Také máte známé, kteří dokáží jíst každé ráno ovesné vločky a vy jen nechápavě kroutíte hlavou jak to dokážou?
Pokud jste jim dosud nepřišli na chuť, po přečtení našeho článku je začnete jíst i vy.
Původ ovesných vloček
Ovesné vločky jsou obilný výrobek, který vznikl rozdrcením ovesných zrn. Řadí se k celozrnným výrobkům, protože jsou vyrobeny z obilek ovsa.
Oves je jednou z nejmladších obilovin. Svůj původ našel už ve středověku, kdy jej pěstovali Slované. Postupně se jeho pěstování rozšířilo do celé Evropy a nakonec i do zámoří.
Výroba ovesných vloček
Vločky se vyrábějí loupáním z napařovaného ovsa. Po vyčištění hrubého zrna se obilná zrna několik hodin vystaví nejprve vlhku, poté suchému teplu v sušárně.
Při tomto ošetření vznikne typické ořechové aroma budoucích vloček.
Teplem se deaktivují látky štěpící tuky (enzymy), které by jinak při skladování způsobily zežloutnutí a hořkou pachuť.
Pluhy se při sušení uvolní a snadno se oddělí v bubnové nebo odstředivé loupačce. V minulosti se odíraly mezi mlýnskými kameny.
Po usušení se ovesná zrna třídí podle velikosti.
Při výrobě ovesných vloček se ovesná jádra zapaří a mačkací stolici se rozlisují pomocí rotujících kovových válců.
Dostupnost ovesných vloček
Ovesné vločky jsou zdravou a lehkou potravinou, která je vhodná nejen k snídani.
Využívají se i při přípravě různých pokrmů a naleznete je skoro v každých potravinách.
Dají se koupit celé, umleté, v bezlepkové formě nebo ochucené o sušené ovoce či čokoládu. My ovšem doporučujeme čisté ovesné vločky bez přidaného sladidla, cukru či jiných potravin.
Co obsahují ovesné vločky?
Kromě sacharidů obsahují řadu prospěšných látek jako jsou například bílkoviny, vlákniny, tuky, vápník, sodík, fosfor, železo, draslík, měď, mangan, hořčík, zinek a vitamíny B, E a K, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou.
Nutriční hodnoty:
Ovesné vločky – 100 g
KJ | 1490 |
Kcal | 363 |
Bílkoviny | 15 g |
Sacharidy | 60 g |
Tuk | 6,5 g |
Vláknina | 10 g |
Minerály ve 100 g ovesných vloček:
Draslík | 430 mg | Vápník | 55 mg |
Fosfor | 520 mg | Sodík | 1,9 mg |
Železo | 3,80 mg | Zinek | 4 mg |
Hořčík | 170 mg | Měď | 0,6 mg |
Vitamíny ve 100 g ovesných vloček:
Vitamín B1 | 0,75 mg |
Vitamín B2 | 0,14 mg |
Vitamín B3 | 0,97 mg |
Vitamín B6 | 0,12 mg |
Vitamín E | 0,22 mg |
Vitamín K | 0,9 mikrogram |
Kyselina listová | 55 mikrogramů |
Kys. pantotenová | 1,35 mg |
Výhody ovesných vloček
Pravidelná konzumace ovesných vloček přináší prokazatelné výhody pro vaše zdraví.
Jak jste již četli obsahují množství důležitých živin.
Jaké jsou to tedy výhody?
Snižují cholesterol
Mezi hlavní příčiny onemocnění srdce patří vysoká hladina cholesterolu.
Různé studie ukázaly, že betaglukan, který obsahují ovesné vločky efektivně snižuje cholesterol. V případě ovesných vloček bychom měli zkonzumovat dvě porce denně, abychom dosáhli tohoto účinku.
Zdroj antioxidantů
Oves obsahuje mnoho antioxidantů a polyfenolů.
Tyto antioxidanty snižují krevní tlak tím, že se zvýší produkce oxidu dusnatého. Molekula tohoto plynu rozšiřuje cévy a zlepšuje průtok krve. (zdroj)
Antioxidanty chrání tělo před volnými radikály, předčasným stárnutím a dokonce i před rakovinou.
Zabraňují cukrovce
Jsou velmi prospěšné při snižování rizika cukrovky kvůli nízkému glykemickému indexu. Ten pomáhá pomalu vyprázdnit obsah žaludku a tím ovlivňuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín.
Zlepšují náladu
Ovesné vločky nás naplňují energií, zvyšují duševní a fyzický výkon.
Kyselina pantotenová a vitamíny skupiny B, které se v nich nacházejí uklidňují nervový systém.
Chrání pokožku
Oves má velmi dobrý účinek na pokožku, protože má úžasný uklidňující účinek, který zmírňuje svědění a podráždění. Ovesné vločky normalizují pH pokožky a odlehčují nepříjemné svědění kůže. Pokožka je tak hydratovaná a chráněna před dráždivými látkami.
