DomůVýživa🥜 Arašídové máslo – Je zdravé? + hodnocení (TOP 5)

🥜 Arašídové máslo – Je zdravé? + hodnocení (TOP 5)

Arašídové máslo vtrhlo na český trh jako uragán. Hned poté, co se začalo hojněji objevovat iv prodejnách sportovní výživy, začalo se rovněž často objevovat i na jídelníčcích vyznavačů fitness a zdravého životního stylu. Proč je to vlastně tak?

Není to tak dávno, co se arašídové máslo objevilo na českém fitness trhu. I díky oblibě RAW stravování a Paleo diet se stále více a více dostává pod kůži milovníkům svalů a zdravého životního stylu.

Otázkou ale zůstává, jestli má arašídové máslo opravdu nějaký pozitivní vliv na náš organismus?

Tato arašídová másla používáme MY!

100% Arašídové máslo jemné 500 g

Toto arašídové máslo patří mezi nejoblíbenější másla na trhu. V poměru ceny k celkové jemnosti textury a obsahu jednotlivých živin nemá na našem trhu téměř konkurenci. Tímto produktem prostě neuděláte krok vedle!

100% arašidové maslo od Grizly.cz
cena od 109 Kč

 

Arašídové máslo pomleté pro dokonalou jemnou konzistenci. Tato másla jsou vyráběna v malých sériích každý týden, díky čemuž výrobce garantuje výjimečnou kvalitu každého jednoho kusu arašídového másla. Nejde o velkovýrobu jako při konkurenci.

Složení: jen čisté 100% jemně mleté arašídy.

Výrobce garantuje, že máslo neobsahuje přidané tuky, cukry, soli, barviva ani jiné látky.

Po otevření je třeba toto máslo spotřebovat do 6 měsíců.

Alergeny: arašídy. Konzumujte přímo nebo si vychutnejte při pečení. Chraňte před přímým slunečním zářením a mrazem.

Hlavní klíčové vlastnosti tohoto rostlinného másla jsou podle výrobce:

  • jemná textura
  • výhodná cena
  • vysoký obsah bílkovin
  • nepochází z velkovýroby takže každý kus je vždy maximálně čerstvý

Nebo jde jen o chuť a naoko „zdravější“ variantu našich tradičních zdrojů tuku, jako jsou například máslo nebo olivový olej?

V našem článku se zkusíme vyzvednout několik pozitiv konzumace arašídového másla.

Kde to všechno začalo?

Pojďme trochu do historie. V koloniálním období se arašídy pěstovaly ve velkém především jako krmivo pro zvířata.

arašídy

Jako surovina v lidské kuchyni se prosadila až na přelomu 19. a 20. století. Slavné arašídové máslo objevili již staří Inkové a Aztékové, kteří jej používali nejen jako lék, ale také jako prostředek k rychlému doplnění energie.

Arašídové máslo je pevně oblíbené mezi dospělými i dětmi. Přestože je arašídové máslo chutné, mnoho lidí se zajímá o jeho zdravotní výhody. To si dnes přesně vysvětlíme.

V závislosti na tom, jak lidé používají arašídové máslo ve své stravě, jim může pomoci zhubnout nebo přibrat kila během silového tréninku nebo kulturistiky.

V tomto článku se podíváme na výhody konzumace arašídového másla a vysvětlíme rizika spojená s jeho konzumací.

Arašídy a arašídové máslo obsahují živiny, které mohou zlepšit zdraví srdce člověka a zlepšit hladinu cukru v krvi.

V USA jej koncem 19. století proslavil lékař John Harvey Kelogg, který jej ve svém sanatoriu používal jako lék pro neduživé pacienty. Ti postupně chtěli tuto lahůdku ve větších a větších dávkách.

Arašídové máslo má však vysoký obsah kalorií a tuku, proto by si jej lidé měli dopřát s mírou. Dále si představíme také nutriční hodnoty a představíme si TOP 5 arašídových másel a přesně si vysvětlíme dávkování.

