DomůMagazínLehká (a levná) večeře - TOP RECEPTY

Lehká (a levná) večeře – TOP RECEPTY

Lehká a levná večeře nemusí znamenat jen nudný zeleninový salát. V rámci rozpočtu a vašeho fitness progresu si můžete také do sytosti vyhrát s chutěmi, kombinacemi a barvami. Základem zdravé večeře by měl být dostatečný příjem bílkovin, kvalitních sacharidů a zdravých tuků.

Na internetu najdete spoustu zdravých a fit receptů, které nemusí zruinovat vaši peněženku. Přitom postačí při jejich výběru a realizaci myslet na to, že zdravá večeře by se měla skládat hlavně z kvalitních zdrojů bílkovin, sacharidů a potřebných tuků.

Nejlepší lehká večeře

Bílkoviny

Bílkoviny představují základní stavební kámen lidského těla, které se skládají z aminokyselin. Proteiny neboli bílkoviny nelze uskladnit do zásob, proto je do vašeho těla musíte získávat prostřednictvím stravy.

Jedná se o nenahraditelnou látku při tvorbě svalové hmoty, rovněž díky své sytosti pomáhají i při redukci tuku. Denně se doporučuje přijmout alespoň 0,8 gramu bílkovin na kg hmotnosti.

Oproti tomu fyzicky aktivní lidé potřebují 1,2 až 2 gramy na kilogram denně.

Které potraviny představují skvělý zdroj kvalitních bílkovin?

  • Kuřecí maso
  • Vepřové maso
  • Arašídy
  • Hovězí maso
  • Vajíčka
  • Čočka
  • Mandle
  • Tuňák
  • Tofu
  • Tvaroh
  • Quinoa a další

Sacharidy

Sacharidy jsou molekuly, které obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Hlavním účelem sacharidů ve stravě je dodávat člověku energii.

Většina sacharidů, které přijmeme v potravě, se rozpadá nebo transformuje na glukózu, která slouží jako zmiňovaný zdroj energie. Stejně tak se však sacharidy mohou přeměnit i na tuk, který je vhodný pro pozdější použití.

Mezi nejzdravější sacharidy patří ty druhy, které jsou plné vlákniny. Ta je skvělým pomocníkem při trávení a prodlužuje pocit sytosti.

Mezi zdravé sacharidy řadíme:

  • zeleninu,
  • ovoce,
  • luštěniny,
  • ořechy,
  • semínka,
  • celozrnné potraviny,
  • hlízy a další.

Tuky

Aby vaše tělo fungovalo správně, během dne byste měli přijmout určité množství kvalitních tuků. Tuky primárně dělíme na nenasycené a nasycené tuky, ty nasycené se doporučuje přijmout ve stravě v omezeném množství.

Rovněž jsou tuky důležité při produkci hormonů (například testosteronu), poskytují podporu buňkám a jsou důležitým zdrojem energie.

Zdravé zdroje nenasycených tuků:

  • avokádo,
  • ořechy,
  • ořechová másla,
  • olivy a olivový olej,
  • semínka,
  • losos,
  • fazole.

Zdravé zdroje nasycených tuků:

  • vajíčka,
  • hovězí maso,
  • plnotučné mléko,
  • plnotučný jogurt.

Přinášíme vám 5 receptů na levnou a fit večeři

Salát z kuskusu na řecký způsob

Ingredience

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1,5 hrníčku vody nebo vývaru
  • 1 lžička oregana
  • pár malých švestkových rajčat nakrájených na menší kousky
  • 0, 5 salátové okurky oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 75 g řecké fety
  • hrst oliv bez pecek
  • 1 malá červená cibule
  • 1 plechovka vařené cizrny
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • mletý pepř, sůl a oregano na posypání

Postup

  1. Do menšího hrnce si nasypte připravený kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte směs tak, aby se pepř a olej dostaly do každé části.
  2. Tuto směs zalijte horkým nebo teplým vývarem či vodou, přiklopte poklicí a nechte nabobtnat. Po 5 až 10ti minutách kuskus změkne, čímž je připraven na další postup.
  3. Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus přidejte do mísy, vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu a salát můžete servírovat vlažný nebo i vychlazený.
  4. Můžete jej podávat jako přílohu ke grilovanému masu, nebo jako hlavní vegetariánský chod servírovaný s řeckým pita chlebem.

