Pokud jsi někdy v životě cvičil, téměř jistě ses setkal s tvrzením, že k potréninkovým rituálům patří dobrý protein. Je protein při cvičení opravdu nezbytný? Kdo a kdy ho může používat? Jak bys měl protein dávkovat? Na co se zaměřit při nákupu?
Obsah článku
- Nejlepší protein – náš výběr – konzultováno s odborníky
- Proteín Just Whey – GymBeam
- Protein Power – Biotech USA
- Protein 100% Whey – Nutrend
- WPC Protein ochucený – Koliba Milk
- 100% Whey Protein Professional – Scitec Nutrition
- Co je to syrovátkový protein?
- Užívání proteinu
- Jaké výhody přináší užívání proteinu?
- Protein nemůže být krok vedle
- Z proteinu mohou těžit:
- Jak dávkovat protein?
- Které druhy proteinu známe?
- 1. Syrovátkový protein je nejlepší volbou v poměru cena – kvalita
- 2. Kaseinový protein pomůže stimulovat proteosyntézu i v případě, že tě čeká několik hodin bez jídla
- 3. Hovězí protein ocení lidé s intolerancí laktózy, kteří se nechtějí vzdát živočišných bílkovin
- 4. Vaječný protein
- 5. Rostlinné proteiny
- Jak vybrat ten nejlepší syrovátkový protein?
- Další kvalitní proteiny, které doporučujeme
- 100% Whey Gold Standard od Optimum Nutrition
- SYNTHA 6 EDGE
- 100% Whey Protein – Scitec Nutrition
- Nitro Tech
- GymBeam Pure IsoWhey
- Nejlepší syrovátkový protein – přehled
Nejlepší protein – náš výběr – konzultováno s odborníky
GymBeam Just Whey je syrovátkový vícesložkový protein. Obsahuje až 75% bílkovin z krav chovaných na pastvinách. Je ochucený pravým holandským kakaem a slazený stévií. Obsahuje celé spektrum aminokyselin s různou rychlostí vstřebávání a vysokým podílem vitamínů a minerálů. Navíc je obohacený o trávicí enzymy – Bromelain a DigeZyme®. Jedná se o kombinaci syrovátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu. Technologický postup výroby není znám a to, v jakých podmínkách se zde koncentrát, izolát a hydrolyzát vyskytují, nevíme. Vzhledem k tomu, že protein má 75g bílkovin, 7g sacharidů a 5,1g tuku na 100g, sázíme, že vzhledem k vyššímu obsahu sacharidů a tuků to bude více než 60-70% koncentrát. Protein má kladné ohlasy v komunitě fitness nadšenců, v cenových porovnávačích i na GymBeam stránce. Jako bonus, můžete využít GymBeam slevový kód. Protein Power je skvělý proteinový prášek pro odhodlané sportovce, kteří hledají vysoký obsah bílkovin. Jako všechny produkty BioTech USA, i Protein Power je složen z bezpečných a pečlivě vybraných živin. Protein Power, připravený z vysoce kvalitních mléčných a sójových bílkovin, dodává celou řadu BCAA, L-Glutamin a dalších esenciálních a neesenciálních aminokyselin. Jeho obsah bílkovin přispívá k růstu a udržování svalové hmoty a síly. Protein Power je poměrně populární produkt Biotech USA, neboť na trhu s proteiny představuje vynikající hodnotu v poměru kvality k ceně. Hlavní klíčové vlastnosti tohoto proteinu podle výrobce je: Tento protein je zcela nová generace produktu s vylepšenou recepturou a zvýšeným podílem syrovátkového izolátu WPI. Syrovátkový protein 100% Whey pochází z ekologického chovu skotu s krávami, které se volně pasou na pastvinách a splňují certifikaci GRASS FED. Má vynikající stravitelnost zajišťuje značková směs trávicích enzymů a lahodné příchutě potěší vaše chuťové smysly. Tento prémiový protein s vysokou biologickou hodnotou je ideální pro obnovu svalové tkáně a růst svalů. Jediné negativum je vysoká cena. Protein o Nutrendu obsahuje až 73% bílkovin. Obsahuje