DomůVýživaTopinambur: Zdravá a výživná pochoutka

Topinambur: Zdravá a výživná pochoutka

Topinambury, jinak nazývané také jako jeruzalémské artyčoky, představují jedinečný zdroj vitamínů, minerálů a prospěšných látek. Tato židovská brambora je skvělým pomocníkem při správném fungování střev, stejně tak při snižování cholesterolu či vysokého krevního tlaku.

Jeruzalémský artyčok, židovská či cukrová brambora. To vše představuje topinambur. Jedná se o ztluštělou podzemní část stonku (hlízy) indiánské slunečnice. Hlíza je v tomto případě zásobní orgán rostliny, který obsahuje potřebné živiny rostliny. Více o topinambure se dozvíte v nejnovějším článku.

Topinambur a jeho původ

Tento druh rostliny ve skutečnosti představuje slunečnici hlíznatou, která pochází původem ze Severní Ameriky. Tam ji využívali již původní Indiáni, kteří ji sbírali k jídlu nebo obchodování.

Topinambur se v 16. nebo 17. století rozšířil ze Severní Ameriky do Evropy. Na začátku 20. století popularita topinamburů výrazně klesla, dnes naopak jejich popularita raketově roste. A to zejména ve Francii, kde je i dnes běžnou součástí jídelníčku.

Sezóna topinamburů je od října do dubna, pořídit je však můžete během celého roku. Jejich poznávacím znamením je schopnost rozrůstat se, což je dostalo i na seznam invazních rostlin.

Jak chutná topinambur a co obsahuje

Topinambur sice vypadá jako příbuzný klasických brambor, na rozdíl od nich však neobsahuje žádný škrob. Rovněž je známý svou pikantně sladkou chutí, čímž se stává ideální přílohou v kombinaci s masem i zeleninou.

Jeden šálek topinamburu (cca 150 g) obsahuje:

  • 110 kalorií
  • 3 g bílkovin
  • 26,1 g sacharidů
  • 0 g tuku

Rovněž je vynikajícím zdrojem železa, mědi, hořčíku, fosforu a draslíku. Najdete v něm i některé typy vitamínů, jako například vitamín C, různé vitamíny B, vápník a další potřebné živiny.

Co se týče kalorií, tak více než 90 % kalorií v topinamburech pochází z komplexních sacharidů. Jeden šálek tak poskytuje asi 10% denní dávky vlákniny.

Jedna porce těchto židovských brambor obsahuje také 14 gramů přírodního cukru, což se nijak neodráží na zvýšení jeho glykemického indexu. Rovněž obsahuje i uhlohydrát inulin, který se po odříznutí hlízy z rostliny přeměňuje na fruktózu.

To znamená, že má minimální vliv na hladinu cukru v krvi a je ideální i pro lidi s cukrovkou.

Účinky topinamburu pro vaše zdraví

Hlavním přínosem topinamburu je inulin, který můžete znát také jako prebiotickou vlákninu.

Tato účinná látka vám může pomoci s regulací střev, vyrovnáním hladiny cukru v krvi, regulací krevního tlaku, snížením cholesterolu a ochranou před vznikem rakoviny.

Jaké jsou další příznivé účinky topinamburu?

Zlepšuje zdraví vašich střev

Inulinová vláknina v topinamburech je prospěšná pro zdraví střev, neboť pomáhá regulovat jejich funkci a zároveň působí jako prebiotikum. Rovněž stimuluje růst prospěšných bakterií jako například bifidobacterium, jejímž cílem je snížit počet špatných bakterií a zlepšit tak střevní mikrobiom.

Takové udržení zdravého množství dobrých bakterií vede ke snížení zánětu a ke zlepšení metabolismu či imunity.

Pomáhá při kontrole hladiny glukózy v krvi

Inulin může být rovněž prospěšný i pro metabolismus glukózy.

Je to z toho důvodu, že inulin je sacharid s krátkým řetězcem, který se nemetabolizuje a nerozkládá se tak na jednoduché cukry jako jiné sacharidy. To znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Podle některých dostupných studií by mohlo podání inzulínu nalačno pomoci snížit hladinu cukru v krvi a hladinu inzulín u pacientů s cukrovkou 2.

Reguluje krevní tlak

Topinambury jsou dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak a působí tak proti negativním účinkům sodíku.

