Kdo by nemiloval originál Nutellu? Bezpochyby patří k nejchutnějším pomazánkám, jaké na trhu jsou. Na trhu se před několika lety objevila zdravější náhrada – Proteinella. Jaké chyby slavné pomazánky vychytala, kde má mezery a co si o ní myslíme? Podívali jsme se na ni kritickým očkem – a tady je výsledek.
Obsah článku
- Nejlepší proteinella, která nám chutná – náš výběr
- Nutella nebo Proteinella?
- Co je Proteinella?
- Jaké výhody má Proteinella?
- Jaké nutriční hodnoty má Proteinella?
- Jaké složení má Proteinella?
- Maltitol má poloviční množství kalorií jako cukr
- Slunečnicový olej obsahuje překvapivě mnoho nenasycených tuků
- Syrovátkový proteinový koncentrát dodává kvalitní bílkoviny – ale žalostně málo
- Proteinella a obsah vlákniny
- Co si z toho vzít?
- Kdo stojí za výrobou Proteinelly?
Nejlepší proteinella, která nám chutná – náš výběr
Nutella nebo Proteinella?
Originál Nutelle se těžko odolává. Je jemná, sladká – a návyková. Na občasné mlsání neublíží, ale při častější konzumaci je lepší mít se na pozoru.
Tato slavná pochoutka z lístků a kakaa má po prozkoumání složení jeden malý háček: lískové ořechy tvoří pouze 13% složení – a uhodl bys, co je na prvních dvou příčkách?
Je to cukr a palmový olej. Cukr tvoří více než polovinu složení a druhou nejpočetněji zastoupenou složkou je palmový olej.
O škodlivosti palmového oleje na zdraví nebo ničení deštných pralesů by se dalo diskutovat, ale bezpochyby existují i zdravější tuky, po kterých můžeš sáhnout.
Co je Proteinella?
Proteinella je lískooříškový krém bez přidaného cukru a palmového oleje. Na 100 gramů obsahuje pouze 6,6 g cukru
Jaké výhody má Proteinella?
- zdravější alternativa běžně dostupných lísko-oříškových krémů
- vyšší obsah bílkovin (13 g / 100 g)
- použití umělých sladidel (polyolů) zpomaluje nárůst glykémie
- neobsahuje cukr ani palmový olej
- skvělá chuť a jemná textura
- polotekutá konzistence
Jaké nutriční hodnoty má Proteinella?
Uvedené hodnoty jsou na 100 gramů / 20 gramů (porce).
100 gramů | 1 porce (20 gramů) | |
Energetická hodnota | 496 kcal / 20157 kJ | 99 kcal / 411 kJ |
Tuky | 35,2 g | 7,04 g |
Z toho nasycené | 7,7 g | 1,5 g |
Sacharidy | 44,9 g | 8,9 g |
Z toho cukry | 6,6 g | 1,3 g |
Vláknina | 2,5 g | 0,5 g |
Bílkoviny | 13,2 g | 2,6 g |
Sůl | 0,18 g | 0,03 g |
Jaké složení má Proteinella?
Proteinella dnes existuje ve dvou variantách – příchuť čokoláda + oříšek a příchuť bílé čokolády.
Proteinella – čokoláda + oříšek – složení:
Sladidlo: maltitol, slunečnicový olej, syrovátkový proteinový koncentrát 12 %, lískové ořechy 10 %, sladké sušené syrovátky (z mléka), nízkotučný kakaový prášek (6,5 %), kakaové máslo, kokosový olej, emulgátor: lecitiny (sl. extrakt)
Proteinella – bílá čokoláda – složení:
Sladidlo: maltitol, slunečnicový olej, sušené odstředěné mléko (13%), syrovátkový proteinový koncentrát (12 %), kakaové máslo, kokosový olej, emulgátor: slunečnicový lecitin, vanilkový extrakt
Jak si můžeš všimnout, složení obou krémů je téměř totožné, v bílé však chybí kakaový prášek (což je logické, jelikož se jedná o bílou variantu). Pojďme se nyní podívat na složení krok po kroku.
Maltitol má poloviční množství kalorií jako cukr
Maltitol řadíme mezi polyoly, což jsou tzv. polyoly. alkoholové cukry.
V potravinách se používá jako sladidlo (je téměř stejně sladké jako sacharóza – klasický cukr), emulgátor a zvlhčující látka.
Oproti sacharóze má však velkou výhodu – obsahuje jen přibližně poloviční množství energie. Nevstřebává se totiž úplně do krve, ale část přechází až do tlustého střeva, kde se na něm živí střevní bakterie.