instantní syrovátkový protein (WPC, WPI). Všechny použité ingredience splňují certifikaci GRASS FED a obsahuje až 24% WPI. V jedné dávce naleznete až 22 g bílkovin v jedné dávce. Obsahuje také aminokyseliny (konkrétně 5 g BCAA v jedné dávce). Je obohacený o značkovou směs trávicích enzymů DigeZyme™. Je bezlepkový a neobsahuje umělá barviva. Dostupné příchutě 100% WHEY PROTEIN: Doporučené dávkování: dávku 30 g smíchejte s cca 250 ml vody. Na základě denní potřeby bílkovin konzumujte 1 až 3 porce denně, ideálně mezi jídly. Maximálně však 3 dávky denně. Nepřekračujte doporučené dávkování! Skvěle chutnající WPC (syrovátkový proteinový koncentrát) původem ze Slovenska je nejlepší kompromis mezi cenou a kvalitou. Neměl by chybět mezi vašimi doplňky výživy. Ideální je, když se užívá po tréninku, kdy je ještě vaše anabolické okno otevřeno a vaše tělo je schopno ve zvýšené míře vstřebávat živiny. Také je vhodné jej užívat jej ráno před snídaní, jelikož je velmi lehce stravitelný a nezatíží váš trávicí trakt. Jedná se o kombinaci syrovátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu. Technologický postup výroby není znám a to, v jakých podmínkách se zde koncentrát, izolát a hydrolyzát vyskytují, nevíme. Vzhledem k tomu, že protein má 75g bílkovin, 7g sacharidů a 5,1g tuku na 100g, sázíme, že vzhledem k vyššímu obsahu sacharidů a tuků to bude více než 60-70% koncentrát. Protein má kladné ohlasy v komunitě fitness nadšenců, v cenových porovnávačích i na GymBeam stránce. 100% Whey Protein Professional značky Scitec Nutrition je lehce stravitelný, má výbornou chuť. Profil aminokyselin v tomto produktu je dokonalý, obsahuje 50% anabolických aminokyselin (BCAA, arginin, glutamin a tyrosin). Produkt je zajímavý v tom, že má nízké procento laktózy a je dokonce obohacen o L-glutamin, což je nejrozšířenější aminokyselina v těle. 100% Whey Protein Professional obsahuje kvalitní protein, který přispívá k optimálnímu růstu a udržování svalů a k udržení normální struktury kostí. Navíc do původní receptury tohoto proteinu kromě původních aminokyselin výrobci přidali i další aminokyseliny (leucin, glutamin, arginin a taurin), jakož i trávicí enzymy jako papain a bromelain. Syrovátkový protein je směs bílkovin izolovaných ze syrovátky, což je tekutá část mléka, která se odděluje při výrobě sýra. Mléko ve skutečnosti obsahuje dva hlavní typy bílkovin: kasein (80 %) a syrovátku (20 %). Syrovátka se nachází ve vodní části mléka. Při výrobě sýra se tukové části mléka srážejí a jako vedlejší produkt se z něj odděluje syrovátka (více studie o syrovátkovém proteinu). Pokud jste někdy otevřeli nádobu od jogurtu, abyste viděli kapalnou látku plovoucí na vrchu – to je syrovátka. Výrobci sýrů ji vyhazovali avšak později zjistili, že má komerční hodnotu. Syrovátkový proteinový prášek se často používá jako výživový doplněk a lze jej přidat do smoothies, koktejlů, proteinových tyčinek, náhrad jídla a pod. Syrovátka je na mléčné bázi, nejde o veganský protein. Pokud jste vegan, budete chtít hledat rostlinný proteinový prášek na bázi sóji, konopí, hrachu nebo rýže. Po oddělení během výroby sýra syrovátka prochází různými kroky zpracování, aby se nakonec stala syrovátkovým proteinem. Protein se často přidává do proteinových nápojů, náhrad jídla a proteinových tyčinek (výzkum o výrobě syrovátkových proteinových koncentrátů). Čistý syrovátkový protein sám o sobě nechutná velmi dobře, proto