Každý, kdo se alespoň trošku zajímá o sportování nebo zdravou výživu jako takovou, nám určitě dá za pravdu v tom, že tvaroh je prospěšnou potravinou.
Dokonce bychom mohli tvrdit, že se jedná o jeden ze základních stavebních kamenů zdravé výživy.
Není to jen kvůli jeho nutričním hodnotám, ale také kvůli jeho praktickému využití.
Můžete jej totiž použít do různých fitness receptů nebo si jej můžete dát k snídani. Tvaroh je jako potravina skutečně flexibilní a dá se konzumovat ve více formách.
Obsah článku
- Jak se tvaroh vyrábí?
- Druhy tvarohu
- Nutriční benefity tvarohu
- Přínos tvarohu pro vaše tělo a organismus
- Kdy je ideální konzumace tvarohu?
- Tvaroh není pro každého
- Domácí tvaroh
- Tvaroh v mikrovlnce?
- Tvaroh a fitness recepty
- Mýty, které kolem tvarohu kolují
- Ve velkých řetězcích už nenajdete tvaroh bez „éček“
- Závěr – shrnutí pozitivních účinků tvarohu
Jak se tvaroh vyrábí?
Předtím, než detailněji popíšeme jeho všechny výhody, je fajn zmínit, jak se tento produkt vyrábí. Patří mezi mléčné produkty a vyrábí se buď z kravského, nebo kozího mléka.
Pokud bychom měli popsat výrobu tvarohu, tak jde skutečně o jednoduchý proces srážení mléka s kyselinou mléčnou.
Samozřejmě, že výrobci chtějí, aby byl jejich tvaroh měkký.
Proto se často do sraženého mléka přidává i syřidlo, které mléko srazí až za osmnáct hodin. Po celém tomto procesu a překynutí vzniká takzvaná tvarohová sraženina.
Ta se následně zahřívá až na teplotu 42 ˚C. Je to kvůli tomu, aby se syrovátka oddělila od tvarohové hmoty.
Po tomto kroku se tvaroh cedí a následně chladí na teplotu 10 ˚C. V tomto stavu je již určen ke konzumaci.
Druhy tvarohu
Na trhu existuje několik druhů tvarohu, které se rozlišují podle stupně připravenosti.
Známe tyto druhy:
- tučný
- polotučný
- nízkotučný
- odtučněný
- hrudkovitý
- měkký
Většina odborníků ovšem doporučuje konzumovat klasický bílý tvaroh, který si můžete doma dochutit dle vlastního uvážení.
Nutriční benefity tvarohu
Tvaroh bychom skutečně mohli nazvat jakousi super potravinou pro sportovce.
Je velkým zdrojem bílkovin, které podporují růst svalové hmoty. Tvaroh tak naleznete prakticky v každém jídelníčku bodybuilderu.
Není to však jen o bílkovinách, důležité jsou i jiné nutriční hodnoty tvarohu.
Zajímavou je i jeho energetická hodnota. Ta se hodnotí podle množství tuku v potravině. Je proto zajímavé, že jedna porce má energetickou hodnotu jen nějakých 160 kcal.
To znamená, že v sobě má jen velmi omezený počet tuků, který se většinou hýbe kolem 0,75 gramu.
Klasický tvaroh je také bohatý na různé tělu prospěšné vitamíny. Z těch základních je třeba určitě zmínit výskyt vitamínů B6 a B12.
Obsahuje také vitamíny D, C či E. Bohatým je i na draslík, vápník či zinek.
Přínos tvarohu pro vaše tělo a organismus
Benefitů, které konzumace tvarohu s sebou přináší, je opravdu mnoho. My vám dnes představíme ty nejzákladnější.