Smažené zelené fazolky se steakem a arašídy

Ingredience

  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 350 g steaku ze svíčkovice
  • 340 g zelených fazolek
  • 1 středně velká červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mleté červené papriky
  • ¼ šálku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
  • ¼ šálku jemně nasolených arašídů

Postup

  1. Smíchejte v malé misce limetkovou šťávu, sójovou omáčku, 1 polévkovou lžičku oleje a hnědý cukr.
  2. Zahřejte 1 polévkovou lžičku oleje ve woku s plochým dnem nebo velké pánvi na středně vysoké teplotě. Následně přidejte na plátky nakrájený steak, který budete vařit přibližně 5 minut (dokud nebude mít růžovou barvu).
  3. Když budete mít steak hotový, vyjměte ho z pánve, ten otřete ubrousek a přidejte zbylou 1 polévkovou lžičku oleje. Následně do pánve nasypte připravené fazole a papriku, kterou budete vařit přibližně 7 až 10 minut. Dále přidejte do pánve česnek a drcenou červenou papriku. Chvíli míchejte a položte pánev dolů z ohně.
  4. Jako poslední krok přidejte do pánve připravenou směs limetkové šťávy a sójové omáčky, upečený steak, koriandr a arašídy. Následně tuto směs v pánvi promíchejte tak, aby se chutě spojily a můžete podávat.

Bramborovo-paprikovo-brokolicová frittata

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 hlavička brokolice (375 g)
  • 1 červená paprika
  • 1 lžička uzené papriky
  • 8 velkých vajec z volného chovu
  • 40 g sýra Cheddar
  • 1 x 80 g sáček řeřichy, špenátu a rukoly
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • extra panenský olivový olej

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 ºC.
  2. Nakapejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje do nepřilnavé pánve o průměru 28 cm na středně vysoké teplotě.
  3. Připravené brambory omyjte, očistěte, nakrájejte na centimetrové kostičky a dejte na pánev.
  4. Dále jemně nakrájejte 1 svazek jarní cibulky a přidejte jej do pánve. Z 1 hlávky brokolice odřízněte tvrdý konec, zbylou stopku nakrájejte nadrobno a přidejte do pánve spolu s nakrájenou červenou paprikou.
  5. Směs ochuťte špetkou mořské soli a pepře, přidejte 1 lžičku uzené papriky a za občasného míchání vařte přibližně 15 minut nebo dozlatova.
  6. Do misky rozbijte 8 velkých vajec a následně je vyšlehejte, nastrouhejte 30 g sýra Cheddar a dochuťte solí a pepřem. Tuto směs dobře promíchejte tak, aby se chutě spojily.
  7. Polovinu řeřichy, špenátu a rukoly (40 g) nasekejte nahrubo a vmíchejte do pánve, poté směs přelijte do vaječné směsi a kroužením zpět do pánve.
  8. Jako předposlední krok nastrouhejte zbývajících 10 g čedaru a vařte 2 minuty, poté pečte 10 minut nebo dozlatova a ztuhnutí.
  9. Takto upečenou frittatu vysuňte na servírovací desku a nakrájejte na měsíčky. Nasypte zbylou řeřichu, špenát a rukolu (40 g) do 1 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje a podávejte spolu.

Mrkvovo-petrželové špagety s bazalkovým pestem

Ingredience na špagety

  • 500 g mrkve
  • 250 g petrželky
  • 100 g sýra (dle chuti)

Ingredience na pesto

  • 2 stroužky česneku
  • ¼ šálek vlašských ořechů
  • 2 šálky čerstvé bazalky
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř (dle chuti)

Postup

  1. Červenou řepu a petrželku omyjte, oloupejte a struhadlem nastrouhejte na „špagety“.
  2. V druhém kroku si připravte bazalkové pesto. V kuchyňském mixéru smíchejte všechny ostatní ingredience kromě koření a soli, ty budete přidávat později.
  3. Směs mixujte, dokud nebude zcela bez hrudek. Následně ji můžete dochutit odloženou solí a pepřem podle chuti.
  4. Takto získané bazalkové pesto vlijte do mísy se „špagetami“, pořádně promíchejte, posypte strouhaným sýrem a můžete podávat na stůl.

Udon nudlová polévka

Ingredience

  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 50 ml teriyaki omáčky
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 140 g kaštanových hub
  • ½ svazku jarní cibulky
  • 140 g udon nudle
  • 200 g sáčku špenátu

Postup

  1. Ve velké pánvi v 1 litru vody rozpusťte kostku bujónu a přimíchejte teriyaki omáčku. Tuto směs dejte na sporák a přiveďte postupně k varu.
  2. Pokud bude základ polévky vařit, na pánvi zahřejte olej a žampiony, opékejte je na prudkém ohni 2 až 3 minuty Přidejte jarní cibulku a restujte ještě 1 minutu, poté pánev odstavte.
  3. Když se základ polévky dostane k varu, přidejte nudle a vařte 4 minuty. Přidejte špenát a vařte ještě 1 minutu dokud nezvadne.
  4. Nakonec přimíchejte houby, jarní cibulku a trochu pepře a polévku můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť!

 

4.5/5 - (6 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.