je obvykle ochucený. Oblíbené jsou hlavně protein s příchutí čokolády, vanilky a jahod. Syrovátkový protein má některé potenciální zdravotní přínosy, plus několik nevýhod, pokud jich použijete příliš mnoho. Zde jsou některé ze zdravotních výhod syrovátkového proteinu plus několik potenciálních vedlejších účinků, na které je třeba si dávat pozor. Je důležité přečíst si seznam složek, protože některé produkty mohou obsahovat nezdravé přísady, jako je rafinovaný cukr. Užívání syrovátkového proteinu je pohodlný způsob, jak přidat protein k dennímu příjmu. To může být důležité pro kulturisty a nadšence do posilovny, jakož i lidi, kteří potřebují zhubnout nebo jim jednoduše ve stravě chybí bílkoviny. Většina ochucených syrovátkových bílkovin je také poměrně lahodná a lze je použít k dodání neuvěřitelné chuti zdravým receptům, jako jsou smoothies. Syrovátka je obecně dobře tolerována, i když lidé s intolerancí laktózy musí být opatrní a někteří lidé mohou být na ni dokonce alergičtí (více ve studii o alergii na bílkovinu kravského mléka). Pod pojmem „protein“ chápeme doplněk stravy, který má za úkol doplnit, resp. navýšit denní příjem bílkovin. Většinou je velmi dobře vstřebatelný a vyniká vysokou kvalitou aminokyselinového spektra. To umožní, že se vzniku nových svalových proteinů bude moci účastnit maximální množství jednotlivých aminokyselin. Nejčastěji se prodává ve formě prášku v různě velkých baleních (od kilových až po 5-kilové). S rostoucí poptávkou však stále častěji můžeš narazit i na proteinové drinky, které jsou určeny k přímé spotřebě. Jejich nevýhodou je vyšší cena a často vyšší obsah cukru, ale pokud nemáš po ruce nic lepšího, můžeš se „bouchnout po vačku“ 😊. Způsoby, kterými syrovátkový protein podporuje nabírání svalů/síly, zahrnují: Data z téměř 50 studií dokazují, že konzumace proteinových doplňků stravy vede ve spojení se silovým tréninkem k významnému nárůstu síly, beztukové tělesné hmoty i příčnému průřezu svalů. Protein v současnosti bezpochyby patří k nejoblíbenějších suplementům na trhu a zdaleka neplatí, že jej užívají pouze svalovci nebo profesionální sportovci. I přesto, že bychom se vždy měli snažit pokrýt příjem všech živin stravou, proteinové doplňky jsou ve zvláštním postavení: jejich konzumace je podle ISSN bezpečná, může vést ke zlepšení tréninkových i soutěžních výkonů a je praktickou formou doplnění bílkovin, pokud si to situace vyžaduje (například cestování, nedostupnost tuhé stravy, potíže s přijetím tuhé stravy atd.). Dříve využívali proteiny zejména profesionální kulturisté, jejichž strava je zejména během diety velmi chudá na vitamíny a minerály. Vhodně zvolený (nejčastěji syrovátkový nebo kaseinový) protein může pomoci nejen ochránit svalovou hmotu, ale také podpořit imunitu či být zdrojem důležitých látek, jejichž nedostatkem by byli jinak ohroženi. Dnes je konzumace proteinových doplňků stravy hojně rozšířena i mezi běžnou veřejností a rekreačními cvičenci. To potvrzuje i několik populačních studií, například tato, kde z více než 300 návštěvníků posilovny přiznala užívání proteinu téměř polovina. Vyšší Protein si můžeš vychutnat kdykoli během dne. Neplatí, že do půlhodiny po skončení tréninku musíš dát tělu dávku bílkovin, jinak vyjde veškerá snaha nazmar a ty ztratíš svaly. Zvýšené vychytávání aminokyselin z krve (tzv. open window of opportunity) trvá několik desítek hodin (ne minut 😊). Řídit se vždy