Chcete-li svůj jídelníček skutečně vyšperkovat, je dobré vědět, kdy je ideální doba ke konzumaci tvarohu. Zmiňovali jsme, že funguje jako dobrý lék na zahnání hladu ve večerních hodinách. Nejvíce odborníků však tvrdí, že tvaroh k snídani nebo ke svačině je to nejlepší, co můžete pro své tělo udělat. Dodá vám totiž energii na celý den. Na druhé straně se však nedoporučuje tvaroh kombinovat s jinou potravinou nebo jídlem, které obsahuje bílkoviny s nižší energetickou hodnotou. Zkombinování těchto dvou typů bílkovin vám totiž může způsobit žaludeční problémy, zvýšenou plynatost či pálení žáhy. Nic není pro všechny. Platí to i o tomto bílém zlatě, jak se tvaroh často zvykne nazývat. Tuto pochoutku si moc nevychutnají lidé, kteří mají problém s tolerancí laktózy. Také neprospívá lidem, kteří mají problémy s ledvinami. Je to zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin. Určitě jej koupíte ve všech prodejnách potravin. Nic se však nevyrovná poctivému domácímu tvarohu. K výrobě tohoto zázraku je nejvhodnější čerstvé plnotučné mléko. Takové mléko byste měli před kynutím pasterizovat při teplotě 65 ˚C. Mohlo by totiž obsahovat různé škodlivé bakterie. Mléko by mělo kynout dva až tři dny. Pokud byste si však chtěli tvaroh užít rychleji, je vhodné do takového mléka přimíchat chlebovou kůrku nebo kupní tvaroh. Ano, je tomu tak. Váš domácí tvaroh si opravdu můžete vyrobit i doma v mikrovlnce. Zkynuté mléko vložte v porcelánové míse do mikrovlnky, zahřívejte jej přibližně 5 minut na 350 stupních. Následně ho rozmíchejte. Je důležité, aby se po tomto procesu začal tvaroh srážet. Pokud se tak nestane, zkuste jej v mikrovlnce zahřívat ještě další dvě minuty. Musíte vidět, že se na něm tvoří hrudky. Domácí tvaroh byste ovšem měli konzumovat vždy čerstvý. Neprošel totiž pasterizací, tedy metodou tepelné sterilizace tekutých nápojů. Konzumovat starý tvaroh se nedoporučuje, a to zejména kvůli zvýšenému riziku vzniku listeriózy (bakteriálního onemocnění, které způsobují bakterie rodu listerie). Tvaroh lze kombinovat opravdu brzy se vším a kromě zdravé snídaně z něho můžete připravit různé chutné fitness recepty nebo i dezerty. Mezi lidmi jsou populární zejména tvarohové dorty, na které většina z nás nedá dopustit. Chutné jsou ovšem i různé rolády či muffiny. Pochutnat si můžete i na populárních cheesecacích z různých variací ovoce. Jelikož tvaroh je populární potravinou, vytvořilo se také několik mýtů, které o této super potravině kolují. My vám některé z nich přiblížíme a pokusíme se dokázat, že některé opravdu nejsou vůbec opodstatněné. Takto jednoduše kategorizovat to bohužel nejde. Rozdíl je zejména ve výrobě. Pokud tvrdý tvaroh vzniká jen srážením mléka s kyselinou mléčnou, při výrobě měkkého tvarohu se do tohoto procesu zapojují i různá syřidla. Určitě se to stalo již více z vás. Přišli jste z obchodu a z vašeho tvarohu začala vytékat nějaká tekutina. Nejde však o nic špatného. Ba naopak. Jde totiž o syrovátku, která je stejně jako tvaroh bohatá na různé zdraví prospěšné látky. Obsahuje bílkoviny či vitamíny B1 a B2. Nejlepší, co můžete tedy udělat, je syrovátku zamíchat zpátky do tvarohu. Svému tělu určitě neuškodíte. (zdroj) Je pravda, že někteří velcí výrobci se rozhodli jít levnější a rychlejší cestou. Přidali tak do tvarohu různé konzervanty či barviva. Není ovšem pravdou, že v běžných obchodech nenajdete klasický tvaroh. Poohlížet byste se měli zejména po výrobcích z domácích farem a podobně. Věříme, že po přečtení článku jste i vy pochopili, že pravidelnou konzumací tvarohu svému tělu jen prospějete. Bílé zlato je skutečnou super potravinou a zařazení do jídelníčku přinese vašemu tělu velmi mnoho výhod. My bychom na závěr připomněli jen ty nejzávažnější z nich:
Kdy je ideální konzumace tvarohu?
Tvaroh není pro každého
Domácí tvaroh
Tvaroh v mikrovlnce?
Tvaroh a fitness recepty
Mýty, které kolem tvarohu kolují
Měkký tvaroh se od tvrdého liší pouze obsahem vody
Tvaroh je zkažený, pokud z něj vytéká tekutina
Ve velkých řetězcích už nenajdete tvaroh bez „éček“
Závěr – shrnutí pozitivních účinků tvarohu