DomůVýživaCo je to granola a proč byste ji měli vyzkoušet? + recept...

Co je to granola a proč byste ji měli vyzkoušet? + recept (TOP 5)

Určitě jste už mnohokrát slyšeli, jak je snídaně důležitá a že není nejlepší volbou je vynechávat. S tímto tvrzením se ztotožňujeme i my. Během prvního jídla totiž doplňujeme živiny, které naše tělo během noci spotřebovalo. Proto je velmi důležité dát si pozor i na to, co snídáme. Zdravá a vydatná snídaně naplní vaše tělo energií, pomůže zvýšit váš výkon, nastartuje metabolismus i mozek, abyste lépe dosahovali vašich cílů. Jedním z takových snídaňových pokladů je granola.

V tomto článku se dozvíte, co by měla obsahovat ideální granola, podle čeho si ji vybrat, na co si dát při ní pozor a dáme vám i pár tipů na konkrétní produkty. V závěru článku se můžete těšit i na chutný recept na přípravu domácí granoly.

Nejlepší granola

Které granoly jsou nejlepší? Vybrali jsme pro vás TOP 5

1. Proteinová granola s medem a mandlemi – GymBeam

Tato granola se pyšní pečlivě vybíranými surovinami, jako jsou ovesné vločky, sójový proteinový koncentrát, hrachový izolát, mandle a další. Obsahuje komplexní sacharidy, které vám dodají energii kdykoli během dne. Výhodou je nízký obsah cukru a přidaný med.

Složení je obohaceno o vlákninu a bílkoviny, díky kterým podpoříte růst a udržování svalové hmoty. Proteinová granola neobsahuje žádná umělá sladidla, GMO ani laktózu a je vhodná i pro vegetariány. Tento produkt naleznete ve dvou příchutích: Med a mandle a Lesní ovoce.

Hlavní výhody:

  • Nízký obsah cukru
  • Kvalitně vybírané suroviny
  • Obsahuje vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky
  • Bez sladidel, GMO a bez laktózy
  • Vhodná i pro vegetariány
  • Na výběr 2 příchutě

2. Powerlogy Honey Strawberry Granola

Bezlepková křupavá granola s mandlemi, quinoou, medem, kokosem a lyofilizovanými jahodami. Je tvořena ze 100% přírodních surovin. Ve složení najdeme výběr více druhů vloček, křupavé mandle, med, strouhaný kokos, kokosový olej, kokosové lupínky a lyofilizované jahody.

Za velkou výhodu považujeme, že cukr je nahrazen medem. Granola je vyrobena 100% bez palmového oleje, emulzifikátorů i umělých konzervantů. Je vhodná pro celiatiky i vegetariány. Optimální složení a vysoký obsah vlákniny umožní postupné uvolňování energie. S touto granolou máte zaručeně výživnou snídani, svačinu nebo odpolední svačinu.

Hlavní výhody:

  • 100% přírodní suroviny
  • Bez cukru
  • Bez umělých konzervantů
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Vhodné pro celiatiky i vegetariány

3. Vilgain Granola

Křupavé kusy zapečeného müsli doplněné o proteinové křupky, oříšky a ovoce. Na složení této granoly si výrobci dali opravdu záležet. Vsadili na přírodní ingredience a vyvážené nutriční hodnoty. Vyhnuly se přitom umělým sladidlům, rafinovaným tukům, nekvalitním olejům i aromatem.

Největší podíl složení tvoří bezlepkové ovesné vločky, které jsou zároveň zdrojem energie i vlákniny. Zdrojem bílkovin je mléčný protein, který spojili do malých kuliček, aby doplnily křupavou strukturu. Velkou část granoly tvoří i různé druhy oříšků, čokolády nebo ovoce.

Přední vlastností granola Vilgain je jejich lahodná vůně a chuť. Z různých příchutí si určitě vybere každý. Na výběr máte příchutě: skořice, pistácie, bílá čokoláda a brusinky, kakao a mléčná čokoláda.

Hlavní výhody:

  • Lahodná chuť a struktura granoly
  • Přírodní suroviny
  • Bez umělých sladidel, rafinovaného tuku, oleje či aromata
  • Různé příchutě
  • S proteinem a vlákninou

4. Natu Granolove Lesní plody

Grano love je granola s vysokým obsahem lyofilizovaného ovoce a oříšků. Konkrétně máte na výběr příchutě: lesní plody, višeň karob nebo banán a tygří ořechy. Produkt se pyšní 100% přírodním složením. Největší část granoly tvoří bio špaldové a bio ovesné vločky.

Sladkou chuť jí dodají mandlové máslo a javorový sirup. Ve složení nenajdete žádný rafinovaný cukr, stabilizátory, palmový tuk ani jiné přídatné látky. Směs je zapečená pouze s mandlovým krémem a olivovým olejem.

Hlavní výhody:

  • 100% přírodní složení
  • Více příchutí
  • Bez cukru, stabilizátorů i palmového oleje
  • Množství oříšků a lyofilizovaného ovoce
  • Slazeno javorovým sirupem

5. Proteinová granola – Go On

Základní složkou proteinové granoly Go On je směs celozrnných vloček s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin. Protein pochází z kvalitního sójového izolátu a přispívá k udržení, ale i růstu svalů.

Směs se může pochlubit tím, že neobsahuje přidaný cukr ani palmový olej. Ve složení najdete i vitamíny a minerály, jako např. fosfor či hořčík.

Hlavní výhody:

  • Směs celozrnných vloček
  • Nízký obsah cukru
  • Bez palmového oleje
  • Vysoký obsah bílkovin a vlákniny
  • Složení obohacené o vitaminy a minerály

Proč bychom měli do jídelníčku zařadit granolu?

