Bezezbytková dieta, známá také jako dieta s nízkým obsahem vlákniny, dieta s nízkým obsahem reziduí nebo šetřící dieta je vhodná zejména pro lidi, které trápí různé trávicí problémy. Je specifická tím, že během ní minimalizujete množství nerozpustné vlákniny v těle.
Její podstatou je tedy omezení určitého sortimentu potravin, jako nafukovací potraviny, těžko stravitelné a pikantní pokrmy, pochutiny, některé druhy ovoce a zeleniny, celozrnné potraviny, alkohol atp.
Cílem této šetřící diety je eliminace trávicích potíží, například po operaci trávicího ústrojí nebo po gynekologických zákrocích. Často se používá také jako příprava před kolonoskopickým vyšetřením.
Zdůrazňujeme, že bezezbytková dieta je často léčebným postupem. Určitě nevyřazujte vlákninu z vašeho jídelníčku bez vážného důvodu. Klíčovým faktorem k jejímu zahájení bývá doporučení od lékaře či jiného odborníka.
Obsah článku
- Co je to bezezbytková dieta?
- Kdy začít s bezezbytkovou dietou a pro koho je vhodná?
- Potraviny, které jsou při bezezbytkové dietě povoleny
- Potraviny, kterým byste se při bezezbytkové dietě měli vyhnout
- A co úprava pokrmů?
- Jak by měl vypadat jídelníček při bezezbytkové dietě? TIP k snídani, obědu i večeři
- Užitečné informace (pravidla)
- Závěr
Co je to bezezbytková dieta?
„Zbytek“ je označením potravy, která zůstává v našem trávicím traktu po dokončení trávení a tvoří stolici. Často obsahuje mnoho vlákniny, jelikož ji tělo nedokáže úplně strávit.
Díky bezezbytkové dietě omezíte příjem potravin, které obsahují nestravitelnou vlákninu, což způsobí, že tělo bude produkovat menší množství stolice.
Doporučené denní množství vlákniny, které by měli lidé v ideálním případě zkonzumovat činí cca 20 až 35 gramů. Samozřejmě, záleží na pohlaví i věku. Při dodržování šetřící diety by lidé neměli zkonzumovat více než 10 až 15 gramů vlákniny za den.
Tato dieta je šetřící po mechanické i chemické stránce. To znamená, že omezuje výběr potravin i způsob jejich úpravy. Bezezbytková dieta má klást co nejnižší nároky na trávicí trakt, což zmírňuje příznaky, jako průjem, nadýmání, plynatost či žaludeční křeče.
Kdy začít s bezezbytkovou dietou a pro koho je vhodná?
Předtím, než začnete s bezezbytkovou dietou, poraďte se se svým lékařem či nutričním terapeutem. Tato dieta není vhodná pro zdravé osoby. Vláknina je totiž pro naše zdraví nepostradatelná.
Podílí se na správném fungování trávicího traktu, zajišťuje výživu střevní mikroflóry či tvorbu energetických substrátů pro střevní buňky. Kromě toho pomáhá také s regulací hmotnosti a hladiny cholesterolu v krvi.
Představíme si pár příkladů, kdy se často doporučuje začít s aplikací bezezbytkové diety.
Pacienti s Crohnovou chorobou
Crohnová choroba je autoimunitní onemocnění, které způsobuje zánět poškozující trávicí trakt. Projevuje se bolestmi břicha, dlouhodobým průjmem, únavou, úbytkem hmotnosti a podvýživou. Bohužel, v současnosti na tuto nemoc neexistuje žádný lék. Adekvátní léčbou však může být změna stravy.
Vedle klasické léčby podpořte zdraví zažívacího systému vhodným výběrem potravin. Vyhýbejte se tučným, smaženým, kořeněným pokrmům a samozřejmě jídlům s nadbytkem nestravitelné vlákniny.
Pacienti s Ulcerózní kolitidou
Šetřící dieta může být vhodná i pro ty, které trápí ulcerózní kolitida. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje tlusté střevo a konečník. Toto onemocnění je velmi podobné s Crohnovou chorobou a projevuje se bolestmi břicha, průjmy či horečkami.
