DomůVýživaProteinové palačinky - maškrťte zdravě! (TOP 5)

Proteinové palačinky – maškrťte zdravě! (TOP 5)

Ne všechno, co je sladké, musí být také nezdravé. Sladkosti lze velmi snadno nahradit zdravějšími alternativami a se správným receptem budou chutnat stejně dobře. Nebo ještě lépe. Naše tělo je sice většinou z důvodu našeho životního stylu zvyklé na cukr, nicméně to tělu dodáme i díky této zdravější alternativě. Proteinové palačinky navíc dodají tělu potřebné makroživiny, jako jsou proteiny či zdravé tuky. Jak takové palačinky vytvořit? Pojďme na to!

Kvalitní proteinové palačinky – TOP 5

Proteinové palačinky – suroviny

PŘI PŘÍPRAVĚ PROTEINOVÝCH PALACINEK STAČÍ, POKUD BĚŽNÉ SUROVINY NAHRADÍTE TĚMI ZDRAVŠÍMI.

Při běžné přípravě palačinek používáme suroviny, které nejsou zrovna nejzdravější. Jak lze však nahradit bílou mouku, vejce, mléko a náplň, kterou obvykle bývá džem nebo jiná sladká pomazánka? Vyzkoušejte tyto alternativy:

  • Mouka – základem palačinek bývá obvykle bílá mouka. Při přípravě zdravější formy palačinek určitě stáhněte po celozrnné mouce. Vhodnou alternativou může být například špaldová mouka. Pokud si nejste jisti, že vám taková mouka bude chutnat, smíchejte ji v poměru 1:1 s klasickou moukou.
  • Proteinové palačinky bez mouky – k přípravě palačinek však nepotřebujete bezpodmínečně mouku. Samozřejmě, neobejdete se bez suroviny, která vytvoří těsto palačinek, zdravější možnosti však lze nalézt iv tomto případě. Namísto klasické mouka vyzkoušejte použít proteinový prášek, který vytvoří skvělou alternativu mouky. Rostlinný protein můžete bez jakýchkoli obav a výčitek používat k přípravě jídel. Máte-li jistý respekt před konzumací proteinu, vyzkoušejte jiné rostlinné alternativy muk, jako je kaštanová či banánová mouka. Seženete ji v každém lepším internetovém obchodě.

Další vhodné suroviny pro přípravu palačinek:

  • Mléko – mléko je další nezbytnou součástí palačinek. Samozřejmě kvalitní mléčné výrobky obsahují značné množství bílkovin. Pokud však chcete vyzkoušet ještě o něco lepší alternativu, sáhněte po neslazeném rostlinném mléce, které má ještě mimo jiné spoustu mikroživin. Vhodné je mandlové či sójové mléko.
  • Vejce – na vajíčkách není z pohledu nutričního složení v podstatě nic špatného. Pokud však chcete mít váš recept na palačinky bez přebytečného tuku, dělejte proteinové palačinky pouze z bílek a vynechejte žloutky. Právě tato část vajíček obsahuje více tuku.

Náplň proteinových palačinek

Právě náplň do palačinek bývá obvykle tou nejkaloričtější částí. Pravděpodobně všichni sáhneme rádi po čokoládové náplni či ovocném džemu, který ovšem obsahuje množství cukru. Pokud si připravíte těsto na palačinky, které je mnohem zdravější, je to také prostor k tomu, aby byla i náplň palačinek připravena bez množství cukru a kalorií. Zde jsou vhodné náplně do palačinek:

Pokud chcete, aby bylo vaše těsto na palačinky sladší, neslaďte těsto cukrem, ale místo něj použijte lžičku medu, agáve nebo stévii. Tyto suroviny dodají palačinkám sladkou chuť, ale s menším množstvím sacharidů.

  • Tvaroh – tvarohová náplň je jednou z nejlepších možností, kterou můžete použít při přípravě palačinek. Sáhněte po polotučném nebo nízkotučném tvarohu, přidejte lžičku medu, případně jej oslaďte rozinkami, skořicí s citrónovou šťávou. Tato proteinová náplň s tvarohem je navíc i skvělé chuti.
  • Ovoce – pokud si připravujete proteinové palačinky k snídani, určitě sáhněte po ovoci, které dodá palačinkám sladkou chuť. Volte podle sezóny. Proteinové palačinky s banánem jsou nejoblíbenější verzí. Kromě něj můžete použít také maliny, borůvky, nebo jahody. Vynikající volbou jsou také jablka, která podusíte s malým množstvím vody. Přidejte skořici, případně pomleté ořechy, například, vlašské ořechy nebo kešu, a náplň je hotová.
  • Čokoláda – vyměňte sladké čokoládové a oříškové pomazánky za něco zdravějšího! Buď můžete koupit přímo hotovou bio pomazánku v obchodě nebo si můžete připravit i vlastní. Jednoduše rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s obsahem kakaa více než 50 procent. Namísto másla přidejte kokosový olej. K zahuštění můžete použít kvalitní proteinový prášek.
  • Jogurt – je možné, že vám jako náplň bude skvěle chutnat i jogurt. Vhodnější je neochucený jogurt, který si dochutíte dle vlastních představ. Sáhněte po kvalitnějším řeckém jogurtu, který obsahuje větší množství proteinů. Přidejte ovoce, ochuťte lžičkou medu nebo agáve.

proteinové palačinky

Recept na proteinové palačinky

Receptů na proteinové palačinky je množství, takže jen na vás záleží, co vám nejvíc chutná. Základ spočívá v tom, zda chcete do palačinek použít jakýkoli druh mouky nebo připravit palačinky bez mouky.

