Lyofilizované ovoce je trvanlivé ovoce, které prošlo procesem odstranění téměř vší vody, přičemž si zachovalo většinu chuti a živin. Je velmi lehké na trávení, má suchou a křupavou texturu a intenzivní ovocnou chuť.
Obsah článku
Naše nejoblíbenější lyofilizované ovoce
Co je lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je dehydratační technika založená na sublimaci vody v produktu. Díky tomuto procesu nedochází k porušení struktury jako při klasickém tepelném sušení (zdroj).
Lyofilizace ovoce zachovává kousky ovoce přesně tak, jak jsou, ledaže bez tekutin.
Tento proces zanechá ovoci křupavou strukturu téměř, jako když je čerstvé. Neotevřené balení mrazem sušeného ovoce (je-li skladováno v ideálních podmínkách) může klidně vydržet roky.
OVOCE SUŠENÉ MRAZEM SI ZACHOVÁVÁ VĚTŠINU CUKRŮ, TAKŽE CHUTÍ JAKO PŘED SUŠENÍM.
Lyofilizované ovoce lze použít stejným způsobem, jako byste používali klasické sušené ovoce. Můžete jej například přidat do ovesné kaše, domácích proteinových tyčinek nebo jiného oblíbeného pokrmu.
Ovoce sušené mrazem je ideální jako zdravý snack, neboť je snadno přenosné a dlouho vydrží. Hodí se do kabelky nebo batohu. U tohoto ovoce se nemusíte bát, že se vám v tašce „rozmačká“ a zašpiní celý obsah tašky.
Výroba
O výrobě lyofilizovaného ovoce vám více řekne následující video.
Je lyofilizované ovoce zdravé?
Potraviny sušené mrazem jsou jednoznačně zdravou volbou. Lyofilizace je jednou z nejběžnějších metod sušení, a to hlavně kvůli jejím benefitům.
Jak jsme již zmínili, je to jeden z nejlepších způsobů, jak zachovat v ovoci aktivitu prospěšných látek jako jsou živiny a také barva, chuť a struktura.
Sušené ovoce nabízí oproti čerstvému ovoci několik výhod:
OVOCE SUŠENÉ MRAZEM SI ZACHOVÁ TÉMĚŘ IDENTICKOU CHUŤ JAKO ČERSTVÉ OVOCE Jedná se o ideální náhradu nezdravých potravin s vysokým obsahem cukru, soli a nasycených tuků. Studie ukazují, že v porovnání s jinými metodami sušení je lyofilizace nejúčinnější při zachování antioxidantů, jako jsou antokyany, flavonoidy, kyselina askorbová nebo vitamín C. Antioxidanty jsou prospěšné látky, které pomáhají bojovat proti škodlivému oxidačnímu stresu. Čerstvé ovoce obsahuje až 80-90% vody. I z tohoto důvodu velmi rychle plesniví. Lyofilizace tím, že odstraňuje obsah vody z produktu, pomáhá prodloužit trvanlivost potravin. Mrazem sušené potraviny jsou křupavější než ty, které jsou mražené teplem. Jejich hlavní výhodou je to, že vydrží opravdu hodně dlouho. Lyofilizované potraviny mohou vydržet desetiletí. Ovoce sušené mrazem si zachová téměř identickou chuť jako čerstvé ovoce. U ostatních metod sušení je chuť méně výrazná než u čerstvého ovoce. Jak jsme již zmínili, při správném skladování vám lyofilizované ovoce vydrží dlouhá léta. Sušené ovoce je mnohem lépe přenosné než čerstvé ovoce. Nezabere tolik místa, můžete si ho jednoduše hodit do kabelky a jet. Je vhodné jako rychlý a zdravý snack. Některé druhy mrazem sušeného ovoce obsahují méně než 40 kalorií na 10 gramovou porci. Pokud se snažíte zhubnout, mrazem sušené ovoce vaše chutě na sladké účinně uspokojí. Vláknina je velmi důležitá živina, neboť podporuje funkce trávení a pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mrazem sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny. Pokud se ovšem snažíte zvýšit příjem vlákniny, lepší volbou by mohla být konzumace čerstvého ovoce. Pokud však nemáte na výběr, postačí také lyofilizované ovoce. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů pomáhá vašemu tělu bojovat proti chorobám. Například přibližně 2 polévkové lžíce lyofilizovaných malin nabízejí tolik antioxidantů jako celý šálek čerstvých. Na rozdíl od sušeného ovoce se lyofilizované ovoce nevyrábí s přidaným cukrem. Jeho přirozená sladkost z něj činí zdravou alternativu sušeného ovoce. Lyofilizované ovoce obsahuje podobné množství živin jako čerstvé ovoce. Některé se ztratí během procesu lyofilizace, ale stále obsahuje dostatek vitamínů A a C, železa a draslíku. Lyofilizované ovoce je lehčí než čerstvé ovoce, takže je ideální volbou například na túru nebo sport. Sušené nebo lyofilizované ovoce poslouží jako zdravý snack a náhražka klasických sladkostí. Takové ovoce účinně uspokojí nepříjemnou chuť na mlsání. Vzniká odstraněním vody z čerstvého ovoce, přičemž se zachová všechny důležité vitamíny, minerály, vlákninu a prospěšné živiny. Sušené ovoce můžete využít jako: Nejčastěji se mrazem suší například: Takové ovoce je velmi snadné nalézt v mnoha obchodech s potravinami, jako je například Lidl, Tesco, Kaufland, DM drogerie nebo Billa. Mnoho obchodů nabízí také různě upravené ovoce, jako například lyofilizované ovoce v čokoládě a podobně. U takových produktů je však třeba dávat pozor na obsah sacharidů. My doporučujeme využít raději online prodejců neboť nabízejí mnohem větší výběr a často i lepší cenu. V nabídce našeho oblíbeného obchodu na mrazem sušené ovoce naleznete také exotické kousky jako například goji, mango, ananas, aronii a jiné. Je tedy lyofilizované ovoce zdravé nebo ne? Lyofilizované ovoce je rozhodně zdravé. Můžete jím nahradit nezdravé sladkosti a snacky. Ovšem tak, jako u všeho, i zde platí, že všechno s mírou!
Výhody
Chuť
Trvanlivost
Praktičnost
Nízký obsah kalorií
Vysoký obsah vlákniny
Antioxidanty
Bez přidaného cukru
Obsah živin
Využití
Kde koupit lyofilizované ovoce?
Závěr