Nutriční hodnoty arašídového másla

Dvě lžíce arašídového másla obsahují podle tohoto zdroje následující hodnoty jednotlivých nutrientů:

  • Kalorie 188
  • Bílkoviny 7,02 g
  • Nasycené mastné kyseliny 3,05 g
  • Mononenasycené tuky 6,63 g
  • Polynenasycené tuky 3,63 g
  • Sacharidy 7,67 g
  • Vláknina 1,80 g
  • Cukry 2,08 g
  • Vápník 17 mg
  • Železo 0,69 mg
  • Hořčík 57 mg
  • Fosfor 107 mg
  • Draslík 189 mg
  • Sodík 152 mg
  • Zinek 0,85 mg
  • Niacin 4,21 mg
  • Vitamin B-6 0,18 mg
  • Vitamin E 1,90 mg

Arašídové máslo je zdrojem prospěšných tuků a bílkovin

Informace, že arašídové máslo dodává do vaší stravy zejména tuk, není pro vás určitě žádnou novinkou. Na 100 g arašídového másla můžeme mít až celou polovinu hmotnosti tvořenou právě tukem.

S tím musíte počítat, snažíte-li se omezit energetický příjem nebo vynecháváte ve stravě tuk.

Avšak arašídové máslo neobsahuje jen tak ledajaký tuk. Tuk, který je v něm obsažen, je pro náš organismus poměrně výhodný.

Arašídové máslo vám poslouží jako poměrně kvalitní zdroj energie, který dodává všechny tři hlavní makroživiny.

100gramová porce arašídového másla obsahuje:

  • Sacharidy: 22 gramů sacharidů
  • Bílkoviny: 22,5 gramů bílkovin, což je poměrně dost ve srovnání s většinou jiných rostlinných zdrojů bílkovin
  • Tuk: 51 gramů tuku

I když je arašídové máslo poměrně bohaté na bílkoviny, má nízký obsah esenciální aminokyseliny methioninu.

Arašídy patří do čeledi luštěnin, kam patří i fazole, hrách a čočka. Protein z luštěnin má mnohem nižší obsah methioninu a cysteinu v porovnání s živočišnými bílkovinami.

Nedostatek methioninu je obvykle spojen s celkovým nedostatkem bílkovin nebo určitými chorobnými stavy. Nedostatek methioninu je extrémně vzácný u lidí, kteří jsou obecně v dobrém zdravotním stavu.

Jemné arašídové máslo 100% od Grizly.cz

Jedno z nejoblíbenějších másel na našem trhu. V poměru ceny k celkové jemnosti textury a obsahu jednotlivých živin nemá na našem trhu téměř konkurenci. Tímto produktem prostě neuděláte krok vedle!

100% arašidové maslo od Grizly.cz
cena od 109 Kč

Na druhé straně se předpokládá, že nízký příjem methioninu má určité zdravotní výhody. Studie ukázaly, že může prodloužit životnost potkanů ​​a myší, ale není jasné, jestli to funguje stejně iu lidí. Takové studie ještě nebyly provedeny.

Další rostlinné potraviny bohaté na bílkoviny naleznete v tomto článku o rostlinných a živočišných zdrojích bílkovin.

Nízký obsah sacharidů

Čisté (!) arašídové máslo obsahuje pouze 20% sacharidů, díky čemuž je vhodné pro nízkosacharidovou dietu.

Způsobuje také velmi nízký nárůst hladiny cukru v krvi, díky čemuž je dobrou volbou pro lidi s cukrovkou 2. typu (zdroj).

Výsledek až osmi vědeckých studií zjistil, že pravidelná konzumace arašídového másla je spojena s nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu z dlouhodobého hlediska.

Tyto výhody se z části připisují kyselině olejové, která je jeden z hlavních tuků nacházejících se v arašídech. Svou roli pravděpodobně hraje i vysoký obsah antioxidantů v arašídovém másle.

Co vlastně obsahuje arašídové máslo?

Vězte, že arašídový tuk obsahuje alkohol glycerol a mastné kyseliny, které ve své podstatě určují jeho využití, jakož i využitelnost v našem organismu.

