Každý má občas chuť na něco sladkého. Pokud jste fakt sportovci, určitě hledáte snack, který vám dodá energii a neovlivní negativně váš výkon. Měli byste proto sáhnout po energetických a proteinových tyčinkách, které zajistí postupné uvolňování energie a zásobí tělo potřebnými živinami. Jedním z nejoblíbenějších druhů energetických tyčinek je i flapjack, tedy ovesná tyčinka. Ovesné vločky se vyznačují nízkým glykemickým indexem a postupným uvolňováním energie, díky čemuž vás flapjack zasytí na delší dobu.
Obsah článku
Nejlepší FLAPJACK
Flapjack jako energetická tyčinka
Energetická tyčinka musí sportovcům dodat energii okamžitě po konzumaci, ale i dlouhodobě během provádění sportovní aktivity. Zároveň by měla obsahovat důležité živiny pro správné fungování pohybového aparátu.
Okamžité dodání energie zajišťují jednoduché sacharidy. Ve flapjacku jsou zastoupeny sirupem nebo medem a různými druhy sušeného ovoce.
Na postupném uvolňování energie se podílejí složené sacharidy, které jsou ve flapjacku zastoupeny ovesnými vločkami, v případě jiných typů energetických tyčinek může jít io jiné druhy obilovin.
Ovesné vločky jsou v tomto směru excelentní volbou.
Energie se po jejich konzumaci uvolňuje v těle postupně a díky nízkému glykemickému indexu navozují i dlouhodobý pocit sytosti.
Nejlepší energetické tyčinky pro sportovce obsahují také proteiny. Nejvyšší obsah proteinů mají tyčinky s oříšky nebo ty, co jsou doplněny o různé druhy rostlinných proteinů.
Zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů je ve flapjacku sušené ovoce. V neposlední řadě obsahují vitamíny i samotné ovesné vločky – jsou skvělým zdrojem vitamínů skupiny B.
Připravili jsme si pro vás rychlý přehled kvalitních FLAPJACKŮ:
Cerea Flapjack 60 g od prodejce Grizly
Cerea patří k jedněm z nejoblíbenějších výrobců flapjacků. Tyčinky obsahují pravý zlatý sirup a máslo, ne margarín. Ovesné vločky jsou v některých tyčinkách nahrazeny jáhlovými. Vyberete si z množství příchutí – flapjack s belgickou čokoládou a kokosem (bez lepku), vlašský ořech, banán a karamel, čokoláda (bez lepku) a brusinka.
Wholebake Flapjack 80 g od prodejce Grizly
Pokud hledáte flapjack přímo z Velké Británie, sáhněte po tyčince Wholebake. Firma Wholebake sídlí v Severním Walesu. Tyčinky Wholebake jsou bezlepkové a vhodné i pro vegetariány. Dostanete v příchutích kešu/kokos, brusinka, čokoláda se zázvorem či pistácie.
Nutrend Flapjack Gluten Free, 100g od prodejce pilulka
Je bezlepkový a má vysoký obsah vlákniny. Dostanete ji ve více příchutích – borůvka + brusinka s jogurtovou polevou, čokoláda + banán s hořkou čokoládou a čokoláda + kokos s hořkou čokoládou.
Fantazii se meze nekladou. Flapjack můžete upéct i s čerstvým ovocem nebo vyzkoušet nepečenou verzi, díky čemuž některé suroviny zůstanou v raw kvalitě.
Historie flapjacku
Flapjack je nejvíce oblíbený ve Velké Británii a předpokládá se, že ve Velké Británii také vznikl.
Pochází ze slov flap, resp. flip, což označuje palačinku nebo placku a jack, které se používalo k označení malých nebo běžných věcí, nebo běžných lidí. Flapjack tedy označoval něco jako malou pochoutku běžných lidí.
Tradičně se vyrábí z ovesných vloček nebo podrceného ovsa, másla a sladidla, kterým je tradičně tzv. oves. zlatý sirup, lze jej však nahradit i stejným množstvím medu nebo javorového sirupu. Recept na výrobu zlatého sirupu naleznete na konci článku.
Základní recept – flapjack
Ingredience:
- 150 gramů másla
- 175 gramů zlatého sirupu nebo medu
- 175 gramů hnědého cukru
- 350 gramů ovesných vloček
- Sušené ovoce, oříšky nebo semínka (volitelné)
Pomůcky:
- Plech
- Papír na pečení
- Kuchyňská lopatka na zarovnání těsta na plechu
Postup:
- Na pánvi rozpustíme máslo, cukr a zlatý sirup. Mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Do mísy nasypeme ovesné vločky a nalijeme na ně rozpuštěnou směs. Pořádně mícháme, dokud nebudou všechny vločky obaleny máslem. Volitelné – Přidáme sušené ovoce s oříšky a semínky a opět promícháme.