Ve složeních jiných potravin (kde není rozepsaný název) ho najdeš pod označením E965.
Ve větších množstvích může nepříznivě ovlivnit trávení a způsobit průjmy – z legislativních důvodů je proto na balení uvedeno, že nadměrná konzumace může mít projímavé účinky.
Slunečnicový olej obsahuje překvapivě mnoho nenasycených tuků
Slunečnicový olej má mnoho z nás spojených s smažením a nezdravou kuchyní. Ve skutečnosti však není zcela vhodný ke smažení – a není ani velmi nezdravý.
Slunečnicový olej obsahuje na 100 gramů pouze 10 gramů nasycených tuků. Zbytek (téměř 20 gramů) tvoří mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (téměř 64 gramů).
Syrovátkový proteinový koncentrát dodává kvalitní bílkoviny – ale žalostně málo
O tom, že syrovátkový protein je jedním z nejkvalitnějších na trhu jsme psali v tomto článku. Potěšilo nás tedy, že v Proteinelle je zdrojem bílkovin právě on.
Na druhé straně použité množství je příliš malé na to, abychom o Proteinelle mohli mluvit jako o zdroji bílkovin.
V běžné porci (1 PL = 20 gramů pomazánky, 100 kcal) obsahuje Proteinella v přepočtu pouze 2,6 g bílkovin.
Nedej se proto oklamat, že proteinella je proteinová pomazánka: jedině na papíře.
To však neznamená, že nemá oproti klasickým alternativám mnoho výhod, ale bílkoviny bohužel mezi ně nepatří.
Proteinella a obsah vlákniny
Mezi častý tahák prodejců patří také obsah vlákniny, který zpomalí nárůst glykémie. V teoretické rovině to zní hezky, ale když se podíváš na množství cukru a vlákniny v jedné porci, zjistíš dvě věci:
- kvůli 1,3 gramům cukru v porci asi moc nepotřebuješ „zpomalovat nárůst glykémie“
- půl gramu vlákniny v porci zase takové terno neudělá
Závěr? Proteinella sice nějakou vlákninu obsahuje (na 100 gramů „enormního“ 2,5 gramu), množství je však ve srovnání s celodenním příjmem a jinými zdroji zanedbatelné.
Jedna porce proteinelly obsahuje jednu šedesátinu denního doporučeného příjmu vlákniny pro muže. Wow. Kupuj, důvěřuj, ale nevěř bullshitem.
Jaké nevýhody má Proteinella?
- obsahuje mléko (není vhodná pro lidi s intolerancí laktózy a alergií na bílkovinu kravského mléka)
- není ideálním zdrojem bílkovin
- vysoký obsah tuku
Co si z toho vzít?
V POROVNÁNÍ S NUTELLOU OBSAHUJE PROTEINELLA ZANEDBATELNÉ MNOŽSTVÍ CUKRU, CO MŮŽEME POVAŽOVAT ZA VÝHODU. TAKISTO KVITUJEME VYNECHÁNÍ PALMOVÉHO OLEJE A NAHRAZENÍ SLUNEČNICOVÝM I POUŽITÍ KVALITNÍHO SRVÁTKOVÉHO KONCENTRÁTU.
Pokud máš rád Nutellu, Proteinella ti bude chutnat, ale je třeba počítat s tím, že „cukr je cukr“ a použití náhradních sladidel je jemně cítit.
Není to však nic, na co by se nedalo zvyknout – a za nás doporučujeme pro výraznější a sladší chuť bílou Proteinellu. Nám chutnala jako rozpuštěná bílá čokoláda a použití maltitolu nebylo tak výrazné jako v případě čokoládovo-oříškové varianty.
Pokud však od Proteinelly chceš zdravější zdroj tuku, vhodnější varianta je použití některého z široké nabídky ořechových másel. Ty už dnes najdeš také s čokoládovou či oříškovou příchutí.
Kdo stojí za výrobou Proteinelly?
Slavná Proteinella je dílem firmy HealtyCo, která je známá tím, že při výrobě nepoužívají přidaný cukr a jsou odpůrci palmového oleje. Podle jejich vlastních slov – věří, že zdravý životní styl jde ruku v ruce se zdravou planetou, a tak odmítají být součástí drancování deštných pralesů.
Na jejich oficiální stránce se dočteš, že už vyrábějí i Proteinellu s příchutí slaného karamelu, na tu si však budeme muset na na našem trhu ještě asi počkat.
K dispozici jsou však již nízkokalorické džemy, proteinellové tyčinky nebo čokoládu bez cukru.