Průměrné arašídové máslo obsahuje jak nasycené mastné kyseliny (22% z celkového množství tuku) a mononenasycené mastné kyseliny (48%), tak polynenasycené mastné kyseliny (29%).

Mononenasycené mastné kyseliny by měly tvořit největší část příjmu tuků i v našem běžném jídelníčku, stejně tak by měly nahradit i příjem nasycených tuků.

Omega-6 mastné kyseliny

Právě polynenasycené mastné kyseliny jsou výhradně z kategorie omega-6 mastných kyselin.

Jejich nedostatek může mít za následek:

  • bolavé klouby
  • bolesti na hrudi
  • premenstruační syndrom (PMS)
  • pichlavé pocity na rukou a nohou
  • vysoký krevní tlak
  • choroby srdeční a cév
  • náchylnost k tvorbě nádorů
  • poruchy trávení

Je nutno říci, že naše strava v posledních letech obsahuje nevyvážený poměr omega-3 mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin, a to hlavně díky konzumaci margarínů a rostlinných pokrmových tuků.

Měli bychom se tedy dívat spíše na vyšší příjem omega-3 mastných kyselin, než prohlubovat rozdíl v jejich příjmu.

Vraťme se však k arašídovému máslu. Toto neobsahuje žádné trans-mastné kyseliny a není, podobně jako rostlinná strava, zatíženo ani cholesterolem.

arašídové máslo recept

Bílkoviny z arašídového másla

Když jsme už u makroživin, podívejme se i na další poměrně hojně zastoupenou živinu, kterou jsou bílkoviny. V průměrném arašídovém másle najdeme přibližně 25 – 30 % celkového obsahu právě bílkovin, a to ne zcela špatných.

Arašídový protein má biologickou hodnotu 68, přičemž například kasein má biologickou hodnotu 71. Limitní aminokyselinou je v případě arašídového proteinu aminokyselina lysin.

Pokud tedy chcete naplno využít i arašídové máslo jako zdroj proteinů, obohaťte ho o vejce nebo o nějaké luštěniny.

Počítejte se sacharidy

Kromě bílkovin a tuků, které jsou logicky nasnadě, obsahuje arašídové máslo i další makroživiny. Jsou jimi sacharidy.

Při konzumaci arašídového másla (není-li slazeno) jistě nemůžete říci, že by mělo čistě sladkou chuť. Nicméně vězte, že obsahuje jednoduché sacharidy, a to v množství až 10 g na 100 g výsledného produktu.

Celkové množství sacharidů v arašídovém másle by se pak rovnalo 20 %.

Počítejte však také s tím, že v arašídovém máslo najdete nemalý podíl vlákniny. Vláknina je z dlouhodobého hlediska u běžné populace „nedostatkovým zbožím“.

Oříšková másla

Hledáte kvalitní oříšková másla? Vyzkoušejte následující produkty. Jsou kvalitní a za super cenu.

Avšak u sportovců, kteří konzumují denně množství rýže, těstovin, ovoce a zeleniny, může vláknina navíc již způsobit nadýmání.

V některých případech může dojít až k vychytávání důležitých minerálních látek. Na 100 g arašídového másla naleznete zhruba 5,8 g vlákniny.

domácí arašídové máslo

Mikroživiny v arašídovém másle

Podíváme-li se na mikroživiny v arašídovém másle, můžeme říci, že v porovnání s ostatními „zdravými“ potravinami nejde o nijak extrémně výhodný zdroj vitamínů. Vyšší množství nacházíme jen v případě niacinu a vitamínu E.

Niacin (vitamin B3) je důležitým vitamínem pracujícím v energetickém metabolismu. Podílí se na zpracování a metabolismu všech makroživin a jeho vyšší potřeba vzniká u fyzicky namáhaných jedinců (mimo jiné).

Naopak vitamín E je jedním z nejdůležitějších antioxidantů v našem těle. Chrání buňky před oxidačním působením volných radikálů.

