Vitamin D je pro lidi nezbytná živina. Můžete jej najít v rybách, vejcích nebo obohaceném mléce. V tomto článku se podíváme na to, kolik vitamínu D denně potřebujeme. Chcete-li vědět více informací o vitamínu D, podívejte se na náš další článek.
Kolik vitamínu D denně přijmout?
Množství vitamínu D, které byste měli denně přijmout, se nazývá doporučená denní dávka (ODD). ODD je 600 IU (nebo 15 mcg) denně pro lidi ve věku 1-70 let a 800 IU (20 mcg) denně pro lidi ve věku 71 let a starší.
Během těhotenství a kojení je ODD 600 IU (15 mcg) denně. U dětí závisí ODD na věku. Vitamin D se tvoří také v pokožce po opalování se. Strávit 15-30 minut na slunci každý den by mělo stačit k udržení normální hladiny vitamínu D pro většinu lidí.
Většina lidí by neměla konzumovat více než 4000 IU denně, ne-li pod dohledem lékařů. Promluvte si s vaším lékařem nebo lékárníkem, abyste zjistili, jaká dávka může být nejlepší pro váš konkrétní stav.
Lidé mohou měřit příjem vitamínu D v mikrogramech (mcg) nebo mezinárodních jednotkách (IU). Jeden mikrogram vitamínu D se rovná 40 IU.
Doporučené denní dávky vitamínu D podle důvěryhodného zdroje jsou následující:
- Kojenci 0-12 měsíců: 400 IU (10 mcg).
- Děti od 1 do 18 let: 600 IU (15 mcg).
- Dospělí do 70 let: 600 IU (15 mcg).
- Dospělí nad 70 let: 800 IU (20 mcg).
- Těhotné nebo kojící ženy: 600 IU (15 mcg).
Rozumné opalování se po dobu 5–10 minut, 2–3 krát týdně, umožňuje většině lidí vyprodukovat dostatečné množství vitamínu D. Vitamin D se však rozkládá poměrně rychle, což znamená, že jeho zásoby se mohou utrácet. A to zejména v zimě.
Je možné předávkování vitamínem D?
Předávkování se vitamínem D, také nazývaná hypervitaminóza D a je to vzácný, ale potenciálně závažný stav, který se vyskytuje, když máte v těle nadměrné množství vitamínu D.
Předávkování se vitamínem D je obvykle způsobeno velkými dávkami vitamínu D a nikoli stravou nebo vystavením slunci ale zejména výživovými doplňky. Je to proto, že vaše tělo reguluje množství vitamínu D produkovaného slunečním zářením a dokonce ani obohacené potraviny neobsahují tak velké množství vitamínu D abyste se jimi mohli předávkovat.
Předávkování se vitamínem D může způsobit nevolnost, zvracení, slabost a časté močení. Toxicita vitamínu D může vést k bolestem kostí a problémům s ledvinami, jako je tvorba vápenatých kamenů.
Doporučujeme proto striktně dodržovat doporučené dávkování, které naleznete na všech výživových doplňcích s obsahem vitamínu D!