Co to vlastně ta granola je? Mnozí se domnívají, že jde o synonymum ke klasickému müsli. Není to zcela pravda, ale souhlasíme, že i müsli je její součástí.

Granola není klasická potravina. Jedná se o kombinaci müsli, ořechů, sušeného ovoce a popřípadě i čokolády.

Oproti klasickému müsli se odlišuje tím, že granola nemá sypkou konzistenci. Přidané ingredience jsou jemně upečené, čímž si granola získá jedinečnou křupavost.

Její výbornou chuť byste určitě měli vyzkoušet. Příprava snídaně vám díky ní bude trvat opravdu jen krátce, na dlouho vás zasytí a její chuť si určitě zamilují i ti nejmenší.

Kromě její lahodné chuti nabízí pro náš organismus řadu výhod. Její vysoký obsah vlákniny pozitivně působí na fungování trávicího traktu. Kromě toho, stále probíhají výzkumy, které sledují pozitivní působení vlákniny na snižování cholesterolu a hladiny krevního cukru.

Granola obsahuje vysoký obsah vlákniny, díky které se cítíme delší dobu zasycení.

Granola obsahuje i živiny, jako je železo, zinek, měď, selen, hořčík, vitamíny skupiny B a vitamin E. Vločky jsou bohaté na betaglukany a křemík, který se stará o kvalitu vlasů a nehtů.

Jak si vybrat správnou granolu?

Není granola jako granola. V dnešní době najdeme granolu téměř v každých potravinách. Proč bychom si však na její výběr měli dávat pozor?

Množství společností si totiž zaměnilo zdravou granolu za sladkou pochoutku plnou cukru. Pokud si chcete být jisti, že kupujete opravdu kvalitní granolu, dáme vám pár tipů, čehož si při konkrétním výrobku třeba všímat.

Složení

Jako první určitě shlédněte složení. Kvalitní granola by neměla obsahovat zbytečné množství přidaného cukru. Namísto toho zvolte raději tu, která bude slazená přírodními sladidly, jako je například čekankový nebo kokosový sirup či med.

Množství přidaného cukru

Granola dokáže velmi dobře chutnat i bez přidaného cukru, jelikož ji dochucuje přidané ovoce, kousky čokolády, kokos a oříšky. Všímejte si ve složení, jaké ingredience jsou její součástí a vyberte si vaši oblíbenou příchuť.

Přidaný tuk

Chuť dokáže ovlivnit také přidaný tuk. Ten se do granolu přidává při pečení. Tuk nemusí být v tomto případě výhradně špatný, spíše je důležité, o jaký tuk jde.

Zatímco v některých granolách je použit palmový či slunečnicový olej, ve zdravějších alternativách naleznete máslo nebo často používaný kokosový olej.

 

Poměr surovin

Zůstaňme ještě při složení. Kvalitní granolu totiž znáte také díky poměru použitých surovin. Zatímco v běžných obchodech naleznete granolu, kterou tvoří vysoké procento pšenice či vloček, kvalitnější alternativy nabízejí slušnou porci oříšků i ovoce.

Tyto potraviny dodají tělu celou řadu vitamínů a minerálů. Určitě si nezapomeňte všimnout ani množství vlákniny.

Konzistence

Od složení se odráží i konzistence granoly. Nedoporučujeme kupovat drcenou směs, která se podobá klasické müsli. Správná granola by měla obsahovat celé kousky obilovin, oříšků a ovoce.

Jednoduše, pravá granola musí křupat.

Recept na domácí granolu

Ingredience:

  • 4 šálky bezlepkových ovesných vloček
  • 2 šálky syrových ořechů a semínek dle výběru
  • 1 šálek sušeného ovoce
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ šálku javorového sirupu nebo medu
  • ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo olivového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Hořká čokoláda nakrájená na kostičky
  • Ostatní ingredience podle chuti

Postup

Krok č.1

Nastavte troubu na 180 stupňů a nechte ji nahřát. Nachystejte si papírem polstrovaný plech. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, ořechy, semínka, sůl a skořici. Následně do směsi nalijte olej, javorový sirup či med a vanilku.

Krok č.2

Všechny ingredience spolu důkladně promíchejte. Vzniklou směs pak nasypte na papírem polstrovaný plech. Dbejte na to, aby byla granola rozetřena do rovnoměrné vrstvy. Plech vložte do trouby.

Krok č.3

Granolu pečte cca 20 až 25 minut. Granola je důkladně propečená, když má jemně nazlátlou barvu.

Krok č.4

Po upečení granolu vytáhněte z trouby a nechte ji alespoň 45 minut chladnout. Tím si získává svoji křupavost. Navrch nasypte kousky sušeného ovoce, kousky čokolády a jiné vaše oblíbené přísady. Na závěr nalamte granolu na kousky.

Krok č.5

Taková granola je připravena ke konzumaci. Vyzkoušejte si ji přidat do jogurtu, sójového mléka nebo jen tak jako dezert. Doporučujeme ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

 

Závěr

Granola je skvělou možností, jak si zpestřit snídaňový jídelníček. Pokud si vyberete granolu správně, můžete si na ní dokonce zamlsat kdykoliv během dne.

Při jejím výběru buďte obezřetní a vyhýbejte se granolám s vysokým obsahem cukru a tuku. Naopak lepší možností jsou granoly slazené medem nebo javorovým sirupem, s různými druhy semínek a oříšků, bohaté na bílkoviny a vlákninu.

Pokud si nebudete umět vybrat, kterou si pořídit, vyzkoušejte náš jednoduchý recept na chutnou domácí granolu. Největší výhodou je, že si ji umíte přizpůsobit zcela podle vašich představ.

Budeme rádi, pokud se o vaše zkušenosti s granolou podělíte s námi v komentářích.

4.9/5 - (14 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.