Dokonce můžete připravit i slané alternativy proteinových palačinek, které vám budou chutnat stejně dobře. Inspirujte se několika recepty.

KDYŽ JSTE SE UŽ ROZHODLI PŘIPRAVIT ZDRAVŠÍ ALTERNATIVU PALACINEK, SNAŽTE SE O TO, ABY BYLA ZDRAVĚJŠÍ VČETNĚ VYSMÁŽENÍ. PŘIDEJTE POUZE MINIMUM OLIVOVÉHO OLEJE BEZ VŮNĚ NEBO KOKOSOVÝ OLEJ.

Špaldové čokoládové proteinové palačinky

Pokud jste fanouškem klasických palačinek z mouky, určitě vám bude chutnat tato alternativa se špaldovou moukou. Na přípravu těsta použijte klasické nebo rostlinné mléko, kvalitní špaldovou mouku, přidejte lžíci kakaa, 2 vejce a špetku soli.

Jako náplň zvolte nízkotučnou ricottu a jemný tvaroh, který dochutíte lžičkou medu nebo javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, strouhaným kokosem a malinami.

Proteinové palačinky bez mouky

Zdravé proteinové palačinky si však umíte připravit i bez špetky mouky. Dokonce vám postačí jen ingredience, a to je zralý banán a 2 vajíčka. Základem tohoto receptu je, abyste obě suroviny dobře vymixovali. Palačinky smažte na malém množství kokosového oleje a následně dochuťte jemným tvarohem, který smícháte se svými oblíbenými surovinami.

Máte-li přece raději těsto, které je sytější, je zde ještě jedna alternativa. Na přípravu palačinek použijte mléko nebo vodu, vajíčko a protein. Vznikne vám hladové a jemné těsto, ze kterého bez problémů připravíte palačinky.

Slané proteinové palačinky

Proteinové palačinky chutnají skvěle i ve slané alternativě. Těsto připravíte podobným způsobem, jako u sladkých palačinek. Těsto však neslaďte, místo toho přidejte o něco více soli. Pro přípravu těsta použijte celozrnnou špaldovou mouku nebo proteinový prášek. Skvělou možností je také přímo do těsta přimíchat rozmražený špenát. Dalšími surovinami jsou vejce a mléko. Z této směsi smažte palačinky, které můžete naplnit sýrem či uzeným lososem.

Jako náplň do slaných palačinek můžete použít i hummus, který je plný proteinu, směs s tuňákem či jiné druhy zeleniny.

Při přípravě proteinových palačinek se opravdu fantazie žádné meze nekladou. Základem však je, abyste pro jejich přípravu použili kvalitní suroviny s bílkovinami a bez přebytečného cukru.

Ve které části dne si proteinové palačinky připravit?

Co se týče konzumace palačinek, je to jedna z nejoblíbenějších snídaňových verzí.

Pokud proteinové palačinky jíte k snídani, můžete si bez problémů dopřát ovoce či malé množství hořké čokolády. Palačinky vám budou zřejmě chutnat nejvíc právě ráno.

Můžete si je však připravit i na odpolední svačinu. Tehdy je vhodnější použít jinou alternativu klasické mouky s menším obsahem sacharidů. Proteinové palačinky mohou být i vhodnou večeří, doporučujeme spíše slanou verzi.

Příprava palačinek je rychlá a nenáročná. Na přípravu palačinek vám zcela postačí 50 ml mléka, jedno vajíčko a malé množství mouky či proteinu. Výhodou je, že takové palačinky jsou syté a uspokojí všechny chutě na sladké.

Proteinové palačinky můžete připravit v klasické velikosti a přeložit ze stran do tvaru trojúhelníku, případně naplnit a stočit do tenké role.

Chcete-li, aby byly vaše palačinky o něco více nadýchané, přidejte malé množství bublinkové vody, která dodá palačinkám objem.

Další skvělou a chutnou alternativou proteinových palačinek je verze lívanců. K jejich přípravě můžete použít stejné těsto na palačinky. Rozdíl je ovšem v tom, že do něj přidáte i malé množství kypřicího prášku.

Lívance smažte menší a těsto by mělo být hustší, aby se neroztékalo. Díky tomu vám vzniknou nadýchané a syté lívance. Takové lívance se neplní, ale jako přílohu k nim podávejte ovoce, javorový sirup nebo tvaroh.

Pokud jste proteinové palačinky ještě nezkoušeli, určitě si je velmi rychle oblíbíte. Jsou velmi rychlou a jednoduchou verzí snídaně, například, o víkendu nebo jsou sytou svačinkou, která je zdravější, než koláč či jiný snack.

Při přípravě buďte kreativní a vyzkoušejte různé verze. Tak brzy najdete tu, která vám nejlépe chutná a stane se vaší oblíbenou.

Nezapomeňte použít tvaroh, sýr nebo jogurt, díky čemuž dodáte tělu větší množství bílkovin, které v naší stravě často chybí. Dobrou chuť!

4/5 - (5 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.