dávkováním výrobce nemusí být šťastné rozhodnutí. Protein může užívat 45 kilová ženě i 100 kilový kulturista, takže řídit se obecným doporučením jedné odměrky nebude ani pro jednoho z nich optimální. V jedné dávce by si měl přijmout alespoň 0,4 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti (jak jsme psali v tomto článku o bílkovinách). Pokud bychom měli dát nějaké obecné doporučení, tak kromě toho, že si protein můžeš dát kdykoli, bylo by to: Podle potřeby (1 odměrka nebo více) po tréninku, pokud nemůžeš do dvou hodin přijmout komplexní pevné jídlo. Pokud cvičíš ráno nalačno, skutečně může pomoci, pokud si dáš protein (dávku přizpůsob své hmotnosti) co nejdříve po cvičení. Pokud si v dietě nebo absolvuješ extrémně dlouhé tréninky (dvě hodiny a více), můžeš popíjet protein i během tréninku – avšak použij menší dávku a simuluj pouze koncentraci oblíbených BCAAček. Pokud k tomu přidáš i nějakou dextrózu nebo jiný zdroj rychlých sacharidů, získáš skvělý tréninkový nápoj. Na trhu máme na výběr z obrovského množství variant. Mezi nejprodávanější a cenově nejpřijatelnější patří syrovátkové proteiny následované kaseinovými či jejich mixem. Stále oblíbenější jsou veganské proteiny, které mají rostlinný původ (konopný protein, hráškový, rýžový, cizrnový), kde „jistotou“ je volit produkty, které obsahují více rostlinných zdrojů. Zajistíte si tak komplexnější a vyváženější spektrum aminokyselin (to je důvod, proč jsou někdy rostlinné proteiny označovány za „méně kvalitní“ a je to hlavní výzva, se kterou je výrobci bojují). Méně využívané, ale stále velmi kvalitní produkty, jsou i hovězí či vaječný protein, jejich nevýhodou je výrazná chuť (někdy až pachuť) a vyšší cena. Pojďme si nyní rozebrat jednotlivé druhy proteinů. Syrovátkový protein je považován za nejhodnotnější živočišnou bílkovinu. Má vysokou vstřebatelnost a je dobře stravitelný. Syrovátkový protein se vyrábí z mléka (tvoří cca 20 % mléčných bílkovin). Syrovátka je jakýsi „odpad“ po výrobě sýra nebo tvarohu. Původně je to žluto-zelená tekutina, která kromě bílkovin obsahuje množství vitamínů, minerálů a bioaktivních látek (například laktalbuminy, které pozitivně ovlivňují imunitní systém). Syrovátkový protein se prodává nejčastěji než: Syrovátkový koncentrát si můžeš představit jako syrovátku zbavenou vody. Zachovává si všechny vitamíny, minerální a další prospěšné látky (například laktoglobuliny), které pozitivně ovlivňují zdraví srdce, cév, kostí, zubů či imunitního systému. Na druhé straně může být nevýhodou mírně vyšší obsah laktózy, tedy mléčného cukru, který se v syrovátkovém koncentrátu nachází. Většinou jde o nejlevnější, ale velmi kvalitní produkty. Obsahují do 85 gramů bílkovin na 100 gramů. Mezi cenově dostupných, chutných a kvalitních proteinů, máme v redakci rádi syrovátkový koncentrát od firmy Warrior, který nabízí Namaximum.sk. Výhodou je nízká cena, dobrá rozpustnost, široký výběr příchutí, nízká pěnivost a příjemná chuť. Odzkoušený máme vanilkový, bílou čokoládu a chocolate-deluxe a všechny vřele doporučujeme. K podivu, jsou chutné nejen v kaši, ale i samostatně jako nápoj (vydělávali jsme pouze s vodou). Naopak, neokouzlila nás příchuť peanut-butter (která připomíná horalku) ani banofee. Náš tip: pokud se pro něj rozhodneš, dej si pozor při otevírání balení. Stalo se nám, že se nám utrhl znovu uzavíratelný obal a museli jsme protein přesypat do jiné dózy. Vezmeme-li ale