 µg/den
  • Dívky a ženy ve věku 15 a více let – 60 µg/den
  • Chlapci a muži ve věku 15 a více let – 70 µg/den
  • Kojící ženy – 75 µg/den

Pro těhotné ženy je denní potřeba selenu zvýšena jen mírně.

Budoucí maminky tedy nemusí upravovat příjem

Selen Ostrovit

  • bez laktózy, vhodný pro vegany
  • bez GMO
  • 220 kusů v balení
  • podpora imunitního systému, štítné žlázy a zdraví vlasů a nehtů
  • slazený umělým sladidlem

Měl by se selen užívat formou doplňků?

Při vyvážené a zdravé stravě je přísun selenu zdravým lidem většinou zcela dostačující. Vyvážená strava by měla obsahovat hodně čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnné a mléčné výrobky každý den, ryby jednou nebo dvakrát týdně a maso s mírou. Potom už není třeba přijímat selen prostřednictvím doplňků stravy.

Pokud však potřebujete doplnit selen ve formě tablet nebo prášku, určitě byste měli dodržovat doporučení týkající se příjmu

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) se u dospělých doporučuje příjem 300 µg selenu denně bez rizika škodlivých vedlejších účinků. Většina doplňků stravy obsahuje maximálně 200 µg v denní dávce.

Je proto malá pravděpodobnost, že se vyskytnou negativní účinky užívání přípravků v Evropě – pokud se budou užívat podle pokynů.

Pro děti a dospívající ve věku od 1 do 17 let jsou přípustné celkové denní dávky selenu mezi 60 µg a 250 µg selenu v závislosti na tělesné hmotnosti.

Selenium – Scitec Nutrition

  • 50µg selenu v každé tabletě
  • 100 tablet v balení
  • obsahuje droždí obohacené selenem 6 %
  • působí antioxidačně, podporuje spermatogenezi a správné fungování štítné žlázy

Pozor na dávkování: příliš mnoho selenu je kontraproduktivní!

Účinek selenu představuje cenný příspěvek k udržení důležitých funkcí těla. Co však dává smysl v kontextu zodpovědného dávkování, v extrémních případech se rychle stává „dobrým, ze kterého hodně škodí“.

Předávkování může vést mimo jiné k únavě, bolestem kloubů, nevolnosti, průjmu a neurologickým poruchám až po „selenózu“ se závažnými vedlejšími účinky.

Otrava selenem může vést k zápachu z úst, vypadávání vlasů a žluté pokožce.

Na co si dát pozor při užívání doplňků selenu?

Neužívejte kombinaci přípravků selenu s vitamínem E, protože vitamín E může při nezjištěném nedostatku selenu zvýšit riziko rakoviny prostaty.

Pokud užíváte i doplňky selenu a máte i dostatečný přísun selenu z potravin, riziko rakoviny se může zvýšit.

Zinc and Selenium + Cordyceps

  • kombinace 3 antioxidantů
  • Cordyceps sinensis působí příznivě na sexuální a reprodukční dysfunkce a má silný anti-aging efekt
  • balení obsahuje 60 denních dávek
  • kvůli obsahu zinku užívejte s jídlem

Shrnutí na závěr

Obsah selenu v potravinách závisí na mnoha faktorech. Selen je vázán na bílkoviny. To je důvod, proč potraviny bohaté na bílkoviny jako maso, ryby, obiloviny a zelenina bohatá na bílkoviny obsahují více selenu.

To, kolik selenu obsahuje rostlinná potravina, závisí do značné míry na půdě. Jelikož selen, podobně jako jód, byl v minulosti vyplavován z vrchních vrstev půdy, stopový prvek není v mnoha částech světa dostupný v dostatečném množství.

Navíc v důsledku intenzivního zemědělského využívání (přehnojení) a znečištění životního prostředí (např. kyselé deště) se selen vázaný v orné půdě nedostává do potravin v dostatečném množství. Veškeré informace o obsahu selenu v rostlinných zdrojích (nejen v tomto článku) jsou proto pouze orientační. Mohou silně kolísat.

Zdroje informací:

4.9/5 - (26 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.