Sportovní výkon
Jsou kvalitním zdrojem sacharidů, které poskytují energii také pro sportovní výkon.
Ten podle vědeckých studií podporuje nejlépe 45-60 minut před odstartováním tréninku.
Další výhody:
- Podporují dobré trávení
- Podporují krvetvorbu, prevence anémie
- Podporují kvalitu kostí a kloubů
- Eliminují stres
- Zlepšují kvalitu zubů, nehtů a vlasů
- Odstraňují pocit nadýmání
- Zajišťují dlouhotrvající pocit sytosti
- Obsahují méně cukru než jakékoli jiné cereálie
Mají ovesné vločky i nevýhody?
Říká se, že všechno má své nevýhody.
Čím jsou ovesné vločky opracovanější, tím méně celkové zdravé vlákniny obsahují. Objevil se i strašák jménem fytin, který se prý nachází v syrových vločkách.
Pokud se tato látka nějakým způsobem nerozloží, může se nahromadit v trávicím traktu a způsobit zdravotní problémy.
Na co si dát pozor při koupi ovesných vloček?
Pokud je to možné, prostudujte obal ovesných vloček, které si plánujete koupit.
Měli byste si všímat, zda balení neobsahuje žádné přidané umělé látky. Vyhýbejte se balením s mixovanými ovesnými vločkami. Kromě ovesných vloček obsahují také řadu dalších sacharidů.
Kupované ovesné kaše také nejsou nejlepší volbou.
Podobně jako mixovaná balení i instantní kaše obsahují různé umělé látky, které působí na ukládání tuků a cukrů v těle. To co si koupíte by měly být čisté kvalitní ovesné vločky bez jakýchkoli příměsí.
Nehledejte na cenu, ale na složení.
Jak připravit ovesné vločky?
Ovesné vločky jsou chutné, zdravé, syté a lze je připravit na množství způsobů.
Příprava ovesných vloček je velmi rychlá a jednoduchá.
Přinášíme vám několik receptů:
Ovesné vločky s jablkem a skořicí
Ovesné vločky zalijeme horkou vodou a přidáme jedno nastrouhané jablko a skořici.
Můžeme dosladit javorovým sirupem a posypat ořechy.
Ovesné vločky s proteinem, banány a čokoládou
Do ovesných vloček, které jsme zalili horkou vodou, přidáme váš oblíbený protein, kousky kvalitní čokolády a banánu.
Kakaové sušenky z ovesných vloček
K jejich přípravě potřebujeme:
- 240 g ovesných vloček
- 125 g měkkého másla
- 100 g moučkového cukru
- 3 PL kakaa
- 2 ks vajec
- 100 g rozinek
- 1/2 kypřicího prášku
Všechny suroviny smícháme v misce.
Pokud by bylo těsto hustší přidáme trochu mléka. Potom na pomaštěný plech poklademe malé hromádky směsi ve velikosti ořechu a dáme péct.
Pečeme při 180-200 ° C 15-17 minut. Dobrou chuť.
Ovocné ovesné vločky
Vyberte si vaše oblíbené ovoce. jablko, broskev a jahody. Nakrájejte na malé kousky a smíchejte s polovinou šálku ovesných vloček. Zalijte pomerančovou šťávou.
Ovesná kaše se skořicí a kokosem
Potřebujeme:
- Hrnek mléka
- Hrnek ovesných vloček
- 1/4 ČL skořice
- 1 PL strouhaného kokosu
- 2 malé kostičky kvalitní hořké čokolády
Postup:
Do menšího hrnce nalijeme mléko a na sporáku zahřejeme. Přidáme skořici a ovesné vločky a počkáme. Necháme asi tak půl minuty povařit a poté odstavíme. Do směsi přidáme kokos a nadrobno nakrájenou čokoládu a jemně je utřeme, aby se čokoláda trochu rozpustila. Podáváme posypané kokosem.
Zdravé lívance z ovesných vloček
K jejich přípravě potřebujeme:
- 250 ml kefíru
- 1 vejce
- 2 PL chia semínek
- 1 PL slunečnicových semínek
- 100 g pohankové mouky
- 60 g ovesných vloček
- 2 PL javorového sirupu
- 1 ČL kypřicího prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 ČL citrónové kůry
- trochu oleje
- 1 bílý jogurt
- ovoce dle vlastní chuti
Ve větší misce smícháme kefír, vajíčko, chia a slunečnicová semínka, pohankovou mouku, ovesné vločky, javorový sirup, kypřicí prášek do pečiva, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru a těsto necháme odstát.
Pánev s trochou oleje si rozpálíme a postupně na ní upečeme lívance dozlatova. podáváme je s bílým jogurtem a ovocem.
Ovesné vločky jsou opravdu skvělou volbou k snídani či svačině. Jak se říká. ,, 100 lidí, 100 chutí“.
Zkuste si je připravit a uvidíte, který recept vám nejvíc zachutná.