v úvahu skvělou chuť a již výše zmíněná pozitiva, obal odpustíme 😊. A možná budeš při otevírání šikovnější než my. Syrovátkový izolát si můžeš představit jako poněkud okresanou formu koncentrátu. Na 100 gramech obsahují 80 – 95 % bílkovin, což je o něco více, než v případě koncentrátu. Jde to „na úkor“ ostatních látek, které koncentrát obsahuje vedle bílkovin. Méně vitamínů, minerálů či mléčného cukru však nutně nemusí znamenat, že se jedná o méně kvalitní produkt. Právě naopak. Syrovátkový izolát je snáze stravitelný, tráví se snadněji a díky nižšímu obsahu laktózy jej dobře tolerují i lidé s intolerancí na laktózu. Izolát využiješ při všech tvých cílech: ať jde o nabírání svalové hmoty nebo hubnutí, syrovátkový izolát je skvělý zdroj kvalitních bílkovin, které odlehčí trávení a dodají tělu potřebné aminokyseliny. Tento druh proteinu je ze syrovátkových variant nejdražší. To se odvíjí od jeho náročné výroby, která je oproti předešlým produktům obohacena o „natrávení“ proteinu. V závislosti na stupni hydrolýzy jsou hydrolyzáty více či méně hořké a obsahují kratší či delší peptidy. Peptid si můžeš představit jako mezistupeň mezi aminokyselinami a bílkovinami. Syrovátkové proteiny jsou levné, kvalitní a obsahují nejlepší spektrum aminokyselin, které pro tvé svaly potřebuješ. Zároveň stále čerpáš i výhody vyššího příjmu bílkovin, jako je například sytost, nižší chuť k jídlu, dostatek železa či vápníku. Chci vyzkoušet kvalitní protein
Kasein je spolu se syrovátkovou bílkovinou druhou bílkovinnou složkou mléka, přičemž tvoří až 80 % mléčných bílkovin. Kasein je ideální, pokud víš, že příštích několik hodin nebudeš mít přístup k jídlu. Aminokyseliny obsažené v něm se uvolňují do krve mnohem pomaleji než v případě syrovátky a dokáží udržet jejich zvýšenou hladinu až po dobu 8 hodin. O kazeinu jsme vše důležité shrnuli v tomto článku a pokud tě zajímá způsob, jakým udržet vysokou úroveň protesyntézy i v noci, vřele ti ho doporučujeme. Kasein můžeš koupit ve dvou základních formách: micelární kasein nebo kaseint vápenatý. My jednoznačně doporučujeme tu první. Kaseinát vápenatý se vyznačuje sice nižší cenou, ale jeho bídná vstřebatelnost za to nestojí. Pokud z různých důvodů nechceš sáhnout po zmíněných mléčných proteinech, ale chceš zůstat věrný živočišným zdrojům, máš na výběr i hovězí protein. Ten spojuje všechny výhody kvalitního hovězího masa a rychle stravitelného proteinového doplňku stravy. Narozdíl od mléčných proteinů obsahuje hovězí protein i kreatin a mnoho argininu, které prokazatelně zvyšují svalovou sílu a růst. Je zdrojem železa, vitamínů skupiny B, hořčíku a zinku. Hovězí protein je vhodnou volbou pro lidi trpící alergií na bílkovinu kravského mléka nebo pro ty, kteří mají intoleranci laktózy. Někomu může vadit mírně výraznější chuť, s tím je ale třeba při koupi hovězího proteinu počítat. Vaječný protein patří mezi nejkvalitnější proteiny s vysokou biologickou hodnotou, rychlou stravitelností a vysokou vstřebatelností. Vyniká vysokým obsahem leucinu, který je známý zejména pro jeho nezastupitelnou roli v procesu proteosyntézy. Vyrábí se ze sušených vaječných bílků a najde v domácnosti mnohem širší využití, než jen jako doplněk bílkovin po cvičení. Rovněž je vhodný pro lidi s intolerancí laktózy či alergií na bílkovinu kravského mléka. Dá se koupit i v praktických baleních, která velikostí odpovídají přibližně jednomu vaječnému bílku. Nevyužiješ je sice přímo jako potréninkový nápoj, ale do pečení jako kdybys našel (a pokud zrovna potřebuješ bílků víc, máma ti nebude nadávat, že vyhazuješ žloutky). Nevýhodou vaječného proteinu je výrazné zhoršení kvality ovzduší pro tvé spolubydlící – a to určitě zná každý, kdo to už s vejci někdy v životě přehnal. Co si budeme lhát, po fialkách to zrovna nevoní 😊. S rostoucí popularitou vegetariánského a veganského stravování stoupá poptávka i po takových proteinech. Koupit můžeš jednodruhové varianty, ale z důvodu zlepšení poměru aminokyselin doporučujeme volit pečlivě namíchané veganské proteinové mixy, ve kterých se výrobci snaží kvalitou co nejvíce přiblížit živočišným druhům. Konzumace rostlinných proteinů pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi, může vést ke snížení systolického krevního tlaku a přispět k celkovému množství zkonzumovaných bílkovin. V našem starším článku jsme se věnovali výhodám a nevýhodám konopného proteinu. Vybrat si správný protein nemusí být nejsnazší. Na trhu je obrovské množství různých druhů a značek. Základ je promyslet si k čemu protein potřebujete? Je to růst svalů? Regenerace? Hubnutí? Jste v rýsovačce nebo naopak se snažíte o objem? Přinášíme vám přehled 5 nejlepších syrovátkových proteinů. Tento seznam jsme vytvořili na základě uživatelských recenzí a dostupných informací o jednotlivých proteinech. Ať se líbí. Ptáte se proč jsme právě tento protein zařadili na vrch našeho žebříčku? Z velmi jednoduchého důvodu! Protein Gold Whey Standard vyhrál v kategorii nejlepší protein roku 11krát první místo! Přesně tak! 11 krát. Již několik let se jedná o nejlepší protein na světě. Skvělá rozpustnost a neodolatelná chuť ho činí téměř neporazitelným. Mezi jeho hlavní úkoly patří podpora růstu svalové hmoty a odbourávání přebytečného tuku. Jeho složení je následující. Obsahuje 82% proteinů, 4,8g glutaminu a 5,5g aminokyselin BCAA. Má široké využití nejen v kulturistice ale také v bojových sportech nebo jiných intenzivních trénincích. Dokonce se ho nemusíte bát zařadit do vašeho jídelníčku, pokud žijete aktivní život a potřebujete kvalitně doplnit energii a bílkoviny. Jeho hlavním plusem je také to, že dokáže dopřát svalům skvělou regeneraci po náročním dni. Syntha 6 Edge je protein, který je složen z více složek. To znamená, že se jedná o vícesložkový protein. Má obrovský obsah bílkovin, obsahuje totiž až 24g proteinů a pouhých 1g cukru! Ideální kombinace. Nízký obsah cukru by mohl evokovat zhoršenou chuť. Ovšem ne u tohoto proteinu! Jeho chuť se líbí i náročným zákazníkům, jakými jsou dlouholetí kulturisté. Chutná skvěle, podporuje růst svalů a regeneraci. Tyto tři věci jsou vše co od kvalitního proteinu potřebujete. Výrobce BSN dbá hlavně na chuť a funkčnost proteinů. Tak je tomu iu Syntha 6 Edge. Složení je následující: Další velmi oblíbený protein je 100% whey protein od firmy Scitec Nutrition. Jeho unikátnost spočívá v tom, že obsahuje velké množství aminokyselin. Obsahuje je až téměř 48%. Dále se v jeho složení nachází 10% bílkovinné frakce, jinými slovy imunoglobulinu. Imunoglobulin podporuje imunitní systém. Tento protein je znám hlavně tím, že je lehce stravitelný. Může to být způsobeno také tím, že obsahuje velmi málo laktózy. Obsahuje také L-leucin, L-glutamin, taurin a směs takzvaných trávicích enzymů. Ve zkratce jde o 73% směs ultrafiltrovaného syrovátkového izolátu a koncentrátu. Obsahuje