Co kdybychom vám řekli, že existuje sladidlo, které si můžete dopřát bez výčitek, nemá téměř žádné kalorie a ještě vám pomůže naplnit denní příjem vlákniny? Seznamte se s čekankovým sirupem.
Kdo občas nemá chuť na sladké? Když však přijde řada na cukr, mnoho lidí se mu ve snaze udělat něco pro své zdraví vyhýbá. Na trhu dnes existuje obrovské množství jiných sladidel, ale často znamená jejich výběr pouze staré známé „z louže do bláta“.
Obsah článku
- TOP čekankový sirup – náš tým odborníků vybral tyto produkty
- Jaké jsou nejčastější nevýhody náhražek cukru?
- Co čekáme od náhražky cukru?
- Řešení? Čekankový sirup!
- Proč je čekankový sirup nejlepší náhražkou cukru?
- Čekankový sirup ve zkratce
- Složení čekankového sirupu potěší i příslušníky nízkosacharidové diety
- Jaké jsou nutriční hodnoty čekankového sirupu?
- Čekankový sirup má vysoký obsah rozpustné vlákniny
- Nestravitelný inulin ušetří kalorie
- Všeho moc škodí – a platí to i v případě čekankového sirupu
- Je bezpečný i pro diabetiky
TOP čekankový sirup – náš tým odborníků vybral tyto produkty
Jaké jsou nejčastější nevýhody náhražek cukru?
Hnědý cukr ani med nejsou tak terno, jak by se na první pohled mohlo zdát. Třtinový (i hnědý) cukr obsahují pouze stopové množství vitamínů a minerálů – takže pokud denně nesníte polovinu kilového balení, vaše tělo rozdíl oproti klasickému cukru nepocítí.
Agávový, kukuřičný či jiný sirup zpravidla obsahuje velké množství fruktózy. Ta se sice nazývá „zdravě“ – ovocný cukr, její nadměrný příjem však může vést například k onemocnění jater.
Narozdíl od glukózy nemá takový vliv na hladinu cukru v krvi (glykémii), proto si o ní lidé mylně myslí, že musí být zdravá. Inu, i tady platí, že všechno s mírou.
Někteří lidé sahají i po umělých sladidlech. I přesto, že jejich bezpečné dávky jsou pečlivě kontrolovány a pravděpodobně je z běžné stravy nepřesáhnete, často s sebou přinášejí i nepříjemnou umělou pachuť.
Není se čemu divit, mají to přece i v názvu.
Co čekáme od náhražky cukru?
- měla by být zdraví prospěšná nebo alespoň neškodit
- minimum kalorií je výhodou
- nezpůsobí velké výkyvy glykémie, které následně způsobí ještě větší hlad
- nemá pachuť – toto je do jisté míry individuální, známá je tím například stévie či sukralóza
Řešení? Čekankový sirup!
Znáte tu malou nenápadnou modrou rostlinku s pevným stonkem, který přes léto roste všude jako plevel?
Právě její kořen je výchozí surovinou pro výrobu čekankového sirupu.
Proč je čekankový sirup nejlepší náhražkou cukru?
Čekankový sirup obsahuje minimum kalorií a sacharidů. Chuťově připomíná med, takže se nemusíte bát nepříjemné pachuti.
Ve srovnání s ostatními přírodními sladidly obsahuje o 95 % méně cukru.
Čekankový sirup ve zkratce
- vysoký obsah rozpustné vlákniny
- málo kalorií (pouze 16 kalorií na porci)
- nezpůsobuje výkyvy glykémie a je vhodný i pro diabetiky
- snižuje krevní tlak
- působí jako prebiotikum – zlepšuje zdraví střevní mikroflóry
- pomáhá při zácpě
Složení čekankového sirupu potěší i příslušníky nízkosacharidové diety
V jeho složení nenajdete nic navíc. Extrakt z kořene čekanky tvoří minimálně 98 %, ve stopových množstvích se objevuje glycerol kvůli příjemné textuře, karamel a sukralóza (0,01 %).