Arašídové máslo je poměrně bohaté na vitamíny a minerály

Arašídové máslo je poměrně výživné na minerály a vitamíny. 100 gramů arašídového másla vám dodá přibližně tolik vitamínů a minerálů:

  • Vitamin E – 60 % denní hodnoty (DH)
  • Vitamin B3 (niacin) – 84 % z DH
  • Vitamin B6 – 29% z DH
  • Folát – 18% z DH
  • Hořčík – 37% z DH
  • Měď – 56 % z DH
  • Mangan – 65 % z DH

Má také vysoký obsah biotinu a obsahuje také:

  • vitamín B5
  • železo
  • draslík
  • zinek
  • selen

Pozor si však dávejte na to, že se jedná o 100gramovou porci (!), která má celkem až 597 kalorií.

Minerály v obsahu

Zajímavější je to u minerálních látek. Jak asi víte, naše populace trpí nedostatkem minerálního draslíku. Způsobuje to jednak nevhodná výživa s nedostatkem draslíkových zdrojů, ale také nadměrná konzumace sodíku.

100% arašídové máslo od Grizly.cz

cena od 109 Kč

V arašídovém másle tedy naleznete poměrně vysoké množství draslíku, ale také manganu nebo hořčíku. Arašídové máslo naopak obsahuje minimum sodíku (není-li dosoleno).

Z předchozího odstavce tedy vidíte, že arašídové máslo nemusí být pouze tržním hitem, ale že může najít své uplatnění i ve sportovních dietách a při snaze o nárůst hmotnosti a síly.

Arašídové máslo je vhodným zdrojem zdravých tuků, ale také výhodnou potravinou nahrazující běžně dostupné tukové zdroje.

Tím neříkáme, že nutně musíte sníst kilogramy arašídového másla za týden.

Ovšem do jídelníčku si jej můžete klidně zařadit.

arašídové máslo

Problém s trans-mastnými kyselinami

I když se lidem mohou různé druhy arašídového másla buď jemné (smooth), nebo s křupavými kousky (crunchy), zdát – co se složení týká – rozdílné, není tomu tak.

Ve skutečnosti jsou si všechny druhy velmi podobné. Odlišnosti mezi nimi tvoří hlavně dodatečné přísady, tedy cukr, olej a pod.

Linda Van Hornová, profesorka preventivní medicíny na Severozápadní univerzitě v USA, pro CNN uvedla, že složení komerčních arašídových másel se v průběhu let zkvalitnilo, protože potravinářství si začalo uvědomovat problém s trans-mastnými kyselinami a začalo pomazánku vyrábět s odlišným složením.

„Vždy si jen na obalu zkontrolujte, že máslo neobsahuje žádné trans-mastné kyseliny a pokud možno ani žádné přidané cukry,“ radí L. Van Hornová.

Většina kalorií v arašídovém másle pochází z tuku. I když jde z velké části o nenasycené mastné kyseliny zdravé pro srdce, stále je pomazánka kalorickou potravinou. (zdroj)

Dvě polévkové lžíce pomazánky obsahují přibližně 200 kalorií, takže pokud si hlídáte váhu, měli byste tuto porci zmenšit na polovinu.

A také se vyhýbat ochuceným a slazeným druhům obsahujícím kakaové máslo, kvůli kterému se ze zdravé oříškové pomazánky stává prakticky dezert.

Všestranné využití v kuchyni

Není problém vyrobit si domácí arašídové máslo, pokud se vám to kupované zdá drahé nebo nejste spokojeni s jeho kvalitou.

Při domácí výrobě také můžete ovlivnit složení másla, což je velmi důležité. Vytvoříte si takové, které bude nejlahodnější pro váš mlsný jazýček.

Jak jíst arašídové máslo?

Arašídové máslo se hodí také ke smažení nebo pečení.

Můžete jej kombinovat například s džemem, namazat ho na topinky, dá se přidat do sladké, ale i do slané kaše. Jeho využití v kuchyni je velmi všestranné.

arašídy

Domácí arašídové máslo

Arašídové máslo si umíte koupit téměř kdekoli. Nabízejí jej téměř ve všech potravinách a obchodech se zdravou a sportovní výživou.

