DomůVýživaTvaroh – Stavební kámen zdravé výživy

Tvaroh – Stavební kámen zdravé výživy

Každý, kdo se alespoň trošku zajímá o sportování nebo zdravou výživu jako takovou, nám určitě dá za pravdu v tom, že tvaroh je prospěšnou potravinou.

Dokonce bychom mohli tvrdit, že se jedná o jeden ze základních stavebních kamenů zdravé výživy.

Není to jen kvůli jeho nutričním hodnotám, ale také kvůli jeho praktickému využití.

Můžete jej totiž použít do různých fitness receptů nebo si jej můžete dát k snídani. Tvaroh je jako potravina skutečně flexibilní a dá se konzumovat ve více formách.

Jak se tvaroh vyrábí?

Předtím, než detailněji popíšeme jeho všechny výhody, je fajn zmínit, jak se tento produkt vyrábí. Patří mezi mléčné produkty a vyrábí se buď z kravského, nebo kozího mléka.

Pokud bychom měli popsat výrobu tvarohu, tak jde skutečně o jednoduchý proces srážení mléka s kyselinou mléčnou.

Samozřejmě, že výrobci chtějí, aby byl jejich tvaroh měkký.

Proto se často do sraženého mléka přidává i syřidlo, které mléko srazí až za osmnáct hodin. Po celém tomto procesu a překynutí vzniká takzvaná tvarohová sraženina.

Ta se následně zahřívá až na teplotu 42 ˚C. Je to kvůli tomu, aby se syrovátka oddělila od tvarohové hmoty.

Po tomto kroku se tvaroh cedí a následně chladí na teplotu 10 ˚C. V tomto stavu je již určen ke konzumaci.

Druhy tvarohu

Na trhu existuje několik druhů tvarohu, které se rozlišují podle stupně připravenosti.

Známe tyto druhy:

  • tučný
  • polotučný
  • nízkotučný
  • odtučněný
  • hrudkovitý
  • měkký

Většina odborníků ovšem doporučuje konzumovat klasický bílý tvaroh, který si můžete doma dochutit dle vlastního uvážení.

Nutriční benefity tvarohu

Tvaroh bychom skutečně mohli nazvat jakousi super potravinou pro sportovce.

Je velkým zdrojem bílkovin, které podporují růst svalové hmoty. Tvaroh tak naleznete prakticky v každém jídelníčku bodybuilderu.

Není to však jen o bílkovinách, důležité jsou i jiné nutriční hodnoty tvarohu.

Zajímavou je i jeho energetická hodnota. Ta se hodnotí podle množství tuku v potravině. Je proto zajímavé, že jedna porce má energetickou hodnotu jen nějakých 160 kcal.

To znamená, že v sobě má jen velmi omezený počet tuků, který se většinou hýbe kolem 0,75 gramu.

Klasický tvaroh je také bohatý na různé tělu prospěšné vitamíny. Z těch základních je třeba určitě zmínit výskyt vitamínů B6 a B12.

Obsahuje také vitamíny D, C či E. Bohatým je i na draslík, vápník či zinek.

Přínos tvarohu pro vaše tělo a organismus

Benefitů, které konzumace tvarohu s sebou přináší, je opravdu mnoho. My vám dnes představíme ty nejzákladnější.

  • Je nutričně velmi jednoduchá a stravitelná potravina. Obsahuje minimální množství tuků a také cholesterolu. Dokonce je prokázáno, že konzumace tvarohu cholesterol v těle snižuje.
  • Jste-li hladoví, můžete se spolehnout, že tvaroh vás dostatečně zasytí. Může za to zejména vysoký obsah bílkovin, které se tráví v našem těle delší dobu. Tvaroh se proto doporučuje i „nočním jedlíkům“, kteří bez plného břicha nemohou jít do postele.
  • Je vhodnou potravinou i pro ty starší. Nejenže snižuje cholesterol, pomáhá také při osteoporóze a udržuje ideální hladinu pH ve vašem žaludku.
  • Součástí této super potraviny jsou i omega tři a šest mastné kyseliny, které chrání naše mozkové buňky a zabraňují jejich odumírání. Přínos těchto kyselin je důležitý zejména pro starší lidi.

Kdy je ideální konzumace tvarohu?

Chcete-li svůj jídelníček skutečně vyšperkovat, je dobré vědět, kdy je ideální doba ke konzumaci tvarohu.

Zmiňovali jsme, že funguje jako dobrý lék na zahnání hladu ve večerních hodinách.

Nejvíce odborníků však tvrdí, že tvaroh k snídani nebo ke svačině je to nejlepší, co můžete pro své tělo udělat. Dodá vám totiž energii na celý den.

Na druhé straně se však nedoporučuje tvaroh kombinovat s jinou potravinou nebo jídlem, které obsahuje bílkoviny s nižší energetickou hodnotou.

Zkombinování těchto dvou typů bílkovin vám totiž může způsobit žaludeční problémy, zvýšenou plynatost či pálení žáhy.

tvaroh

Tvaroh není pro každého

Nic není pro všechny. Platí to i o tomto bílém zlatě, jak se tvaroh často zvykne nazývat.

