DomůVýživaNejlepší fitness veganské burgery (FIT RECEPTY)

Nejlepší fitness veganské burgery (FIT RECEPTY)

Kdo by nemiloval burgery? Křupavá houska, hovězí placka, rozpuštěný sýr a bohatý majonézový dresink. Co takhle si připravit zdravější alternativu burgru, která bude ale stále chutná? Pokud souhlasíte, v tomto článku vám dáme pár tipů, jak připravit chutný fitness veganský burger.

Veganská strava se stala v posledních letech populární nejen mezi samotnými vegany, ale i mezi sportovci a lidmi, kteří se zajímají o zdravý životní styl. Veganská jídla sestávají výhradně z rostlinných produktů, přičemž vylučují jakékoli živočišné produkty. Podle mnoha výzkumů má veganská strava navíc mnoho výhod pro naše zdraví.

Veganské burgery 🍔 můžete do vašeho jídelníčku zařadit i když pravidelně sportujete, hubnete či máte vysokou hladinu cholesterolu. Množství veganských burgrů dokonce chutná skoro stejně jako klasické masové burgery.

Jak se liší veganský burger od klasického?

Pod pojmem klasický burger máme na mysli burger vyrobený z mletého hovězího, vepřového nebo kuřecího masa. Veganský burger je typický svou plackou, která je vyrobena z rostlinných surovin, jako jsou luštěniny, zelenina, houby nebo obiloviny.

Housky klasického burgru často obsahují bílou mouku a vaječné bílky. Na druhé straně, veganské housky jsou obvykle vyrobeny s použitím zdravějších surovin, jako například mouka z cizrny, špaldová mouka, škrob nebo chia semínka.

Veganské burgery jsou často dochucovány různými bylinkami a kořeními ke zvýraznění chuti. Klasickou majonézu můžeme nahradit veganským rostlinným jogurtem.

Které potraviny nahradí maso v burgeru?

  • Fazole
  • Cizrna
  • Hrách
  • Čočka
  • Žampiony
  • Červená řepa
  • Brambory
  • Mrkev
  • Rajčata
  • Ovesné vločky
  • Quinoa
  • Ořechy
  • Semínka
  • Dochucovadla

A co vegetariánský burger?

Vegetariánský burger je sice podobný veganskému burgru, avšak umožňuje do receptu zahrnout i některé živočišné produkty, stále však s výjimkou masa.

Vegetariánský burger může používat široké množství náhražek masa, jako vegetariánské klobásky, sójové produkty či tofu.

Nevyhýbá se ani vejcím či sýrům. Může být dochucen majonézou, bílým jogurtem či jiným dresinkem. Vegetariánské burgery jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a jiné živiny.

Přinášíme vám 5 FIT receptů na nejlepší fitness veganské burgery

1. Jednoduchý veganský burger

Suroviny

  • 6 ks velkých sladkých brambor
  • 2 čl. olivového oleje
  • 2 ks červené cibule nakrájené na kostičky
  • 2 ks červených chilli papriček (zbavených semínek)
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 konzerva sladké kukuřice
  • nasekaný svazek koriandru
  • 200 g kukuřičné kaše (polenty)
  • housky, salsa, cibule, salátové listy a jiná oblíbená zelenina

Postup

Krok č. 1

Troubu zahřejte na 200 ºC. Brambory nechte ve slupce, položte je na plech a pečte po dobu asi 45 minut, dokud nejsou měkké. Po vyjmutí z trouby je nechte vychladnout. Mezitím si na malé pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli, chilli a smažte dokud nezměkne.

Krok č. 2

Brambory oloupejte a přidejte je do misky s chilli a cibulí. Brambory s ostatní hmotou rozdrtíte do hladka, přidáte pepř, kukuřici, koriandr a polovinu polenty. Ze směsi vytvarujete cca 10 placek. Každou placku opatrně ponořte do zbylé polenty. Placky nechte alespoň 30 minut ztuhnout, aby se ingredience spojily. V této fázi můžete placky také zabalit a dát zmrazit.

Krok č. 3

V případě, že jdete placky rovnou péct, rozehřejte olej na pánvi a pečte je cca 10 minut z každé strany, dokud pěkně nezhnědnou. Případně zahřejte troubu na 200 ºC a pečte je na olejem vymazaném plechu asi 15 minut. Placku podávejte v předem připravené housku s oblíbenou omáčkou a zeleninkou.

2. Veganský burger z červené řepy a quinoy

Suroviny

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 ks červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 200 g uvařené quinoy
  • 2 velké uvařené červené řepy (150 g), najemno nastrouhané
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • ½ malého svazku koriandru

Postup

Krok č. 1

Troubu zahřejte na 220 °C. Na malou pánev dejte 1 polévkovou lžíci řepkového oleje a přidejte cibuli, kmín a česnek. Smažte spolu na středním ohni dozlatova. Vzniklou směs poté vyklopte do misky. Dále přidejte uvařenou quinou, červenou řepu, mouku, lněná semínka, koriandr a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Okořeňte a nechte alespoň pár minut odležet.