Velmi výhodně lze koupit i přes internet. Za dobrou cenu si umíte pořídit například i arašídové máslo Gymbeam.

Pokud jste se rozhodli arašídové máslo vyzkoušet, můžete si jej ovšem snadno vyrobit i doma. Dnes ho už sice naleznete v každém obchodě, ale domácí je prostě domácí.

Navíc v kupovaném arašídovém másle bývají někdy přidány další suroviny a konzervanty. U některých výrobků lze o jejich bezvadné kvalitě dlouho polemizovat.

Nevíte, jak vyrobit arašídové máslo?

Kupte arašídy a pojďte na to. Vytvoříte si sami takové arašídové máslo, které pro vás bude nejlahodnější, dáte do něj jen takové suroviny, jaké chcete.

Připravte si:

  • 200 g pražených nesolených arašídů
  • 1 lžičku hnědého cukru
  • půl lžičky soli

Jak na to:

Všechny suroviny nasypte do mixéru a asi 5 minut mixujte. Není nutné přidávat žádný olej, arašídy jsou olejnaté dost.

Na začátku mixování se vám arašídy trochu nalepí na stěny mixéru, proto je pokaždé setřete.

Tím, jak je postupně mixujete, uvolňuje se olej, který je v nich obsažen a z hmoty se stává kompaktní pomazánka. Dejte ji do sklenice a uchovávejte v chladničce. Ta sladká chuť je naprosto úžasná!

Arašídové máslo a hubnutí

Arašídy, ze kterých se vyrábí arašídové máslo, jsou plodem podzemnice olejné. Přestože vypadají jako ořechy, řadí se mezi luštěniny.

Po nutriční stránce jde o velmi hodnotnou potravinu, která skvěle zapadá do racionálního stravování.

Arašídové máslo je jistě zdravější než běžné máslo z kravského mléka. Obsahuje poměrně mnoho bílkovin, sacharidů a vlákniny.

bazální metabolismus výpočet

Hlavní přínos arašídového másla pro hubnutí spočívá v tom, že je významným zdrojem nenasycených tuků, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi.

Arašídové máslo vám tak zajistí vyvážený příjem zdravých tuků, které jsou pro lidský organismus nezbytné.

Lze říci, že je relativně levným zdrojem energie. Dokonce obsahuje více bílkovin než kuřecí prsa a déle udržuje pocit sytosti.

Za zmínku stojí také obsah vitamínů řady B, vitamín E, minerálních látek, kyseliny listové a zdraví velmi prospěšného koenzymu Q10.

Arašídové máslo může být součástí redukčního jídelníčku za předpokladu, že:

  • snížíte přísun energie a tuků z ostatních zdrojů
  • budete pečlivě monitorovat velikost porce – 2 kávové lžičky na 1 porci
  • zkusíte arašídové máslo kombinovat se zeleninou (mrkev, stopkový celer, bílá ředkvička, kedluben) nebo s ovocem tak, abyste získali svačinu, která vás zasytí svým objemem
  • budete dávat arašídové máslo na ovesnou nebo jinou obilnou kaši, snažte se udržet na 2 kávových lžičkách
  • celkově za den byste neměli sníst více než 4 kávové lžičky, tedy 25 g arašídového másla

Arašídové máslo pro posílení zdraví srdce

Arašídové máslo obsahuje velké množství živin, které mohou zlepšit srdeční funkce. Jedná se například o:

  • mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)
  • polynenasycené mastné kyseliny (PUFA)
  • niacin
  • hořčík
  • vitamín E

Poměr nenasycených tuků (PUFA a MUFA) k nasyceným tukům ve stravě hraje obzvláště důležitou roli pro zdraví srdce.

Arašídové máslo má velmi podobný poměr těchto nasycených a nenasycených tuků jako olivový olej – který je často lékaři doporučen jako prospěšný pro srdce.