Pozitivní zprávou je, že díky moderní medicíně lze ulcerózní kolitidu úspěšně léčit. Zmírnit symptomy, jako jsou například průjmy či bolesti břicha vám může pomoci i bezezbytková dieta.
Lidé před kolonoskopií
Kolonoskopie je vyšetření tlustého střeva, díky kterému se zjišťují onemocnění trávicího traktu. Aby bylo toto vyšetření úspěšné, pacient musí mít čisté střevo bez stolice a zbytků potravy. Bezezbytková dieta před kolonoskopií je poměrně častým doporučením.
Bezezbytkovou dietu nasazujeme týden před vyšetřením. Poslední den před vyšetřením však už pacient nejí nic, maximálně tekutou a mixovanou stravu.
Pacienti po operaci
Lékaři často doporučují dočasnou bezezbytkovou dietu i pacientům, kteří se zotavují po operaci. Může jít o operace trávicího ústrojí nebo často i po gynekologických zákrocích.
Pacienti s průjmy a jinými žaludečními komplikacemi
Trápí vás dlouhodobě průjem, křeče a bolesti břicha či jiné nepříjemné žaludeční komplikace? I v těchto případech může být účinným řešením bezezbytková dieta. Zhodnocení vašeho stavu a zahájení diety však nechte na vašeho lékaře.
Potraviny, které jsou při bezezbytkové dietě povoleny
Nemusíte mít strach, bezezbytková dieta nepatří ke striktním dietám, které zakazují většinu jídel. Právě naopak, existuje mnoho možností zdravých potravin, které jsou lehce stravitelné a obsahují malé množství vlákniny. Přesně tyto potraviny máte povoleno.
Ovoce
Z ovoce si vybírejte zejména zralé plody bez slupky a semen. V ideálním případě by ovoce mohlo být konzervováno či zavařováno.
- banány
- jablka
- meruňky
- nektarinky
- meruňky
- broskve
Zelenina
Zeleninu konzumujte podobně jako ovoce, bez slupky a semen. Ideální volbou je vařená či konzervovaná zelenina, která má mnohem méně vlákniny než syrová.
- mrkev
- řepa
- zelené fazole
- brambory
- dýně
Pečivo rýže a těstoviny
Při bezezbytkové dietě si vybírejte jednoduché sacharidy, které jsou lehce stravitelné.
- bílý chléb
- bílé rohlíky
- bílá rýže
- bílé těstoviny
- slané krekry
Mléko a mléčné výrobky
Do stravy můžete zahrnout i menší množství mléčných výrobků.
- mléko
- jogurt
- tvaroh
- Ricotta sýr
- nízkotučné sýry
- máslo
Maso a masové výrobky
Z masa si vybírejte jemně mleté, libové a dobře uvařené kousky.
- vepřové maso
- hovězí maso
- telecí maso
- jehněčí maso
- šunka
- tuňák
- losos
- drůbež
Sladkosti, dezerty a slané pochutiny
Máte chuť na něco sladkého nebo naopak slaného? Zde je pár příkladů pro možné varianty.
- sušenky
- koláč
- cookies
- preclíky
- pudink
- krekry
- dort
Koření
Které koření můžete používat při bezezbytkové dietě?
- sůl
- pepř
- bylinky
Nápoje
Abyste se vyhnuli zácpě, je důležité dodržovat i pitný režim. Ideální tekutiny jsou například:
- čistá voda
- polévka – vývar
- přecezené zeleninové šťávy
- ovocné šťávy
- čaj
- drink na hubnutí
Smíšené
- vejce
- tofu
- med
- sirupy (javorové, čekankové)
- rostlinné oleje
- margarín
- houby
- mouka
Potraviny, kterým byste se při bezezbytkové dietě měli vyhnout
Kromě jídel, která jsou při bezezbytkové dietě povolena vám představujeme také seznam jídel, kterým byste se měli raději vyhnout.