Vysoké procento extraktu z kořene čekanky znamená, že pro ostatní přidané látky zůstává méně než 2 % obsahu balení.
Jaké jsou nutriční hodnoty čekankového sirupu?
Na 100 g obsahuje čekankový sirup pouze 161 kcal, přičemž doporučená denní dávka je přibližně 10 – 20 gramů. Neobsahuje žádné tuky, bílkoviny ani sůl.
Sacharidů obsahuje na 100 g pouhých 4,7 g, ostatní tvoří vláknina – více než 71 gramů / 100 gramů výrobku.
Čekankový sirup má vysoký obsah rozpustné vlákniny
Vysvětlení, proč má čekankový sirup tak málo kalorií a nezpůsobuje výkyvy glykémie, je jednoduché: inulin. Ptáte se, co to je?
Inulin je forma rozpustné vlákniny. Jedná se o sacharid rostlinné povahy, který naše tělo nedokáže trávicími enzymy v tenkém střevě rozložit.
Právě proto se téměř neporušeně dostane až do tlustého střeva. Tam si na něm „pochutnávají“ prospěšné bakterie, které na oplátku produkují několik prospěšných látek.
Inulin řadíme mezi prebiotika a je důležitým předpokladem zdravé střevní mikroflóry. Dnes už víme, že střevní mikroflóra hraje důležitou roli nejen v procesu trávení, ale i obrany vůči chorobám.
Výzkum prokázal, že četné bakteriální kmeny profitují z potravy s obsahem čekankového kořene. Zároveň byla pozorována i vyšší hladina hormonů sytosti.
Nestravitelný inulin ušetří kalorie
Jeden gram běžného sacharidu je zdrojem 4 kcal. Jelikož inulin v našem těle úplně nerozložíme a v tlustém střevě jej bakterie také zcela nespotřebují, je jeho energetická hodnota nižší.
Ve skutečnosti je to pouze 40 – 50 % energetické hodnoty stravitelných sacharidů. To znamená, že 1 gram inulinu obsahuje přibližně 1,5 – 2 kcal.
Všeho moc škodí – a platí to i v případě čekankového sirupu
Kvůli vysokému obsahu inulinu (více než 70 %) je doporučená denní dávka sirupu přibližně 10 – 20 g.
Vyšší (nárazové) dávky vlákniny totiž mohou u lidí s citlivějším trávením způsobit potíže, jako například nadýmání či bolestivé křeče.
Je bezpečný i pro diabetiky
Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou známé díky tomu, že nezpůsobují prudké výkyvy hladiny cukru v krvi (glykémie).
Její prudký nárůst je zpravidla doprovázen strmým poklesem, který má za následek návaly hladu, pokles výkonnosti, únavu a podrážděnost.
Čekankový sirup mohou bez obav používat i diabetici, jelikož většina sacharidů v něm obsažená je ve formě rozpustné vlákniny.
Vhodnost čekankového sirupu v případě onemocnění cukrovkou potvrdili i vědci.
Výzkumu se zúčastnilo 46 pacientů, kteří trpěli cukrovkou II. typu. Po zahájení experimentu byli náhodně rozděleni do dvou skupin: jedna skupina konzumovala denně 10 g inulinu z čekanky, druhá skupina konzumovala placebo.
Experiment trval dva měsíce.
Vědci sledovali změny glykémie, krevní a jaterní parametry, hladinu vápníku či krevní tlak.
V závěru konstatovali, že konzumace inulinu z čekanky zlepšuje hospodaření organismu s vápníkem, snižuje krevní tlak a zmírňuje výkyvy cukru v krvi. Zlepšeny byly i jaterní parametry.
I další studie potvrdila, že nahrazení cukru inulinem nebo oligofruktany z čekanky může být efektivně ve snaze zmírnit tzv. uhlovodíky, postprandiální glykémii (po jídle).
I přes možný vznik trávicích potíží patří čekankovému sirupu přední místo mezi náhražkami cukru.
A co vy – už máte ten svůj? 😊