Krok č. 2

Směs rozdělte na čtyři části. Bude dost sypká, proto si vždy před tvarováním placek namočte ruce. Vzniklé placky naskládejte na vymazaný plech a dejte do trouby na 15 minut. Otočte je a pečte alespoň dalších 10 minut.

Krok č. 3

Mezitím si připravte dresink, housky a vaši oblíbenou zeleninu. Na závěr, když jsou placky hotové, si můžete poskládat burger podle vašich představ.

3. Veganský burger z černé fazole

Suroviny

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • polovina nakrájeného póru
  • 5 ks nasekaných žampionů
  • 30 g tymiánu
  • 140 g nakrájeného tofu
  • 1 čl. hořčice
  • 2 lžíce omáčky tamari
  • 240 g konzervované černé fazole
  • 3 lžíce ovesných otrub
  • 2 lžíce uvařené hnědé rýže
  • 2 lžíce nasekaných lískových nebo vlašských ořechů
  • 4 – 6 housek

Postup

Krok č. 1

Na pánvi nejprve rozehřejte olej a orestujte na něm pórek, žampiony, tymián a tofu. Přidejte hořčici, tamari omáčku, polovinu černé fazole a pořádně promíchejte. Přemístěte směs do mixéru a nahrubo ji mixujte. Zmixovaná směs by měla být dostatečně hrubá, aby se z ní daly vytvarovat karbanátky. Následně do ní přidejte zbytek černé fazole, ovesné otruby, rýži a nasekané ořechy. Směs pak dobře promíchejte.

Krok č. 2

Směs rozdělte na 4-6 rovnoměrně velkých částí, ze kterých si rukama vytvarujte karbanátky. Ty pak můžete obalit v mouce, aby vám lépe držely tvar.

Krok č. 3

Placky smažte 4-5 minut z každé strany na rozehřáté pánvi, dokud nejsou zvenčí křupavé. Jako dresink můžete použít domácí kečup či veganskou majonézu. Hotové karbanátky nakonec vložte do housky s rajčaty, cibulí, salátem a dresinkem.

4. Veganský burger z cizrny a oříšků

Suroviny

  • 400 g cizrny
  • 340 g plechovka cukrové kukuřice
  • ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
  • ½ lžičky mleté papriky
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 ks citronu
  • 3 vrchovaté lžíce špaldové mouky
  • řepkový olej
  • salátové listy
  • 2 velká zralá rajčata
  • kečup
  • 4 housky

Postup

Krok č. 1

Uvařenou cizrnu a kukuřici z konzervy sceďte a poté vyklopte do mixéru. Následně přidejte listy koriandru, pepř, mouku, špetku soli, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a vše zmixujte. Pozor, směs si musí zachovat texturu, neměla by být hladká.

Krok č. 2

Na moukou posypané desce rozdělte hmotu na 4 stejně velké placky, které by měly být tlusté asi 2 cm. Následně je dejte do chladničky na 30 minut ztuhnout.

Krok č. 3

Na pánvi si zahřejte kapku oleje, poté přidejte karbanátky a smažte je alespoň 10 minut dozlatova. Po 10 minutách je otočte a nechte propéct i druhou stranu. Mezitím si připravte zeleninu a dresink.

5. Jednoduchý veganský burger s čočkou

Suroviny

  • 1 šálek suché čočky
  • ½ šálku vlašských ořechů
  • 2 ½ šálku vody
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks střední cibule nakrájené na kostičky
  • 1 ks mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek strouhanky nebo špaldové mouky

Postup

Krok č. 1

Čočku povařte ve vodě se solí asi 45 minut, dokud čočka nezměkne a nevstřebá většinu vody. Na pánvi nechte rozehřát olej a následně na něm orestujte cibuli a mrkev do měkka.

Krok č. 2

Vzniklou směs smíchejte v misce s uvařenou čočkou. Následně přidejte koření, nadrobno nasekané vlašské ořechy, sójovou omáčku, ovesné vločky a mouku.

Krok č. 3

Ze směsi tvarujte karbanátky, které pak nechte cca 30 minut odstát. Potom je smažte na pánvi nebo dejte péct do trouby při teplotě 200 °C na cca 15 minut. Spolu se zeleninou a dresinkem vyskládejte burger a máte hotovo.

Pokud vyzkoušíte některý z receptů, budeme rádi, pokud se s námi podělíte o vaše dojmy.

Přejeme dobrou chuť!

4.5/5 - (8 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.