- Vzniklé těsto rozprostřeme na plech, který jsme předem vystlali pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při 150°C přibližně 35-40 minut.
- Flapjack je hotový, když je upečený mírně dozlatova. Pečte ho raději kratší než déle, aby příliš neztvrdl. Po upečení počkáme, až těsto vychladne, čímž ztvrdne. Potom se bude snáze vybírat z plechu i krájet. Po vyjmutí z plechu rozkrájíme na čtverečky nebo tyčinky a servírujeme.
Základní recept lze samozřejmě obměňovat. Flapjack můžete polit čokoládou, nebo můžete namísto zlatého sirupu a cukru použít čistý med, který je zdravější.
Moderní obměny receptu a příchutě
Recept – flapjack z čerstvými malinami a sušeným kokosem
Ingredience:
- 225 gramů másla
- 225 gramů hnědého cukru
- 75 gramů zlatého sirupu nebo medu
- 275 gramů ovesných vloček
- 50 gramů sušeného kokosu
- 100 g čerstvých malin
- Špetka vanilky
Postup:
- Máslo, cukr a zlatý sirup zahřejeme na pánvi. Po roztátí vypneme plotýnku a do horké směsi přimícháme vanilku.
- V míse smícháme ovesné vločky s kokosem, pak do nich přilijeme rozpuštěné máslo z pánve a pořádně promícháme.
- Do vzniklého těsta nakonec jemně roztrousíme maliny. Mícháme co nejméně, aby se nerozmačkali. V upečeném koláči tak budou celé maliny místo malinové šťávy.
- Pečeme na papíře na pečení v předem předehřáté troubě při teplotě 180°C asi 25 minut.
Recept – nepečený flapjack s mrkví a proteinem
Tento flapjack vás díky vyváženému obsahu živin kvalitně zasytí a dodá tělu potřebné makronutrienty.
Ingredience:
- 2 lžíce javorového sirupu, medu nebo sirupu z agave
- 2 lžíce raw kokosového oleje
- 1 nastrouhaná mrkev
- 80 gramů ovesných vloček
- Lžíce dýňových semínek
- Lžíce slunečnicových semínek
- Lžíce chia semínek
- Lžíce sezamových semínek
- 3 lžíce sušeného kokosu
- 2 lžíce goji
- 2 lžíce rozinek
- 3 lžíce rostlinného nebo živočišného mléka
- Pšeničný protein
- Špetka skořice a vanilky
Postup:
- Kokosový olej zahřejeme, aby roztál.
- Do mísy přidáme všechny ostatní ingredience, přilijeme do nich rozpuštěný kokosový olej a pořádně promícháme.
- Směs namačkáme do zapékací mísy nebo svačinového boxu, který jsme předem vystlali pečícím papírem.
- Následně chladíme půl hodiny v mrazničce nebo přibližně dvě hodiny v chladničce.
Po zatuhnutí nakrájíme na tyčinky a skladujeme v chladničce.
Bonus – příprava zlatého sirupu
Ingredience:
- 600 gramů cukru
- 300 ml horké vody
- kousek citronu
Postup:
- 100 g cukru smícháme s 300 ml vody a zahříváme při středně vysoké teplotě asi 10 až 30 minut. Pokud se během zahřívání odpaří voda, opatrně dolijeme trochu vody.
- Když směs začne karamelizovat, opatrně do ní přilijeme horkou vodu (směs je nyní horká, pozor na vznikající páru).
- Ztišíme teplotu, do směsi přidáme zbylý cukr a kousek citronu proti karamelizování.
- Ohříváme na mírném stupni dalších asi 45 minut.
- Na závěr vybereme citrón a vzniklý sirup přelijeme do zavařovací sklenice.
Dobrou chuť!
Závěr
Věříme, že jsme vás recepty inspirovali a i vy vyzkoušíte flapjack, pokud jste tak dosud ještě neučinili.
Ovesné vločky zasytí na delší dobu a zásobí tělo sacharidy i vitamínem B. Navíc patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny s nízkým glykemickým indexem, díky čemuž jsou vhodné i pro celiatiky a diabetiky.
K tomu stačí přidat už jen oříšky či sušené ovoce a zdravá energetická tyčinka je na světě!