Tento princip funguje také při dietách ke snížení krevního tlaku, kdy se doporučují jíst jídla s vysokým obsahem draslíku a naopak s nízkým obsahem sodíku.

Snižuje cholesterol

Podle odborníků a dostupných informací může mít zvýšený příjem potravin, které obsahují vysoký podíl rozpustné vlákniny, příznivý vliv na udržení kardiovaskulárního zdraví.

To znamená, že rozpustná vláknina v topinamburech může pomoci snížit vysoký cholesterol a triglyceridy.

Ničí rakovinové buňky

Na základě dostupných studií odborníci přišli na to, že listy topinamburu obsahují 11 seskvi-terpenových laktonů a 2 známé flavony, které pomáhají zabíjet rakovinné buňky.

Nepříznivé účinky

Jeruzalémský artyčok se obecně považuje za bezpečnou potravinu, některým lidem však může její vysoký obsah inulinu způsobit zažívací potíže, jako například vysokou plynatost.

Navíc jelikož obsahuje fruktan, každý, kdo má fruktanovou intoleranci nebo je na dietě s nízkým obsahem FODMAP, by se měl vyhýbat jeho konzumaci.

Jak si připravit chutný topinambur

Topinambury můžete konzumovat syrové nebo vařené, důležité je hlízy důkladně vyčistit kartáčem na zeleninu. Slupky nemusíte loupat, jsou jedlé a bohaté na živiny.

Pokud je však budete chtít konzumovat bez slupky, můžete ji jednoduše odstranit po uvaření brambor v horké vodě.

Židovská brambora je ideální pro přípravu polévky, pyré, jako příloha či upečené v troubě. Můžete jej dát i jako syrovou ingredienci do různých salátů, pizzy či quiche.

Jeho velkou výhodou je i to, že topinambur můžete využít i při přípravě dortu nebo koláče, takže jej můžete připravit i na sladce.

Naloženo v citronové šťávě nebo nakládáno

Topinambury můžete podávat také jako opravdovou pochoutku. Jedná se o staletí starý recept, který vyžaduje povaření topinamburu v citrónové šťávě, která pomůže rozložit inulin. To mírně změní chuť, ale pokud je budete konzumovat ve větším množství, mohou být snáze stravitelné.

Také skvělou alternativou je i jejich fermentace, kdy takto naložená jeruzalémský artyčok může být ideální alternativou pro lidi, kteří mají po jeho konzumaci větší plynatost střev.

Nákup a skladování jeruzalémského artyčoku

Židovský brambor můžete najít během podzimních a zimních měsíců na farmářských trzích a ve většině velkých obchodů s potravinami. Pokud je chcete koupit i mimo jejich sezónu, můžete se obrátit na specializované obchody, které je mají v nabídce během celého roku.

Při koupi si vybírejte takový topinambur, který je čerstvý a nemá scvrklou hlízu plnou řezů nebo modřiny. Zaměřte se také na malé otvory, protože ty mohou být znakem toho, že se do nich dostali škůdci.

Při skladování s ním musíte zacházet opatrně. Surový artyčok skladujte na chladném, suchém a dobře větraném místě mimo dosah světla.

Uložit je můžete do zásuvky na zeleninu v chladničce, kde je uložíte zabalené do papírových utěrek, aby absorbovaly vlhkost a uzavřeny v plastovém sáčku.

Topinambury z obchodu vám vydrží v průměru 1 až 3 týdny, po uvaření je musíte zkonzumovat do 2 dnů.

Tipy na pěstování

  • při pěstování je zasaďte do klece, podobně jako při pěstování slunečnice,
  • vysoký vzrůst rostliny může tvořit skvělou podporu pro jiné vinařské rostliny, jako je například fazole nebo hrách,
  • v polovině léta můžete odříznout těžké hlavičky květin a použít je jako dekoraci do domu,
  • abyste zabránili jejich nekontrolovatelnému šíření, před vytvořením semen odstraňte hlavičku.

Závěr

Topinambur je druh slunečnice, který je přezdívaný také jako židovský či cukrový brambor, nebo jako jeruzalémský artyčok.

Mezi jeho největší benefity patří zlepšení zdraví a funkce střev, snížení krevního tlaku, kontrolování hladiny glukózy v krvi, snížení cholesterolu a boj proti rakovinným buňkám.

Topinambury si můžete připravit vařené, syrové nebo naložené v citronové šťávě.

5/5 - (1 vote)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.