- Ovoce se semínky a slupkami (maliny, jahody, borůvky, černý rybíz, kiwi, pomeranče, švestky, kokos, fíky a veškeré sušené ovoce)
- Většina syrové zeleniny nebo uvařená zelenina (hrášek, brokolice, zelí, kapusta)
- Ořechy (včetně vlašských, para ořechů, mandlí, kešu a ořechová másla)
- Semena (například dýňová, slunečnicová či lněná)
- Luštěniny (cizrna, fazole, čočka, hrách)
- Celozrnné výrobky (snídaňové cereálie, včetně müsli, otrubových vloček, instantních kaší, granolů nebo cereálií s přidaným sušeným ovocem)
- Celozrnné pečivo (pečivo s přidaným ovocem, ořechy a semínky)
- Celozrnné nebo hnědé těstoviny (včetně neloupané nebo divoké rýže, bulharské pšenice, quinoi a kuskusu)
- Nakládané okurky, olivy, kysané zelí či křen
- Sladké pečivo
- Ovocné šťávy s dužninou
- Tučné maso a uzené lahůdky
- Čokoláda
- Popcorn
- Kořeněná jídla a dresinky
- Mák, kokos
- Alkohol
- Perlivé minerálky
- Káva
A co úprava pokrmů?
V případě bezebytkové diety hraje klíčovou roli i příprava jídel. Mezi vhodné alternativy přípravy jídla patří vaření, napařování, dušení nebo pečení.
Naopak, vyhýbejte se smažení, opékání a grilování. Opékání je povoleno jen nasucho, ne na tuku.
Čerstvý tuk lze přidat až do hotových pokrmů, případně během přípravy jídla. Pokud byste tuk používali ještě na začátku, mohlo by dojít k přepalování tuků, které by mohly dráždit střeva.
Jak by měl vypadat jídelníček při bezezbytkové dietě? TIP k snídani, obědu i večeři
I přesto, že má bezezbytková dieta omezené množství povolených potravin, umíte s nimi připravit zajímavá a chutná jídla.
Nechte se inspirovat našimi tipy na snídani, svačiny, obědy, svačiny i večeře při bezezbytkové dietě.
Snídaně
- Káva bez kofeinu se smetanou a cukrem nebo čaj
- Míchaná vejce s uvařenou zeleninou a bílým chlebem
- Vánočka s máslem
- Toast se sýrem a šunkou
Svačina
- Bílý řecký jogurt (nebo skyr)
- Banán nebo oloupané jablko
- Ovocný kompot
Oběd
- Losos s brambory a uvařenou zeleninou
- Pečené brambory s masem
- Bílá rýže s kuřecím masem a uvařenou zeleninou
Svačina
- Koláček nebo sušenky
- Bílé pečivo a tvarohová pomazánka
- Vafle s javorovým sirupem
Večeře
- Těstoviny s máslem
- Krémová dýňová polévka
- Tuňákové rizoto
Užitečné informace (pravidla)
Před závěrem vám dáme ještě pár tipů, které vám mohou s dodržováním bezezbytkové diety pomoci.
- Dietu pravidelně konzultujte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem
- Jídlo upravujte vařením, dušením nebo pečením bez oleje
- Celozrnné potraviny nahraďte produkty z bílé mouky
- Jezte menší porce každé 2 – 3 hodiny
- Vyhýbejte se alkoholu, perlivý nápojům a kořeněným jídlům
- Vyhýbejte se umělým sladidlům
- Nepijte příliš studené nápoje
- Vyhýbejte se polotovarům a konzervovaným jídlům
Závěr
Bezezbytková dieta funguje na principu omezení určitých potravin s vysokým obsahem vlákniny. Je vhodná pro pacienty, kteří trpí trávicími chorobami, jsou po operaci nebo se chystají na kolonoskopické vyšetření.
Rozhodně tedy nejde o dietu, kterou byste měli zkoušet například v případě, že chcete zhubnout. O jejím zahájení by měl rozhodnout lékař či výživový poradce. V případě, že byste dietu zkoušeli bez zdravotních problémů, mohli byste přijít o zdraví prospěšné živiny v těle.