Vysoký příjem arašíd nebo jiných ořechů může mít souvislost se sníženým rizikem úmrtnosti na srdeční choroby nebo jiné příčiny. Vědci doporučují arašídy zejména jako finančně skvělý způsob, jak zlepšit zdraví srdce pro většinu lidí.

Studie také naznačují, že zahrnutí 45 g arašídů nebo arašídového másla denně do vašeho dietního plánu na 6 měsíců může prospět srdci, zlepšit váš obraz krevních lipidů a udržet si hmotnost u lidí s cukrovkou.

Jelikož je však arašídové máslo výrazně kalorické, je důležité, aby člověk omezil jeho příjem, pokud nechce přibrat.

Jíst více než je doporučené množství také zvýší příjem tuků a sodíku, což neprospívá srdci. Dávejte si proto pozor na doporučené denní množství arašídového másla a nepřekračujte jej!

Proč je tak oblíbené ve fitness?

Arašídové máslo je snadný způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Mnoho fitness influencerů nadšenců zařazuje arašídové máslo do svého jídelníčku z různých důvodů.

Přestože se množství kalorií bude lišit v závislosti na postavě, denním výdeji energie, rychlosti metabolismu a dalších faktorech typický denní doporučený příjem kalorií se pohybuje od přibližně 1 600 do 2 400 kalorií za den pro ženy a až do 3 000 kalorií za den pro muže.

Aktivní dospělí muži by však měli zkonzumovat až 3 000 kalorií denně, zatímco aktivní ženy potřebují až 2 400 kalorií denně.

Díky vysokému obsahu kalorií je arašídové máslo jednoduchým způsobem, jak zvýšit příjem kalorií a nenasycených tuků.

arašídy

Ořechové máslo (nejen arašídové ale třeba i kešu máslo) je také zajímavým zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro budování a opravu svalů.

Přestože arašídové máslo není kompletní protein. Znamená to, že neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje, ale můžete ho započítat do denního příjmu bílkovin.

Natírání arašídového másla na celozrnný chléb vytvoří kompletnější bílkovinné jídlo, jelikož chléb obsahuje aminokyselinu methionin, která arašídovému máslu chybí. I proto je arašídové máslo s džemem a toastovým chlebem oblíbenou pochoutkou mnoha fitnesáků!

Hladina cukru v krvi v normě díky arašídovému máslu

Arašídové máslo je jídlo s relativně nízkým obsahem uhlohydrátů, které obsahují prospěšné množství tuků a bílkovin, jakož i vlákninu.

To svědčí o tom, že arašídové máslo bez přidaného cukru nemá významný vliv na hladinu glukózy v krvi a může být například dobrou volbou pro lidi s cukrovkou.

Doporučujeme, aby lidé ve své stravě nahradili nasycené tuky mononenasycenými tuky.

Jako dobrý zdroj mononenasycených tuků můžete použít arašídové máslo, arašídy nebo arašídový olej.

Vědecká studie z roku 2013 naznačuje, že konzumace arašídového másla k snídani by mohla pomoci lidem s obezitou a zvýšeným rizikem diabetu 2. typu udržet hladinu glukózy v krvi v bezpečných hodnotách.arašídové máslo myprotein

Podle průzkumu měli lidé, kteří si do snídaně přidali ořechy, nižší hladinu cukru v krvi a hlásili menší hlad ve srovnání s lidmi, kteří jedli snídani, která obsahovala stejné množství sacharidů, ale žádné další ořechy.

Arašídové máslo je kvalitní zdroj hořčíku, který je nezbytný pro lidi s cukrovkou.

Nepřetržité období vysoké hladiny cukru v krvi mohou snížit hladiny hořčíku v těle. Nízké hladiny hořčíku jsou spojeny s prediabetem a cukrovkou 2. typu.

Možnost snížení rizika onemocnění prsu

Konzumace arašídového másla, zejména v mladém věku, může snížit riziko nezhoubného onemocnění prsu v dospělosti, které v dospělosti zvyšuje riziko rakoviny prsu.