aminokyseliny, imunoglobulin, L-leucin, taurin a L-glutamin. Podporuje trávení díky trávicím enzymům. Kompletní ložení: Syrovátkový protein s doslova obrovským obsahem bílkovin. Konkrétně jde o obsah až 30g. Jeho složení je tvořeno ultrafiltrovaným koncentrátem, syrovátkovým izolátem a hydrolyzovaným syrovátkovým izolátem. Hlavní výhoda je v tom, že obsahuje méně než jeden gram sacharidů a jeden a půl gramu tuku. Navíc je obohacený o kreatin monohydrát. Ten, jak jistě víte, zvyšuje sílu a urychluje nárůst svalové hmoty. Obsahuje také volné aminokyseliny, které podporují regeneraci, takže se po tréninku budete cítit fit a svěží! Jeho hlavní plus je nízký obsah sacharidů a tuků. Je velmi vhodný pro fyzicky vytížené sportovce a lidi, kteří žijí aktivní život. Obsahuje až 4 zdroje kvalitních bílkovin. Je vhodný jak pro nabírání svalů, tak i do diety! Mezi jeho hlavní výhody a nevýhody patří následující fakta. Jako poslední zde máme protein od firm GymBeam. Avšak to, že je na posledním místě neznamená, že je nejhorší. Musíte brát v úvahu, že toto je výběr 5 nejlepších proteinů na trhu. Už jeho umístění zde svědčí o jeho kvalitě. Jedná se o čistý syrovátkový izolát, který obsahuje 86% podíl bílkovin. Je vhodný pro lidi v dietě nebo pro ty, kteří mají netoleranci laktózy. Obsahuje až 21g bílkovin. Je lehce stravitelný a bohatý na aminokyseliny. Neobsahuje tuky, cukr ani laktózu. Ve zkratce můžeme říci, že se jedná o nejjednodušší protein na trhu, co se týče složení. Obsahuje pouze to, co je potřeba! O jeho kvalitě svědčí i kladné recenze. Získal totiž přes 60 pozitivních reakcí!
Vilgain Whey Protein – 1000 g
Protein Just Whey - GymBeam
ENJOY Protein Isolate - GymBeam
100% Casein - Optimum Nutrition
Protein Yum Yum Whey - BeastPink
Proteín Just Whey – GymBeam
Syrvoátkový protein Just Whey od GymBeam.cz
cena od 606 kčHlavní klíčové vlastnosti tohoto proteinu podle výrobce je:
Protein Power – Biotech USA
Syrovátkový protein Protein Power od protein
cena od 1590 kč
Protein 100% Whey – Nutrend
Syrovátkový protein 100% Whey od GymBeam.cz
cena od 1187 kč
Hlavní klíčové vlastnosti tohoto proteinu podle výrobce je:
WPC Protein ochucený – Koliba Milk
Koliba WPC Protein ochucený od protein
cena od 520 kčHlavní klíčové vlastnosti tohoto proteinu podle výrobce je:
100% Whey Protein Professional – Scitec Nutrition
100% Whey Protein Professional – Scitec Nutrition od protein.sk
cena od 687 kč Hlavní klíčové vlastnosti tohoto proteinu podle výrobce je:
Co je to syrovátkový protein?
Užívání proteinu
Jaké výhody přináší užívání proteinu?
Protein nemůže být krok vedle
Z proteinu mohou těžit:
Jak dávkovat protein?
Které druhy proteinu známe?
1. Syrovátkový protein je nejlepší volbou v poměru cena – kvalita
Jak se vyrábí syrovátkový protein?
Která forma syrovátkového proteinu je pro tebe nejlepší?
Syrovátkový koncentrát
Syrovátkový izolát
Syrovátkový hydrolyzát
Proč právě syrovátkový protein?
2. Kaseinový protein pomůže stimulovat proteosyntézu i v případě, že tě čeká několik hodin bez jídla
3. Hovězí protein ocení lidé s intolerancí laktózy, kteří se nechtějí vzdát živočišných bílkovin
4. Vaječný protein
5. Rostlinné proteiny
Jak vybrat ten nejlepší syrovátkový protein?
Další kvalitní proteiny, které doporučujeme
100% Whey Gold Standard od Optimum Nutrition
SYNTHA 6 EDGE
100% Whey Protein – Scitec Nutrition
Nitro Tech
GymBeam Pure IsoWhey
Nejlepší syrovátkový protein – přehled