Tuto pochoutku si moc nevychutnají lidé, kteří mají problém s tolerancí laktózy.

Také neprospívá lidem, kteří mají problémy s ledvinami. Je to zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin.

Domácí tvaroh

Určitě jej koupíte ve všech prodejnách potravin. Nic se však nevyrovná poctivému domácímu tvarohu. K výrobě tohoto zázraku je nejvhodnější čerstvé plnotučné mléko.

Takové mléko byste měli před kynutím pasterizovat při teplotě 65 ˚C. Mohlo by totiž obsahovat různé škodlivé bakterie.

Mléko by mělo kynout dva až tři dny. Pokud byste si však chtěli tvaroh užít rychleji, je vhodné do takového mléka přimíchat chlebovou kůrku nebo kupní tvaroh.

Tvaroh v mikrovlnce?

Ano, je tomu tak. Váš domácí tvaroh si opravdu můžete vyrobit i doma v mikrovlnce. Zkynuté mléko vložte v porcelánové míse do mikrovlnky, zahřívejte jej přibližně 5 minut na 350 stupních. Následně ho rozmíchejte.

Je důležité, aby se po tomto procesu začal tvaroh srážet. Pokud se tak nestane, zkuste jej v mikrovlnce zahřívat ještě další dvě minuty. Musíte vidět, že se na něm tvoří hrudky.

Domácí tvaroh byste ovšem měli konzumovat vždy čerstvý. Neprošel totiž pasterizací, tedy metodou tepelné sterilizace tekutých nápojů.

Konzumovat starý tvaroh se nedoporučuje, a to zejména kvůli zvýšenému riziku vzniku listeriózy (bakteriálního onemocnění, které způsobují bakterie rodu listerie).

Tvaroh a fitness recepty

Tvaroh lze kombinovat opravdu brzy se vším a kromě zdravé snídaně z něho můžete připravit různé chutné fitness recepty nebo i dezerty.

Mezi lidmi jsou populární zejména tvarohové dorty, na které většina z nás nedá dopustit. Chutné jsou ovšem i různé rolády či muffiny. Pochutnat si můžete i na populárních cheesecacích z různých variací ovoce.

Mýty, které kolem tvarohu kolují

Jelikož tvaroh je populární potravinou, vytvořilo se také několik mýtů, které o této super potravině kolují.

My vám některé z nich přiblížíme a pokusíme se dokázat, že některé opravdu nejsou vůbec opodstatněné.

Měkký tvaroh se od tvrdého liší pouze obsahem vody

Takto jednoduše kategorizovat to bohužel nejde. Rozdíl je zejména ve výrobě. Pokud tvrdý tvaroh vzniká jen srážením mléka s kyselinou mléčnou, při výrobě měkkého tvarohu se do tohoto procesu zapojují i ​​různá syřidla.

Tvaroh je zkažený, pokud z něj vytéká tekutina

Určitě se to stalo již více z vás. Přišli jste z obchodu a z vašeho tvarohu začala vytékat nějaká tekutina. Nejde však o nic špatného. Ba naopak.

Jde totiž o syrovátku, která je stejně jako tvaroh bohatá na různé zdraví prospěšné látky.

Obsahuje bílkoviny či vitamíny B1 a B2. Nejlepší, co můžete tedy udělat, je syrovátku zamíchat zpátky do tvarohu. Svému tělu určitě neuškodíte. (zdroj)

Ve velkých řetězcích už nenajdete tvaroh bez „éček“

Je pravda, že někteří velcí výrobci se rozhodli jít levnější a rychlejší cestou. Přidali tak do tvarohu různé konzervanty či barviva.

Není ovšem pravdou, že v běžných obchodech nenajdete klasický tvaroh. Poohlížet byste se měli zejména po výrobcích z domácích farem a podobně.

tvaroh jako dezert

Závěr – shrnutí pozitivních účinků tvarohu

Věříme, že po přečtení článku jste i vy pochopili, že pravidelnou konzumací tvarohu svému tělu jen prospějete. Bílé zlato je skutečnou super potravinou a zařazení do jídelníčku přinese vašemu tělu velmi mnoho výhod.

My bychom na závěr připomněli jen ty nejzávažnější z nich:

  • Tvaroh je opravdu lehce stravitelný. A to i přesto, že obsahuje vysoké množství bílkovin, které se obecně tráví obtížněji.
  • Energetická hodnota tvarohu je na nízké úrovni. Při porci 150 gramů v ní naleznete jen 160 kcal. Také v sobě obsahuje minimum tuku či cholesterolu.
  • Konzumací tvarohu do svého těla dostanete i pořádnou dávku vitamínů a minerálů. B6, B12, C nebo D. To jsou všechno vitamíny, které tvaroh obsahuje.
  • K podpoře růstu svalů je tato potravina přímo jako stvořená. Pomáhají tomu zejména pomalé bílkoviny, kterých má tvaroh dostatek.
  • Nutriční hodnoty tvarohu se nesnižují ani po tepelné úpravě.
4/5 - (4 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.