Vědecké články v kvalitním online lékařském časopise Breast Cancer Research and Treatment uvádějí, že konzumace arašídového másla a ořechů v jakémkoli věku může vést k nižšímu riziku vzniku nezhoubného onemocnění prsu do věku přibližně 30 let.

Vědci zkoumali údaje na vzorku více než 9 000 školaček v Americe. Jiné druhy luštěnin, jako jsou fazole a sója, spolu s rostlinnými tuky a jinými ořechy mohou také fungovat jako ochrana před těmito problémy.

Dokonce i ti s rodinnou anamnézou rakoviny prsu měli výrazně lepší výsledky, pokud jedli arašídové máslo a tyto další s obsahem arašíd.

Práškové arašídové máslo jako skvělá alternativa do diety!

Co kdybychom vám řekli, že existuje arašídové máslo, které obsahuje až o 74 % méně tuků než klasické? Navíc skvělé chutí, je bez GMO a obsahuje až 42% bílkovin. Že nevěříte? A slyšeli jste už o práškovém arašídovém másle?

Jelikož jde na našem trhu o novinku, vyzkoušeli jsme ji za vás! Výsledek?

arašídové máslo na toastu

Podle návodu máme smíchat 2 lžíce prášku (12 gramů) s 1 lžící vody. Tento poměr se nám osvědčil. Když jsme přidali více, máslo bylo velmi řídké a nepřipomínalo tak výrazně starou známou klasiku, kterou všichni známe.

Jak chutná práškové arašídové máslo?

Hned po otevření je cítit vůni arašídů. Po vydělání má prášek chuť velmi podobnou klasickému arašídovému máslu. Občas jsme cítili nakyslé dozvuky, po přidání do kaše nebo k banánu či pečivu zmizely.

Snížený obsah tuku si většinou vyžádá daň v případě chuti. Do jisté míry to možná platí iv případě arašídového másla, ale poměr nutričních hodnot a chuti hodnotíme velmi pozitivně. Není to potravina, kterou bychom vyhledávali v objemovce, ale od nynějška bude součástí každé diety.

Má všestranné použití – stejně jako klasické arašídové máslo. Skvěle chutná v kaši, s banánem, s jablkem, poslouží do proteinových kuliček, ozvláštní smoothie a využít se dá i jako součást dezertu například k palačinkám, lívancům či přímo jako přísaha na pečení koláčů.

arašídové máslo domácí

Náš tip: banánový koktejl s arašídovým máslem

Posuňte vaše banánové smoothie na nový level – přidejte k němu práškové arašídové máslo. Nezvýšíte obsah tuku, ale zvýšíte množství bílkovin – a ta chuť!

Co potřebujeme?

  • mléko (nebo rostlinnou alternativu)
  • banán
  • práškové arašídové máslo
  • špetku soli

Pozitivní účinky arašídů na naše tělo

Na závěr článku si shrneme pozitivní účinky arašídů na naše tělo.

Mezi ty nejvýznamnější patří následující:

  • snižují hladinu cholesterolu
  • díky vitamínu B3 posilují paměť
  • obsahují bioaktivní složky, které působí jako antioxidanty
  • konzumace arašídů k snídani nám může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi po celý den
  • zabraňují chutím na sladké
  • podporují trávení a vyprazdňování
  • urychlují metabolismus, tedy je jejich konzumace vhodná i pro diety
  • udržují zdravý nervový systém
  • působí jako prevence vzniku cukrovky

Čím nám mohou arašídy škodit?

Jak už to bývá, nic na světě není černobílé a jinak tomu není ani při konzumaci arašídů. Arašídy mohou být pro některé lidi nebezpečné.

Obsahují totiž bílkovinné struktury zvané lektiny, které jsou pro člověka obtížně stravitelné a mohou být i toxické.

U ostatních luštěnin se lektiny zničí během vaření, tedy jsou neškodné.

Tyto lektiny se při konzumaci arašídů dostanou do střev a do krve. Kromě drobných zánětů střev mohou časem podporovat vznik autoimunitních onemocnění, jako jsou například celiaka nebo Crohnova choroba.

4.6/5 - (7 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.