Sušené a čerstvé fíky jsou ideální a rychlý zdroj vlákniny. Jsou také plné vitamínů a minerálů. Mají dlouhou a bohatou historii. Fíky jsou jedinečné ovoce, které svým tvarem připomínají slzy. Jsou středně velké a uvnitř mají stovky drobných semínek a mají jedlou fialovou nebo zelenou slupku.
Zjistěte spolu s námi více o nutričních výhodách tohoto sladkého ovoce.
Obsah článku
Co jsou fíky?
Fíky jsou měkké ovoce s tenkou slupkou, která může být zelená nebo fialová. Dužina fíků je obvykle červená a celé ovoce je jedlé.
Dužina plodů je růžová a má jemnou, sladkou chuť. Odborný název pro fíky je Ficus carica. Fíky se již od starověku spojují se zdravím a blahobytem.
Jsou symbolicky spojeny s Demeter, řeckou bohyní zemědělství a plodnosti.
Fíky a jejich listy jsou plné živin a nabízejí řadu výhod pro vaše zdraví. Mohou podpořit trávení, snížit riziko srdečních onemocnění a pomoci udržet hladinu cukru v krvi v přijatelných hodnotách.
Lidé používali fíky na pomoc při léčbě zdravotních stavů souvisejících s endokrinním, reprodukčním a dýchacím systémem, jakož is trávicím traktem.
Tento článek obsahuje kompletní přehled o fících, včetně jejich výživových hodnot, výhod a nevýhod, jakož i toho, jak je jednoduše zařadit do jídelníčku.
Jaké existují druhy fíků
Existuje několik druhů fíků, přičemž všechny se liší barvou a strukturou.
Každý fíek má malý pupenovitý otvor zvaný ostiol na vrchu, který pomáhá plodu rozvíjet se.
Fíky se v minulosti používaly jako sladidlo díky jejich přirozené sladkosti. Předtím, než se cukr stal populárním, se fíky běžně používaly ke slazení dezertů. Jsou mnohem vhodnější než rafinovaný cukr.
Běžně je najdete v oblastech Středozemního moře a Blízkého východu. Je to způsobeno tím, že v těchto oblastech je velkou část roku horké, slunečné a suché počasí. To fíkům maximálně vyhovuje.
Výhody konzumace fíků ve fitness stravě
Fíky mají mnoho potenciálních výhod, včetně podpory trávení a zdraví srdce, spolu s potenciální pomocí při regulaci hladiny cukru v krvi.
V indické medicíně již dlouho používají fíky k léčbě stavů ovlivňujících následující tělesné systémy:
Někteří vědci se domnívají, že fíky mají následující vlastnosti: Tyto vlastnosti mohou být zodpovědné za terapeutické účinky fíků. Následující části podrobněji pojednávají o těchto potenciálních výhodách fíků. Dnes, kdy se lidé začínají odvracet od rafinovaných cukrů, mnozí se vracejí zpět k fíkům, aby jim poskytli zdravější alternativu něčeho sladkého. Tento článek zkoumá výhody a rizika spojená s konzumací fíků. Pojednává také o nutričním obsahu čerstvých i sušených fíků. Čtěte dál a dozvíte se více. Fíky jsou dobrým zdrojem vápníku i draslíku. Tyto minerály mohou spolupracovat na zlepšení hustoty kostí, což může následně zabránit stavům, jako je osteoporóza. Studie naznačují, že zejména strava bohatá na draslík může zlepšit zdraví kostí a snížit kostní obrat. Mezitím je vápník klíčovou strukturální složkou kostí a ukázalo se, že zvýšený příjem vápníku zlepšuje minerální strukturu kostí u dětí a dospívajících. Fíky jsou tedy ideálním jídlem, které může pomoci dodat vašemu tělu dostatek vápníku a podpořit tak zdraví kostí. Fíky mohou zlepšit krevní tlak a hladinu tuků v krvi, což může pomoci zlepšit zdraví cév a snížit riziko srdečních onemocnění. Jedna studie zjistila, že extrakt z fíku snižuje krevní tlak u potkanů s normálním krevním tlakem au potkanů se zvýšenými hladinami (zdroj). Studie na zvířatech také prokázaly zlepšení hladin celkového cholesterolu, HDL (dobrého) cholesterolu a triglyceridů po doplnění extraktem z fíkových listů. V 5-týdenní studii na 83 lidech s vysokým LDL (špatným) cholesterolem však výzkumníci zjistili, že u těch, kteří denně přidali do stravy asi 14 sušených fíků (120 gramů), se hladina tuku v krvi nezměnila ve srovnání s kontrolní skupinou. Je třeba vykovat více studií na lidech aby se tato vlastnost fíků dokázala. Fíky, zejména ty zralé, jsou bohaté na ochranné rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly. Tyto sloučeniny mají ochranné antioxidační vlastnosti, což znamená, že pomáhají předcházet reakci kyslíku s jinými chemikáliemi a poškozování buněk a tkání, čímž jsou klíčové pro řízení oxidace. Fíky chrání váš organismus před volnými radikály přítomnými úplně všude. Přirozeně vysoký obsah vlákniny a nabitý vitamíny a minerály, fíky mohou být užitečným začleněním do stravy pro zlepšení nutriční hustoty vaší stravy a následně pomáhají při regulaci hmotnosti. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny poskytují pocit plnosti a mohou snížit hlad a chutě, zatímco klíčové živiny zlepšují fungování organizmu. Čerstvé fíky jsou bohaté na živiny a zároveň mají relativně nízký obsah kalorií, což z nich činí skvělý doplněk zdravé fitness výživy. Přibližně 100 g porce čerstvých fíků obsahuje: Fíky můžete sušit jednoduše doma několika metodami. Aby se příprava vydařila správně, je třeba vybírat plody pevné, zralé a bez nedokonalostí. Příprava fíků na sušení začíná jemným umytím čerstvých fíků a jejich otřením čistou kuchyňskou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu. Rozřízněte je podélně na polovinu, přičemž dbejte na to, aby se konce zcela nerozřezaly (dvě poloviny musí zůstat spojeny). Uložte je na plech pokrytý pečícím papírem a vystavte je slunci, přičemž je třeba dbát na to, aby se dvakrát až třikrát denně otočili. Příprava bude trvat přibližně 2 až 7 dní (záleží na počasí). V noci bude lepší dát je dovnitř, aby nepřišly do kontaktu s večerní vlhkostí. Dbejte na to, abyste fíky přikryli gázou, abyste je ochránili před mouchami, hmyzem nebo vnějšími vlivy. Fíky budou hotové, když budou tmavé a povadlé. Tato metoda našich babiček se stále často používá. Vezměte sušené celé fíky, jemně je opláchněte a otřete čistým hadříkem, abyste je vysušili. Umístěte je na slunce, aby vysušili, přičemž dbejte na to, abyste je v noci dali dovnitř. Vložte je do hrnce s vroucí vodou, rychle oblanšírujte, sceďte a osušte utěrkou. Ještě jednou se vystavte na slunci, dokud nevyschnou a nezvětrají. Fíky necháme sušit v troubě při nejnižší teplotě (podle možnosti 30 stupňů). Fíky překrojíme na polovinu (ale bez úplného rozdělení ovoce) a poklademe na plech vystlaný pečícím papírem. Nechte dvířka trouby pootevřená, aby mohla uniknout vlhkost. Bude to trvat 3 až 6 hodin, přičemž dávejte pozor, abyste je otočili a zkontrolovali, zda nepřihořeli. Pro zajištění správné konzervace je důležité, aby voda uvnitř fíků zcela zmizela. Když jste si jisti, že jsou fíky dobře vysušené, můžete je uchovávat ve skleněných nádobách se vzduchotěsným uzávěrem. Starodávná metoda spočívá v jejich skladování ve skleněných nádobách, které se překládají bobkovými listy. Uzávěr do vakuových sáčků je skvělou volbou, která prodlouží vůni a chuť vašeho fíkového výtvoru. Sušené fíky mají povzbuzující sílu díky obsahu cukrové složky. Fík obsahuje minerální soli (draslík, vápník, železo), vitamíny a cukry. Díky svým antioxidačním vlastnostem jsou ideální v rekonvalescenčních fázích a sezónních změnách počasí, kdy je zapotřebí zvýšeného přísunu energie. Mají také přirozenou projímavou funkci díky přítomnosti vlákniny, zejména pokud jde o sušené ovoce. A díky obsahu vápníku a železa se fíky doporučují při chudokrevnosti, únavě či slabosti. Zkrátka, výborný fitness pamlsek, ačkoli by se jí nemělo jíst přehnaně. Denně se nedoporučují více než tři sušené fíky. Všechno s mírou! Jako sladké ovoce jsou fíky nepochybně plné kalorií, zvláště jsou-li sušené. Sušením ztratí fíkovník ve skutečnosti 3 čtvrtiny vody a získá 5krát vyšší cukernatost než čerstvé ovoce. Zvyšuje také obsah vlákniny, což zvyšuje její projímavé účinky. Sušené fíky jsou bohaté na cukry a mají cca 250 kalorií na 100 gramů. To je důvod, proč se často konzumuje v chladném období. Na druhé straně čerstvý fík má kalorický obsah asi 30 kalorií na 100 gramů. Velice chutné spojení je klasická ovesná kaše. Kaši uvařte v hrnci nebo v mikrovlnné troubě podle vašeho oblíbeného postupu. Na ten náš potřebujete: Ovesné vločky zalijte mlékem a uvařte kaši. Přidejte lžičku arašídového másla, odměrku proteinu a ozdobte nakrájenými čerstvými fíky. Jako druhý recept je velmi jednoduchý opečený celozrnný chléb namazaný pomazánkou Lučina as nařezanými čerstvými fíky. Budete potřebovat: Opečený chléb natřete jemnou vrstvou lučiny a ozdobte čerstvými fíky.
Mohou pomoci zvýšit hustotu kostí
Podporují zdraví srdce a cév
Jsou bohaté na antioxidanty
Mohou pomoci při regulaci hmotnosti
A co výživové hodnoty? Fíky mají následující:
Sušené fíky doma – jak sušit fíky
Metoda sušení fíků ve vroucí vodě
Sušení v troubě
Jak uchovávat sušené fíky
Vlastnosti sušených fíků
Kalorie
Naše 2 oblíbené fitness recepty s fíky
Ovesná kaše s fíky od fitnesaci.cz
Toast s lučinou a čerstvými fíky